HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Döntött a Kúr...

Döntött a Kúria, a Politikatörténeti Intézet marad a helyén

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Törölte a Kúria a Politikatörténeti Intézet ingatlanhasználati jogát a vagyonkezelő által indított perben, ugyanakkor elutasította a kereset azon részét, hogy az épületet harminc napon belül kötelező legyen kiüríteni. Tehát az intézmény továbbra is maradhat az épületben, ahova épp a Kúriát költöztetné be a kormány.

A döntés szerint folytathatjuk a tevékenységünket ezen a helyen, a labda a kormány térfelén pattog – értékelt a Magyar Hangnak Földes György, a Politikatörténeti Intézet ügyvezetője. A Kúria ítéletének egyik fele közlése szerint azt jelenti, hogy nem volt joga az MSZP-nek 1989–90-ben megterhelni ezt az épületet a használati joggal. „Úgy tűnik, ennek huszonnyolc év után kellett kiderülnie” – tette hozzá Földes. Kérdésünkre, hogy ez mit jelent a gyakorlatban, elmondta: megszűnik így az a hivatkozási alap számukra, hogy vagyoni értékű joggal rendelkeznek, így az esetleges tárgyalások sokkal bonyolultabb körülmények között fognak zajlani.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Földes szerint az ítélet megegyezési kényszert jelent a felek számára, és a de facto helyzetet, tehát a Politikatörténeti Intézet épületben való tartózkodását tudomásul vette a Kúria. „Innen távozni akkor tudunk, ha megfelelő ellentételezést kapunk, ebben nincs változás, mindig is ezt mondtuk” – jegyezte meg az ügyvezető, aki huszonöt évig vezette az intézetet, hogy aztán a pozíciót átadja Egry Gábornak. Földes szerint nem arról van szó, hogy ragaszkodnak az épülethez, és ha a jogaik nem csorbulnak, tehát megfelelő csereépületet ajánlanak fel számukra, akkor hajlandóak költözni.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és a Politikatörténeti Intézet közti per már évek óta húzódott, eddig pedig mindig utóbbi javára döntöttek a bíróságok. Így a felperes felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, miközben azt nem tudta bizonyítani, hogy a bíróságok eddig törvénysértő módon jártak volna el. Mindez azért is érdekes, mert így a Kúriának kellett döntenie abban az ügyben, ami arról szól, hogy beköltözhetnek-e a Kossuth tér melletti épületbe.

HIRDETÉS

Az ügy hosszú évekre nyúlik vissza, a kormány már 2010 óta hadakozik a Politikatörténeti Intézet ellen. Akkor megszüntették az intézmény költségvetési támogatását, két évvel később pedig az 1944-1949 közötti levéltári anyagok elvételéről döntöttek. Még az alkotmányba is beleírták, hogy ezek a dokumentumok az állam tulajdonába tartoznak, ugyanakkor a legnagyobb részt jelentő szakszervezeti anyagot máig nem vitték el. A PTI kezében van egyébként az MSZP archívumának jelentős része. Gyakori támadás az intézmény ellen, hogy a Politikatörténeti Alapítvány kezében van, amit a szocialista párt hozott létre. Földes ugyanakkor a Magyar Narancsnak adott múlt heti interjúban elmondta: „ez nem direkt kapcsolat, sőt 2010 óta pénzügyi támogatást sem kapunk a párttól. De a PTI korábban is önálló szellemi műhelyként definiálta magát, és nem az MSZP háttérintézményeként.”

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,995lájkolóTetszik
3,652követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Pataky Attila is egyenlő elbírálást kér a zenészeknek a kormánytól, Nagy Feró türelmes

Egyre több zenész tiltakozik amiatt, hogy Palkovics László miniszter meglebegtette: lehet hogy augusztus 15. után sem lehet majd nagy koncerteket rendezni.