HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Schiffer Andr...

Schiffer András megtalálta a Fidesz kormányzásának Achilles-sarkát

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az ellenzék lehetőségeiről, sőt, esetleges együttműködéséről, a jogállamiságról, a felnövő generációról és még az Orbán Viktor iránti gyűlöletről is szó volt kedd este, amikor bemutatták Schiffer András most megjelent, Zöld jelzés című könyvét. A kötetben a szerző által a 2000-es évek elejétől kezdődően írt publicisztikák olvashatók, valamint 2010-től az ilyen típusú írások hiányában – Sólyom László tanácsára – parlamenti beszédek szerepelnek.

Az egykori politikus Farkas Attila Márton publicistával beszélgetett, és felmerült, hogy bár a szerző már visszavonult az aktív politikától, vajon van-e értelme egyáltalán ma Magyarországon az ellenzéki politizálásának. Schiffer András szerint a rövid válasz erre az, hogy persze. Bármennyire is leépült ugyan a jogállam, a jelenlegi kormánypárt szabad választáson leváltható. Márpedig szerinte amíg ez a helyzet fennáll, egy ellenzéki pártnak kutyakötelessége a parlamentben ellenőrizni a kormány tevékenységét, és felmutatni azt, hogy hatalommal a kezében mit és hogyan csinálna. Schiffer András ráadásul úgy látja, hogy van közös metszete valamennyi ellenzéki pártnak, ezeket pedig meg kell tudni mutatni a parlamentben bizonyos kérdésekben.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Schiffer András: Kellemetlen ma Magyarországon élni – Magyar Hang

A Gruevszki-üggyel olyan módon rúgja fel Magyarország az íratlan diplomáciai szabályokat, hogy ennek nagyon súlyos következményei lehetnek az országra nézve – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Schiffer András. Az LMP volt társelnöke szerint a fideszes Döbrögiktől tényleg van miért helyben félni, az ellenzéki oldalon viszont nem látja azt a csapatot, amellyel érdemben lehet segíteni az országon.

A Fidesz leválthatósága kapcsán arra emlékeztetett, hogy a 2014-es önkormányzati választások után egészen a következő év nyaráig, vagyis a migrációs válság megjelenéséig a Fidesz népszerűsége esett, vagyis a rendszer sebezhető. Ugyanebben az időszakban az LMP és a Jobbik erősödött, a „rendkívül sikeres összefogás pártjai” pedig stagnáltak. Emellett ebben az időszakban a kormány elkövetett „egy csomó hülyeséget”, elég csak a netadó, vagy éppen a kötelező drogteszt ötletére gondolni. Egyetlen dolog jött csak be nekik, a migráció. Ez pedig nem azért volt annyira sikeres, mert a magyar ember idegengyűlölő lenne, hanem mert a választók számára az egyik legfontosabb tényező, hogy ki szolgáltatja a biztonságot.

HIRDETÉS

A volt LMP-s politikus más miatt is – ahogy fogalmazott – optimista. A munka törvénykönyvének tervezett módosítását hozta fel, amelyet rabszolgatörvénynek nevezett. Szerinte ugyanis a Fidesz kormányzásának Achilles-sarka a bérkérdés, nem lehet a végletekig folytatni a munkaerő kizsákmányolását. Az emberek meg fogják érezni, hogy lassan Románia is lehagy minket a béremelkedésben, ez pedig vissza fog ütni, bár lehet, hogy nem 2022-ben. A kérdés Schiffer András szerint az, hogy lesz-e olyan ellenzéki párt, amely artikulálni képes ezt az elégedetlenséget.

A német cégek régi vágyát teljesítik Szijjártó szerint a túlórakeret növelésével – Magyar Hang

Régóta kérték, hogy a beruházásaikhoz mindig álljon rendelkezésre megfelelő létszámú munkaerő – mondta a külügyminiszter Düsseldorfban.

Szóba került az is, hogy itthon még mindig érződik a kuruc-labanc ellenállás, ami most az Orbán imádatban és gyűlöletben testesül meg. Ha majd felnő az a generáció, amely mintázatait már a globális kultúrából meríti, például az internetnek köszönhetően, ez a fajta megosztottság csökkenhet. Emellett előbb-utóbb szükség van arra is, hogy minél többször legyenek „különféle pártokat képviselő politikusok és közéleti figurák” együtt, egy helyen.

HIRDETÉS

A szerző szerint a könyvnek egyébként két fontos üzenete van. Egyrészt az, hogy a jogállam megrendülése nem 2010-ben, vagyis a Fidesz – azóta is tartó – kormányra kerülésével kezdődött el, másrészt pedig az, hogyan képzelhető el egy globalizációkritikus ökopolitika a félperiférián. Schiffer András szerint ez a kettő igenis összetartozik.

A bemutatón egyébként illusztris társaság gyűlt össze, ahogy elhangzott, a szélrózsa minden irányából. A terem zsúfolásig megtelt, jelen volt – mások mellett – Sólyom László korábbi köztársasági elnök, az LMP két társelnöke és számos politikusa, de a Jobbikból is képviseltette magát Gyöngyösi Márton elnök-helyettes, Szilágyi György, vagy éppen Farkas Gergely. Végighallgatta a bemutatót a kormányhoz közelálló Schmidt Mária, de ott volt Morvai Krisztina, Novák Előd, illetve Kukorelly Endre is.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,970lájkolóTetszik
3,642követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Hadházyékhoz szombaton csengetett be a HírTV

A képviselő és családja épp a fiúk 16. születésnapját ünnepelték. Korábban a nemzeti konzultációs íveket gyűjtő alapítvány kurátorához is becsöngettek.