HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Rabszolgatörv...

Rabszolgatörvény: enged a kormány a szakszervezeteknek?

HIRDETÉS

Az Audi Hungaria Független Szakszervezet is tiltakozik a Munka törvénykönyvének módosítása ellen, amely szerint az éves túlóra keret a mostani 250-ről 400 órára növekedne, míg a túlmunka elszámolására rendelkezésre álló idő egy évről három évre ugrana. Szijjártó Péter korábbi közlése szerint a német cégek igényeit tartják szem előtt. 

HIRDETÉS

Tiltakozik az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) a túlórakeret növelését engedő törvénymódosító javaslat ellen. Nein, danke 2.0! címmel kedden adta ki közleményét az AHFSZ. Az érdekképviselet kedden kiadott közleménye szerint elfogadhatatlannak tartják a kormány azon célját, hogy 36 hónapra növekedjen a túlórák elszámolásának időkerete.

Nem hagyjuk, hogy tovább zsigereljék munkatársainkat, nem hagyjuk, hogy még ennél is nagyobb rugalmasságra kényszerítsenek bennünket. Nem hagyjuk, hogy kollégáinkat még jobban elszakítsák a családjaiktól, nem akarunk a mostaninál nagyobb kiszolgáltatottságot, a tervezett módosítás nem harmonizál az Európai Unió értékrendjével és az Európai Parlament és Tanács irányelveivel sem

 

– áll az AHFSZ közleményében, amely hangsúlyozza: a felvetésről még csak tárgyalni sem hajlandók. A szakszervezet emlékeztet arra is, hogy 2017-ben – amikor a kormány elképzelése először napvilágot látott – már elmondták a véleményét a munkaidőt érintő, drasztikus változtatás bevezetéséről.

Korábban a Liga Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Vasas Szakszervezeti Szövetség, valamint a Magyar Orvosok Szakszervezete és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete is tiltakozott a tervezet ellen.

Az új előírásokkal egyébiránt a kormány nyíltan a német nagyvállalatok – jellemzően autóipari cégek – kedvében igyekszik járni. Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a minap Düsseldorfban arról beszélt, a német cégek régóta kérték, hogy a beruházásaikhoz mindig álljon rendelkezésre megfelelő létszámú munkaerő.

HIRDETÉS

A német cégek régi vágyát teljesítik Szijjártó szerint a túlórakeret növelésével – Magyar Hang

Szijjártó Péter szerint növelheti a német cégek befektetési kedvét a túlóraszám növelése. Az ellenzék és a szakszervezetek viszont rabszolgatörvényről beszélnek. Versenyképesebbé teszi a magyar piacot a német befektetők számára a kormányzati javaslat – mondta Szíjjártó Péter Düsseldorfban. A külügyminiszter elmondta, hogy a német cégek régóta kérték, hogy a beruházásaikhoz mindig álljon rendelkezésre megfelelő létszámú munkaerő.

A parlament egyébiránt tegnap késő estig nyúló vitában tárgyalta a Munka törvénykönyvének módosítását, amelyet Kósa Lajos és Szathmáry Kristóf nyújtott be. Az ellenzék által rabszolgatörvénynek nevezett új szabályok szerint a jelenlegi 250 óráról 400 órára növelnék az egy évben elrendelhető túlórák számát, illetve a jelenlegi egy év helyett három évre terjesztenék ki a felhasznált és fel nem használt munkaórák beosztására vonatkozó munkaidőkeret kialakítását.

A Hvg.hu beszámolója szerint az ellenzéki képviselők több mint négy órán keresztül kifogásolták a javaslatot, míg végül Lezsák Sándor fideszes levezető elnök berekesztette a vitát. Kósa Lajos expozéjában arról beszélt, hogy a szabályozás elsősorban “a szezonalitásnak kitett cégeknek kedvez”, és az unió számos országában, így Németországban is bevett gyakorlat. Szerinte a javaslat nyugati megoldásokat alkalmaz, ezért nehezen tud mit kezdeni azzal, ha valaki “armageddont, összeomlást, rettenetet, bérrabszolgaságot” vizionál.

Négy hétig minden nap munka? Tiltakoznak a szakszervezetek a Fidesz javaslata ellen – Magyar Hang

Baltával esett neki a Fidesz a Munka törvénykönyve átalakításának: a kormánypárt két országgyűlési képviselője, Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf már benyújtott törvénymódosító javaslata szerint ugyanis olyan fontos pontokban változtatna a szabályokon, ami ellen egy emberként tiltakoznak a szakszervezetek. A leglényegesebb változás az lenne, hogy három évre emelnék a munkaidőkeret elszámolását.

Az ellenzéki pártok részéről felszólalók sérelmezték Kósa korábban megfogalmazott magyarázatát, miszerint “a változtatással javul a munkavállalók alkupozíciója”, miközben a magyar dolgozóknak az 1951-es szintre emelkedik a kötelező munkaideje. A volt LMP-s, jelenleg független Szél Bernadett bejelentette, hogy a törvényjavaslat elfogadása esetén valamennyi ellenzéki párt támogatását kéri majd annak érdekében, hogy a törvénymódosítás az Alkotmánybíróság elé kerüljön. A jobbikos Varga-Damm Andrea azt mondta, hogy 2006-ban Budapestet ennél sokkal kevesebbért gyújtották fel, és ha elfogadják ezt a javaslatot, akkor “Budapestnek égnie kell”, az MSZP-s Varga László pedig azt mondta, a törvény megszavazása és kihirdetése esetén az ellenzéki pártok összefogva meg fogják találni azokat a demokratikus eszközöket, amelyek “jobb belátásra” térítik majd a kormányt.

Frissítés:

HIRDETÉS

Az ATV.hu értesülései szerint idő közben eredményt értek el a szakszervezetek a rabszolgatörvénnyel kapcsolatban. Csak kollektív szerződésben lehetne elérni azt a jövőben, hogy a 250 órát meghaladó túlmunka-keretet megváltoztassák – közölte  Mészáros Melinda, a LIGA szakszervezetek elnöke. Mint mondta, a 400 órás keret sem fix, egy alacsonyabb mértékre tettek javaslatot, mint ahogyan a munkaidőkeret mértékére és az elszámolási rendszerre vonatkozóan is hangzottak el javaslatok. Mészáros Melinda közölte azt is, hogy az egyeztetések hétfőn folytatódnak.

A mai kormányinfón is téma volt az új jogszabály: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a jelenleg hatályos időkereteket csak az alkalmazott egyetértésével lehetne meghosszabbítani, a kormány szerint ezt a jogszabályok biztosítják.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,614lájkolóTetszik
2,788követőKövetés
18,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Mintha eltompulna az ország – Magyar Hang-ajánló

Frei Tamás-, Veres Pál-, Eörsi László- és Bodzsár Márk-interjú. Ki Mészáros Lőrinc csendes társa? Milyen egy 26 éves polgármester? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Ezek a dühkitörések nem a semmiből jönnek”

A Berlinaléról Ezüst Medvével hazatérő német Kontroll nélkül színésznőjével beszélgettünk.

A Fidesz lefagyott