A kormány szerint „csak” 150-200 ezren hiányoznak a munkaerőpiacról

A kormány szerint „csak” 150-200 ezren hiányoznak a munkaerőpiacról

Közfoglalkoztatottak Pilisszentlélek határában (Fotó: Dévényi István)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy parlamenti tájékoztató anyag szerint 150–200 ezer fős munkaerőhiány van Magyarországon, a hiány pedig inkább minőségi, mint mennyiségi – írja az Mfor.hu. A portálhoz eljutott anyagot a Vállalkozásfejlesztési Bizottság egyik ülésére készítette a kormány, főleg a KSH statisztikáira hivatkozva. A dokumentum szerint a sajtóban megjelenő több százezres létszámigények nem megalapozottak.

A tájékoztató  anyag szerint „a munkaerőhiányt jellemzően sokkal inkább minőségi, mint mennyiségi tényezők okozzák", arra alapozva mindezt, hogy az adminisztratív nyilvántartás alapján a 390 ezer fős munkaerő-kínálat (regisztrált álláskeresők és közfoglalkoztatottak) jóval nagyobb a bejelentett munkaerőigényeknél.

A dokumentum a Központi Statisztikai Hivatal statisztikájára hivatkozik, miszerint a második negyedévben 62 ezer üres munkapozíciót regisztráltak, de azt nehéz meghatározni, hogy ebből mennyi a tartósan betöltetlen. Annyi biztos, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat felmérése szerint a cégek harmada jelezte, hogy van fél évnél régebben betöltetlen pozíciója. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy 2010-ben ezt csak a megkérdezett cégek 5 százaléka állította magáról.

Az állam nem foglalkozik az egészségügyi szakdolgozók gondjaival - összeomolhat a rendszer - Magyar Hang

Tizennégy hónap – átlagosan ennyi idő alatt teljesítendő munkát végeznek el egyetlen év alatt.

Ez a 62 ezer üres állás azonban csak a gazdaság egy részét fedi le, hiszen a 4 főnél nagyobb cégek adatait összesíti, a mintegy 600 ezer ennél kisebb cég esetében viszont csak becsülni lehet. „Óvatos becslést alkalmazva, azt felételezhetjük, hogy jelenlegi ismereteink szerint 150-200 ezernél nincs nagyobb létszámigénye a gazdaságnak. (A sajtóban megjelenő több százezres létszámigények nem megalapozottak.)” – írják a dokumentumban.

Az adminisztratív nyilvántartás alapján a munkaerő-kínálat (regisztrált álláskeresők és közfoglalkoztatásban lévők együtt 390 ezer fő) nyolcszorosa a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál bejelentett munkaerő-igényeknek (49 ezer). Ebből a kormány azt a következtetést vonja le, hogy „a munkaerő-hiányt jellemzően sokkal inkább minőségi, mint mennyiségi tényezők okozzák.”

2010 óta a kormány számításai szerint 460 ezer embert sikerült visszaterelni a munka világába, amiben egyik legnagyobb szerepe a közfoglalkoztatásnak volt, ez volt "a munka világába történő visszatérést elősegítő egyik legsikeresebb foglalkoztatáspolitikai eszköz".

Kevés sofőr maradt itthon, drágább lesz a fuvaroztatás - Magyar Hang

A szakma Nyugat-Európából hozna gépkocsivezetőket – mégpedig magyarokat.

Hiába azonban a közfoglalkoztatás sikere, a versenyszféra munkaerő-igényének kielégítése érdekében szignifikánsan szűkíteni kezdte a kormány a programokat. Mint arra a dokumentumban is kitérnek, a közfoglalkoztatási programokban résztvevők havi átlagos maximális létszámát 2020-ig 150 ezer főre csökkentik. Az új intézkedések másik iránya, hogy szűkítjük a közfoglalkoztatás lehetőségét azon álláskeresők esetében, akik az átlagosnál jobb kvalitásokkal és elhelyezkedési esélyekkel bírnak.

Ezzel párhuzamosan szeretnék tovább növelni azok arányát is, akik a közfoglalkoztatásból átlépnek a versenyszférába. Ez jelenleg 12-15 százalékra tehető, és 4500-5000 személyt jelentet. A közfoglalkoztatás mellett sikeres "visszaterelő" eszközként nevesíti a dokumentum a korai nyugdíjazási formák megszüntetését is.

Vízszerelő leszel, s katona! Állami állásbörzén jártunk - Magyar Hang

Szerelőüzem, ahol a pékekre esküsznek, a buszvezetők tömegeit elnyelő BKV és a magyar hadsereg, ahol máris robbanthatunk – körülnéztünk a fővárosi kormányhivatal állásbörzéjén.

A kormány úgy véli, a mostani gazdasági növekedés fenntartható lesz főként a bérek növekedésének köszönhetően. Ugyanakkor elismerik, hogy "a munkaerő-tartalékok beszűkülése valóban lassíthatja a gazdasági növekedés ütemét, azonban a felsorolt kormányzati intézkedések jó alapot szolgálnak ahhoz, hogy a munkaerő-kínálat foglalkoztathatóságának javításával, földrajzi mobilitásának élénkítésével a gazdaság munkaerő-igénye hosszabb távon is kielégíthető marad".

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.