A Fidesz venné át Gémesi helyét, a függetlenek lázadoznak

A Fidesz venné át Gémesi helyét, a függetlenek lázadoznak

A Zöld Híd hulladékszállító járműve (Fotó: Gödöllő)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kormányközeli polgármester venné át a csőd szélére juttatott Zöld Híd hulladékgazdálkodási céget, a nemrég lemondott Gémesi Györgytől. A vezetésben feltételezhetően bekövetkező változásoknak azonban nem mindenki örül.

Péntek délelőtt megtartotta az utolsó sajtótájékoztatóját a Zöld Híd jelenlegi vezetése, erről az Index számolt be. Itt Gémesi elmondta, hogy nehéz heteken vannak túl, de a katasztrófavédelem bevonása óta helyreállt a szolgáltatás. A szemétszállítást továbbra is a Zöld Híd végzi, de nem az NHKV Zrt., hanem a Belügyminisztérium által biztosított forrásokból. Gémesi szerint ez nem gazdaságos működés, mert nagyobb összeget fordítottak a katasztrófavédelem beszállására, mint amennyi a Zöld Híd által előzetesen kiszámolt havi működési költség.

A normál rendszer visszaállításához az kellene, hogy az NHKV Zrt. visszaadja a Zöld Híd bevont engedélyét. Ezt a cég álláspontja szerint jogtalanul vették el tőlük, így a visszavonást bíróságon is megtámadták.

A gödöllői polgármester azt is elmondta, hogy míg NHKV-tól 2017-ben 4,7 milliárd forintot kaptak, addig 2018-ban már csak 3,2 milliárdot. Ez az összeg azonban már nem fedezte a cég működését.

Nem akar politikai kinevezettet a sződligeti polgármester

Egyes hírek szerint, a lemondott Gémesi helyére a fideszes Fördős Attila váci polgármestert választanák meg. Ezzel kapcsolatban írt körlevelet a környékbeli településvezetőknek Juhász Béla sződligeti polgármester – tudta meg a hvg.hu. Juhász úgy fogalmazott, aggódik a szolgáltatás jövőbeli színvonaláért, és nem tartaná szerencsésnek, hogy egy pártérdekek mentén politizáló személy irányítsa a többségében független polgármesterekből álló csoportot.

Gémesi György: Ki akartak csinálni, de rágósabb falat vagyok - Magyar Hang

A már felvett hitelek miatt van még egy nagyon komoly időzített bomba a hulladékgazdálkodási rendszerben – mondja Gödöllő polgármestere.

Levelében példákat is felsorol, melyek szerinte Fördős alkalmatlanságát bizonyítják. Többek közt felemlegeti, hogy Vácott a fideszes polgármester vezetése alatt vezették be a szemétdíjat és emelték duplájára a kommunális adót. Emellett csökkentették a lomtalanítások és a veszélyes hulladékok begyűjtésének számát, amit pedig mégis összeszedtek, egy lakókörnyezet mellett lévő volt laktanya területén, szabad ég alatt tárolták. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a váci szemetescég 160 millió forintos tartozást halmozott fel a Zöld Híd felé, így felelős a jelenleg kialakult helyzetért.

Hosszú cikkben foglalkozott az összeomlás szélén álló magyar hulladékgazdálkodási piaccal, és a Zöld Híddal a Népszava. Miután a Fidesz 2012-ben kiszorította a külföldi tulajdonú cégeket a szemétszállításból, egy adott szinten fixálták a díjat. Két évvel ezelőtt pedig létrehozták a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (NHKV). A központosítás azonban – ahogy sok más helyen – itt sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Mióta nem a tényleges munkát végző önkormányzati cégek gyűjtik be a díjakat, hanem az NHKV, majd ők is osztják azt vissza, több mint tízmilliárdos hiány keletkezett.

Az NHKV nem fizette ki, a Zöld Híd nem szállított

A Zöld Hidat az Északkelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás irányítja. Ennek vezetője volt Gémesi György gödöllői polgármester. Gémesi korábban az Új Kezdet nevű pártja élén, az LMP-vel együttműködve vett részt az országgyűlési választáson.

A Zöld Híd egy hónapja jelentette be, hogy az NHKV a legalapvetőbb költségeiket sem fedezte, így kénytelenek voltak leállítani a működésüket. A szemétszállítást ezután a katasztrófavédelem két napig nem tudta megoldani. A kialakult helyzet miatt, a Fidesz több képviselője is Gémesi Györgyöt és a Zöld Híd vezetését tette felelőssé, mondván, a választási eredmények miatt „bosszúból” nem szállítják el a szemetet. Miután ezek a vádak a kormányzati sajtóban is elterjedtek, Gémesi lemondott a társulás elnöki posztjáról, de ügyvezető elnökként még ő vezeti azt a következő ülésig.

Inkasszózni fogják a Zöld Híd számláit

Miután bejelentették a működésük felfüggesztését, a hatóságként is működő NHKV visszavonta az engedélyüket. A NAV pedig várhatóan inkasszózni fogja a cég számláit. Ezt Juhász Editnek, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közműszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkárának címzett levelében írta Gémesi, azt is hozzátéve, hogy „egy állami tulajdonban lévő Zrt. okoz károkat egy 116 önkormányzat tulajdonában álló, kötelező feladatot ellátó közösségnek, gazdasági társaságnak”. Gémesi azt szeretné, hogy a katasztrófavédelem szükségellátása helyett a normál működés álljon helyre. Ennek szerinte az NHKV Zrt. a legnagyobb akadálya. Az ellátás azóta ugyan működik, de korábbi számlák miatt az inkasszózás veszélye továbbra is fennáll.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.