Kezdőlap Belföld Mégis marad a...

Mégis marad a 400 órás túlóra, a szakszervezetek demonstrációra készülnek

Hétfőn délelőtt folytatódtak a múlt héten abbamaradt egyeztetéseket, a munkavállalói érdekvédelmi szervezetek, és a rabszolgatörvényként emlegetett módosítót benyújtó Kósa Lajos között. Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a tárgyalások után a Zoomnak nyilatkozott. Elmondása szerint fájdalmas visszalépés történt, hiszen néhány napja még arra kaptak ígéretet, hogy mégsem 400 óra lesz a maximális túlóramennyiség.

HIRDETÉS

Ám ma már azt a választ kapták Kósa Lajostól, hogy nem csak a 400 óra marad, de a munkavállalók beleszólási jogát is csökkentették. A múlt héten ugyanis az egyeztetéseken és számos kormányzati megszólalás során még azt mondták, hogy a növelést csak reprezentatív szakszervezetekkel kötött, kollektív szerződés során lehet megtenni.

Hétfőn viszont már az derült ki, hogy ezt üzemi megállapodás keretében is megtehetik. Kordás szerint ezzel egyszerűen kiveszik a munkavállalói érdekérvényesítés lehetőségét a rendszerből, mivel így a munkáltatók gyakorlatilag bármikor felemelhetik a túlóramennyiséget. Ez jelenleg egyébként 250 óra, ami kollektív szerződéssel 300-ra növelhető.

A német cégek régi vágyát teljesítik Szijjártó szerint a túlórakeret növelésével – Magyar Hang

Régóta kérték, hogy a beruházásaikhoz mindig álljon rendelkezésre megfelelő létszámú munkaerő – mondta a külügyminiszter Düsseldorfban.

Emellett a munkaidőkeret 12-ről 36 hónap növelése is benne marad a javaslatban. A Szakszervezeti Szövetség további egyeztetéseket javasolt, ám ezt lesöpörték az asztalról. Információik szerint a javaslatot már a jövő héten el fogják fogadni.

Kósa Lajos a múlt héten az ATV-ben még arról beszélt, a szakszervezeteknek igazuk volt amikor sérelmezték, hogy a szövegből nem derül ki egyértelműen: az emelés csak a munkavállaló hozzájárulásával lehetséges. A mai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az emelés 15 fő alatti foglalkoztatottság esetén az üzemi megbízotton, afelett az üzemi tanácson keresztül történne. Kosa emellett kiemelte, a módosítások kizárólag az egyenetlen munkarendben dolgozókat érintik, a közalkalmazottakat, a köztisztviselőket és a heti normál munkaidő-beosztásban dolgozókat nem.

Flaszter 15. – Jön a 400 óra túlóra? – Magyar Hang

Dévényi István e heti vendégei: Gergely Márton, a HVG belpolitikai rovatvezetője és György Zsombor, a Magyar Hang főszerkesztője.


A javaslatcsomag ellen a szakszervezeti szövetség december 8-ra demonstrációt hirdetett. Felhívásukban azt írták, minden érdekvédelmi szervezettel tárgyalnak azért, hogy a tüntetésen valamennyi érintett képviseltesse magát, hiszen a kormányt csak minél nagyobb részvétellel lehet meghátrálásra kényszeríteni. A tüntetés szombaton 11 órakor kezdődik a Jászai Mari téren, ahonnan a Nyugati felé vonulnának, onnan pedig a Kossuth térre.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

24,215lájkolóTetszik
1,356követőKövetés
12,922feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem várok elégtételt” – Magyar Hang-ajánló

Idei nyolcadik számunk jelenik meg február 22-én, pénteken. Keressék a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Kiemelt cikkek

Flaszter 26. – Miért ilyen erőszakos a Fidesz?

Dévényi István vendégei: Pápay György, az Ellensúly folyóirat felelős szerkesztője és Torkos Matild, a Magyar Hang főmunkatársa.