HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Még a Tombor–...

Még a Tombor–Rogán-érdekkörnek is meg kell alkudnia Pokorni kerületében

HIRDETÉS

Évek óta látványosan megkerülhetetlen egy őrző-védő cég a főváros XII. kerületében, amely még az egyik legnagyobb kormányközeli nagyágyút is térdre tudta kényszeríteni. – Senki meg sem próbál pályázni, úgyis a Shield nyer mindent Pokorniéknál – mondta szinte nevetve egy őrzés-védelemmel foglalkozó forrásunk, mikor a Shield Protection Service Kft. XII. kerületi beágyazottságáról érdeklődtünk nála. Az említett vállalkozás meglehetősen jól fut Pokorni Zoltán fideszes polgármester kerületében, gyakorlatilag minden önkormányzati ingatlan és terület őrzését elnyerték az elmúlt években.

HIRDETÉS

A Shield hegyvidéki egyeduralma idén vált kimondottan feltűnővé, noha már 2011 óta szinte kivétel nélkül ők látják el az önkormányzat ingatlanjainak portaszolgálati és őrzés-védelmi feladatait. Csak a Normafa projekt keretében közel százmillió forintot költöttek el a Shieldnél az idei és a tavalyi évre – derült ki az Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő által kikért közérdekű adatokból, ami alapján kutatni kezdtünk a cég után.

Noha a normafai őrző-védelmi munkákból befolyó összeg elsőre nem tűnik jelentősnek, mégis több mint 10 százalékát tette ki a cég tavalyi bevételének, ami rávilágít egy további érdekességre. A Shield annyira a Hegyvidékre specializálódott, hogy a főváros más kerületeiben szinte nincs is jelen, erről tanúskodik legalábbis, hogy az önkormányzattal kötött, fellelhető szerződései nagyjából lefedik a cég éves bevételét – az Opten cégnyilvántartási adatai szerint. A cég alkalmazotti létszámából (71 fő) is arra lehet következtetni, hogy a több tucatnyi kerületi intézményben végzett munkán kívül másra nem is lenne erőforrásuk.

Védett terület

A forrásunk által említett keserű közbeszerzési tapasztalat (vagyis hogy nincs értelme pályázni) nem alap nélküli. Pokorni önkormányzata arányaiban kevés alkalommal ír ki teljesen nyílt pályázatot közbeszerzésekre, nagyon gyakran meghívásos formában keresnek fel cégeket, illetve 25 millió forintos értékhatár alatt közvetlenül szerződnek egy-egy szolgáltatásra. Biztonsági szolgálatnál dolgozó forrásunk szerint így hiába dolgoznának a Shieldnél akár olcsóbban is a kerületben, még csak pályázati lehetőséghez sem jutnak, ezért már jó ideje lemondtak a környékről.

A hegyvidéki gyakorlatról hasonlóképp számolt be korábban Tüttő Kata kerületi MSZP-s képviselő is a 168 Órának. Elmondása szerint az önkormányzat sokszor több, kisebb részre szed szét egy-egy közbeszerzést, hogy ne érjék el 25 millió forintos értékhatárt. A politikus szerint az építkezésektől a különböző szolgáltatásokon át minden területen akad olyan cég, aminek nincs érdemi konkurenciája a kerületben. A verseny hiánya miatt pedig ki sem derülhet, hogy valaki olcsóbban tudna-e dolgozni a kerületben.

HIRDETÉS

Megkerülhetetlenek

A Shield rendkívül erős beágyazottságára utal az a közbeszerzés, amelyet idén szeptember végén konzorciumban nyert el a XII. kerületben őrzés-védelemre, illetve takarításra 377 millió forint értékben. A közbeszerzés lényegében az összes kerületi közintézményre vonatkozik, az önkormányzati hivatalt, óvodákat, bölcsődéket, szociális intézményeket kell őriznie és takarítania a konzorciumnak. A Shield partnere egy másik kormányközeli cég, a Tombor András és Rogán Antal érdekköréhez köthető B+N Referencia Zrt. lett, amely a takarítási feladatokat látja el. A vázolt viszonyok tükrében feltűnő, hogy a kivételesen nyílt közbeszerzésre egyedül ez a konzorcium adott be ajánlatot. Beszédes az is, hogy noha a B+N-csoportnak saját biztonsági vállalkozása is van, azaz a Shield kihagyásával is elnyerhette volna a hegyvidéki közbeszerzést – érthetetlen okból mégis társának választotta a konkurensét.

Pedig nem akárki „a B+N Referencia”. A kormány egyik legfőbb szolgáltatói partnerévé nőtte ki magát a cég, amely az elmúlt években több tízmilliárd forint értékben nyerte el a kormányzati és állami intézmények takarítási munkáit, összesen 409 létesítményben vannak jelen. A cég a MÁV-tól is elnyert 11,5 milliárd forintos megbízást és tovább terjeszkedik, a közelmúltban vásárolta meg a reptéri takarítással és csomagszállítással foglalkozó Airport Security Zrt.-t.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 29. számában jelent meg, 2018. november 30-án.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat a lapban? Itt megtudhatja!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,093lájkolóTetszik
2,840követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kormányinfó 150. – Gulyás Gergely: Boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen

Az Uniós csúcs, a Magyarországgal szembeni uniós eljárás, a tervezett új ferihegyi gyorsforgalmi út, és a kultúrafinanszírozás egyaránt téma volt a tájékoztatón.

Az erőszak nemtelen