Kezdőlap Belföld Senki sem viz...

Senki sem vizsgálhatja a fideszes médiaholdingot

Nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a kormány, hogy a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány megszerezte az Echo Tv, a Magyar Idők és az Origo kiadóját, illetve az Opus Presst – vette észre a Hvg.hu a Magyar Közlöny szerdai számában az erről szóló kormányrendeletet. Az Orbán Viktor által aláírt jogszabály egy szóval indokolja a döntést: közérdek.

HIRDETÉS

A kormányrendelet „kiemelt indoka, hogy közérdek fűződik Magyarországon a print és nyomtatott médiakultúra megmentéséhez és a helyi, különösen a megyei nyilvánosság fórumainak hosszú távú megmaradásához – ezt már a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) írta az MTI-hez eljuttatott közleményében. Hozzátették: ezt a célt tűzte ki alapító okiratában az alapítvány, és „külön támogatandó, hogy ezt nem profitszerzési célzattal, hanem nonprofit alapon kívánja megvalósítani”.

Azt is írták, hogy a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény lehetőséget biztosít a kormánynak arra, hogy közérdekből nemzetstratégiainak minősítsen egyes vállalati összefonódásokat. A kabinet eddig huszonegyszer hozott ilyen döntést, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt érintő fúzió nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánítása tehát nem egyedi eset – tették hozzá.

A stratégiai jelentőségűvé minősítés azt jelenti, hogy a szinte teljes kormánypárti sajtó összefonódását nem kell vizsgálnia sem a Médiatanácsnak, sem a Gazdasági Versenyhivatalnak.

November 28-án jelentették be előbb azt, hogy Mészáros Lőrinc Mediaworkse megvásárolta Puch László érdekeltségétől a Szabad Földet, majd néhány órával később szinte minden kormánypárti médiatermék önként beadta tulajdonát az ősszel létrehozott alapítványba. 

A központosított rendszer, vagyis a médiavállalkozások működtetésével kapcsolatos feladatok ellátására az alapítvány kuratóriuma Liszkay Gábort kérte fel. Liszkay Gábor volt a G-nap előtt a Magyar Nemzet főszerkesztője, azóta pedig a nyíltan kormánypárti Magyar Időket vezette.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,654lájkolóTetszik
1,795követőKövetés
14,472feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szellemét a tűz nem égeté meg – Magyar Hang-ajánló

Látogatás 2019 roma hősénél és a keleméri bárányfarmon, interjú Ragályi Elemérrel, Böjte Csabával és Versegi Beáta coach-szerzetesnővel. Csütörtöktől itt a friss Magyar Hang!

Kiemelt cikkek

Először színházban – Pethő Tibornak

Hogy Molnár Ferenc iparos volna-e? Nem hinném. Kétségtelenül a karaktereiből szólal meg, az nem igaz, hogy egyáltalán nem hagyja ott a személyisége nyomát.

Kell-e félni a brexittől?