HIRDETÉS
HIRDETÉS

A kormány elvonja a Magyar Tudományos Akadémia költségvetésének egy részét

Szerző: | 2018. december 06., 17:33 | Belföld

A Magyar Tudományos Akadémia épülete

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vissza kívánja tartani az akadémiai kutatóhálózat első negyedéves finanszírozását – közölte csütörtök délben rendkívüli sajtótájékoztatón Lovász László, az MTA elnöke. A 444.hu beszámolója szerint az MTA közgyűlésének legfontosabb témája a kutatóhálózat működése volt.

A tudományos akadémia és a minisztérium között júniusban vált feszültté a viszony, miután a kormány bejelentette: magához vonná az MTA költségvetésének nagy részét, azt a pénzt is, amelyből az akadémia a kutatóhálózatát finanszírozza. Felmerült, hogy egyes kutatóintézeteket átprofiloznának, vagy egyenesen megszüntetnének. Az MTA ezt visszautasította és tárgyalássorozat kezdődött az akadémia és az ITM között.

Szeptemberben az MTA bejelentette: nem közelednek az álláspontok, felállnak az asztaltól. Később mégis született egy egyezség arról, hogy kormányzati és tudós tagokból álló bizottságot állítanak fel , amely majd 2019 márciusáig átvilágítja a kutatóintézetek működését. Palkovics László miniszter erre akkor azt mondta, amíg a bizottság nem tesz le javaslatokat az asztalra, nem hoznak döntést. Csütörtökön kiderült, hogy  2019 első negyedévében, azaz az illetékes bizottság javaslatainak megszületéséig a kormány nem kívánja finanszírozni az érintett kutatóintézetek működését, csak a kutatók fizetését hajlandóak kifizetni. 

Lovász László, az MTA elnöke szerint “ez a lépés méltatlan az akadémiához és a kormányhoz is”. Elmondta, hogy még nem tudja, hogy fognak így működni az intézetek, ezt még meg kell vizsgálniuk. Lovász szerint minden ilyen lépés “veszélyezteti, és visszafordíthatatlan károkat tud okozni a magyar tudománynak”. Az MTA elnöke attól fél, hogy ez a lépés felerősíti majd a kutatók elvándorlását, hiszen ha itt nem, akkor ezek a kutatók majd máshol próbálják megvalósítani a kutatásaikat.

Az MTA meghívta Palkovics Lászlót is a közgyűlési ülésre, hogy számoljon be a kutatóhálózat átalakítására vonatkozó elképzeléseiről, de a miniszter nem ment el. Maga helyett csak egy levelet küldött, amelyben azt írta, hogy szerinte a közgyűlés témái nem relevánsak.

Lovász László Sajnálatát fejezte ki, hogy “a miniszter úr úgy döntött, nem jön el, és az akadémia közgyűlését nem méltatja arra, hogy az elképzeléseit közvetlenül megossza”. Lovász kérdésre hangsúlyozta azt is, hogy az akadémiai kutatóhálózat az egy befektetett euróra jutó tudományos eredmény alapján Európa egyik legjobb kutatóhálózata, azaz szerinte nem igaz, hogy nem működnek hatékonyan.

Címkék: ITM, Lovász László, MTA, Palkovics László


HIRDETÉS
Kis Magyarország Dubajban

Kis Magyarország Dubajban

Sorra módosítja a koronavírus-járvány miatt a jövő évre halasztott dubaji világkiállítás magyar pavilonjára vonatkozó szerződéseit a megvalósításért felelős Expo 2020 Nonprofit Kft.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest