HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A kormány elv...

A kormány elvonja a Magyar Tudományos Akadémia költségvetésének egy részét

HIRDETÉS

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vissza kívánja tartani az akadémiai kutatóhálózat első negyedéves finanszírozását – közölte csütörtök délben rendkívüli sajtótájékoztatón Lovász László, az MTA elnöke. A 444.hu beszámolója szerint az MTA közgyűlésének legfontosabb témája a kutatóhálózat működése volt.

HIRDETÉS

A tudományos akadémia és a minisztérium között júniusban vált feszültté a viszony, miután a kormány bejelentette: magához vonná az MTA költségvetésének nagy részét, azt a pénzt is, amelyből az akadémia a kutatóhálózatát finanszírozza. Felmerült, hogy egyes kutatóintézeteket átprofiloznának, vagy egyenesen megszüntetnének. Az MTA ezt visszautasította és tárgyalássorozat kezdődött az akadémia és az ITM között.

Szeptemberben az MTA bejelentette: nem közelednek az álláspontok, felállnak az asztaltól. Később mégis született egy egyezség arról, hogy kormányzati és tudós tagokból álló bizottságot állítanak fel , amely majd 2019 márciusáig átvilágítja a kutatóintézetek működését. Palkovics László miniszter erre akkor azt mondta, amíg a bizottság nem tesz le javaslatokat az asztalra, nem hoznak döntést. Csütörtökön kiderült, hogy  2019 első negyedévében, azaz az illetékes bizottság javaslatainak megszületéséig a kormány nem kívánja finanszírozni az érintett kutatóintézetek működését, csak a kutatók fizetését hajlandóak kifizetni. 

Lovász László, az MTA elnöke szerint “ez a lépés méltatlan az akadémiához és a kormányhoz is”. Elmondta, hogy még nem tudja, hogy fognak így működni az intézetek, ezt még meg kell vizsgálniuk. Lovász szerint minden ilyen lépés “veszélyezteti, és visszafordíthatatlan károkat tud okozni a magyar tudománynak”. Az MTA elnöke attól fél, hogy ez a lépés felerősíti majd a kutatók elvándorlását, hiszen ha itt nem, akkor ezek a kutatók majd máshol próbálják megvalósítani a kutatásaikat.

Az MTA meghívta Palkovics Lászlót is a közgyűlési ülésre, hogy számoljon be a kutatóhálózat átalakítására vonatkozó elképzeléseiről, de a miniszter nem ment el. Maga helyett csak egy levelet küldött, amelyben azt írta, hogy szerinte a közgyűlés témái nem relevánsak.

Lovász László Sajnálatát fejezte ki, hogy “a miniszter úr úgy döntött, nem jön el, és az akadémia közgyűlését nem méltatja arra, hogy az elképzeléseit közvetlenül megossza”. Lovász kérdésre hangsúlyozta azt is, hogy az akadémiai kutatóhálózat az egy befektetett euróra jutó tudományos eredmény alapján Európa egyik legjobb kutatóhálózata, azaz szerinte nem igaz, hogy nem működnek hatékonyan.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,920lájkolóTetszik
2,833követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 67. – Leleplezzük Orbán alagútját

Dévényi István vendégei Gergely Márton, a HVG vezető szerkesztője és Tompos Ádám, a Magyar Hang újságírója.

Orbán maga a kockázat