HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Családok tíze...

Családok tízezreinek lehet jelzálog az otthonán, sokuknak fogalmuk sincs róla

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Biztos benne, hogy az ön lakását nem terheli jelzálog? Az általunk megismert információk birtokában csak azt javasolhatjuk, hogy mihamarabb nézzék meg ingatlanjuk tulajdoni lapját, ha valaha szocpolt (gyermekek után járó lakástámogatási kedvezmény), vagy annak utódját, csokot (családi otthonteremtési kedvezmény) vettek fel. Az sem kizárt, hogy valakinek az otthonát akár több mint egy évtizede terheli állami jelzálog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom, úgy, hogy fogalma sincs róla. Erről szóló értesítést ugyanis az állam nem küld. Az egész csak akkor derül ki, ha a család meg akar válni korábbi otthonától, és a finisben, az adásvételi szerződés előkészítésekor szembesülnek vele, hogy a lakást nem lehet eladni, pedig soha egy fillér hitelt sem vettek fel rá.

HIRDETÉS

Úgy tudjuk, az utóbbi időben sokan fordulnak az illetékes kormányhivatalok lakástámogatással foglalkozó osztályához amiatt, hogy már jóval több mint tíz évvel ezelőtt szocpolt vettek fel, az összes feltételt évekkel ezelőtt teljesítették, ám most kiderült, a lakáson még mindig ott van az állam jelzáloga, valamint elidegenítési és terhelési tilalma.


A szocpol, majd a későbbi csok egyik fontos szabálya, hogy az ígért gyerekek megszületésére határidőt szab a jogszabály. Egy gyermek megszületésére 5, kettőre 8, háromra 10 évet biztosít. A másik fontos kitétel, hogy a gyermekek születését szinte azonnal jelenteni kell a szocpolt megelőlegező kölcsönként folyósító banknak. Ha valamennyi vállalt gyerek megszületett, a bank kiadja a családnak a törlési engedélyt, amivel a pénzintézet jelzálogjoga törölhető a tulajdoni lapról.

HIRDETÉS

Van azonban még egy nagyon fontos kitétel: a szocpolos lakásokra az állam is jelzálogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat jegyez be, a jogszabály szerint ugyanis a szocpol segítségével vásárolt új lakást az adásvételtől számított, családi házat a használatba vételtől számított 10 évig nem lehet eladni. És itt van a hiba: az állam ugyanis magától – hiába telik le a 10 év –, nem törli le a jelzálogot, csak abban az esetben, ha erre az ingatlantulajdonosok külön kérvényt nyújtanak be.


Ez önmagában jogi aggályokat is felvet, hiszen az állam a tíz év letelte után nem jogosult rá, hogy jelzálogot tartson fenn az otthonunkon, ezt mégis megteszi, ráadásul az írásbeli kérvény, és az kormányhivatal által kért közel 50 oldalnyi dokumentum ellenére is rendkívül lassan törli le a jelzálogot az ingatlanról.

Budapest Főváros Kormányhivatala az egyik kérelmezőnek írásban is elismerte, hogy a kormányhivatal hivatalból nem kezdeményezi a törlést, az eljárás csak az ügyfél kérelmére indul. Hozzátették: ha lejárt a támogatás határideje, törlési engedély kiadásához kérelemmel lehet fordulni a területileg illetékes megyei kormányhivatalhoz. Leszögezték azt is: az ügyintézési határidő 60 nap, soron kívüli, illetve sürgősségi eljárásra nincs lehetőség, ahogy a személyes ügyfélszolgálaton időpont foglalásra sincs.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 28. számában jelent meg, 2018. november 23-án.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 28. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Farkas Melinda
Farkas Melinda
A Magyar Hang lapszerkesztője vagyok. Azt keresem mindenhol, ami kívülről nem látszik. A mögöttest, a lényegest, a rejtegetni valót. A valóságot.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,781lájkolóTetszik
2,967követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Megvan a Jobbik új vezetése

Jakab Péter elnöki posztja biztosra vehető volt. Az esti órákra az is kiderült, hogy az elnökségbe is az ő emberei kerültek be.