HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Andy Vajna: A...

Andy Vajna: A TV2 az én ízlésem szerint készül, a Tényekkel sincs gond

HIRDETÉS

Még sohasem kaptam a kormánytól olyan visszajelzést, hogy rossz irányba megyünk a filmekkel – állította az Indexnek adott interjújában Andy Vajna. A filmügyi kormánybiztos azt sem tudja megmagyarázni, miért támadják a kormánymédiában a Hunyadi-film ötletét. Két héttel ezelőtti címlapsztorinkban megírtuk: a Fidesz-közeli sajtó kiszivárogtatta Szász János készülő alkotásának sztoriját, azt pedig felháborítónak tartotta. Stefka Istvánék problémája az volt, hogy a filmben nem is Hunyadi vagy Kapisztrán János lesznek a főszereplők, sőt, még fikciós elemek is vegyülnek a sztoriba. „Két történelmi szakértő dolgozik a filmeken, ha annyira eltérnénk a valóságtól, akkor helyre tennék. Én tiszta szívvel tudom védeni, mert Az utolsó bástya filmtervének megvan a lehetősége, hogy nagyon nagy dobás legyen. De most még csak egy forgatókönyv, még senki sem látott belőle semmit. 2019 júniusban kezdhetik forgatni, szerintem leghamarabb 2020 augusztusában kerülhet mozikba. Kicsit korán jöttek ezek a kritikák” – jegyezte meg az interjúban Vajna.

HIRDETÉS

Továbbá Szásszal sincsenek megelégedve a kormányközeli értelmiségiek, miután többször kritizálta már a kormányt. Helyette javasolták azt a Poór Istvánt, aki ugyancsak bírálója a kormányzatnak, hiszen a Filmalapot például szimplán lemarxistázta. Poór azt is állította, hogy a Vajna-rendszerben nem lehet tető alá hozni egy Wass Albert-filmet, és ő sem kapott pénzt A funtineli boszorkányra. A kormánybiztos most azt mondta: ha kapnak egy jó forgatókönyvet, és a döntőbizottságban is rábólintanak, akkor mehet Wass-film is. „De ez nem az én személyes döntésem” – tette hozzá.

Hasta la vista? Mi folyik a filmalap körül? | Magyar Hang

Aki homályos ideológiai érvek és egyéni érdeksérelmek mentén ítélkezik, arról aligha mondható el, hogy szívén viseli a magyar mozi sorsát.

Vajna állította, a kormánytól nem jött semmiféle, történelmi filmek készítését sürgető jelzés, így nem is emiatt írták ki erre vonatkozó pályázatukat. Mindenesetre proaktívan reagáltak, beérkezett négyszáz filmötlet, amik közül a zsűri kiválasztotta a legjobb tizennégyet. „De nem voltak olyan erős beküldött anyagok, amelyek Mátyás királyról vagy Rákóczi Ferencről szóltak” – fűzte hozzá. Ő személy szerint Puskás Ferencről szeretne egy filmet, de a saját projektje lenne, az ötlet nagyon az elején jár, mert Joe Eszterhas megbetegedett, és nem tudta befejezni a forgatókönyvet. Jelenleg gondolkodik rajta, kivel fejezze be a projektet, amíg pedig csinálná, visszalépne a Filmalap felügyeletétől.

Az állítása szerint kormánybiztosi munkájáért pénzt fel nem vevő Vajna kifejtette azt is: ők egy támogató szervezet, abból tudnak választani, ami bejön. Ha pedig nem jön be Mátyásról jó filmötlet, akkor nem tudnak ilyen filmet készíteni. Ugyanakkor ott van a Saul fia és az 1945, amik történelmi filmek, és Vajna szerint is fantasztikusan jól sikerültek.

HIRDETÉS

Szóba kerültek Vajna korábbi médiaérdekeltségei is, amik mostanra a kormánypárti médiaholdingban kötöttek ki. Az üzletember elmondása alapján a Mediaworksnek adta el a Lapcomot, a felkínált összeget pedig megfelelőnek tartotta. „Hallottam róla, hogy lesz egy nagy konglomerátum, de a részleteket nem tudtam” – állította. A Rádió 1-nek ugyanakkor továbbra is tulajdonosa, és Sebestyén Balázsék reggeli műsorával sincs problémája, még ha kormánykritikusak is. „Ez a műsor fő értéke: ha humorosan tudnak piszkálni valakit, az működik, a hallgatók kedvelik” – mondta.

Humoros piszkálódást a TV2 részéről már nem érzékelhetünk, a Tények nem épp a vicceskedő kormánykritika terepe. Vajan mégis elégedett csatornájával, amit magánál tart, és ami állítása szerint az ő ízlése szerint készül. A hírműsor „irányát” is megfelelőnek tartja, állítása szerint pedig az, amit a Tények csinál, azzal állítható párhuzamba, hogy az Egyesült Államokban is létezik a Fox News. Az üzletember szerint egyébként a jobb- és baloldali média „nagyjából partiban van egymással.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,555lájkolóTetszik
2,564követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Lesújtó helyzetkép a Felvidékről

Nulla, azaz a szlovákiai magyar fiatalok nulla százaléka gondolja úgy, hogy a magyar közösség helyzete jobb lenne a szlovákokénál.

Szürke zóna