HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Orbán: Már An...

Orbán: Már Antall József is Soros ellen harcolt

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Konferencián emlékezett a Veritas Történetkutató Intézet és az Antall József Tudásközpont a 25 évvel ezelőtt elhunyt miniszterelnökre, Antall Józsefre. A Parlament felsőházi termében megrendezett konferencia főszónoka Orbán Viktor kormányfő volt, aki a távirati iroda összefoglalója szerint sokkalinkább politikai örökösként, mint az akkori MDF-vezette kormány egyik legádázabb ellenfeleként beszélt.

HIRDETÉS

Mint kifejtette, Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához.

Antall József azt tette, amit tehetett, és amit tett, az nem volt kevés. Az adott körülmények között kész csoda volt, hogy egyben tudta tartani koalíciós kormányát, elindította a gazdaság szerkezeti átalakítását, elkerülte a pénzügyi összeomlást, volt ereje visszautasítani Soros György országkifosztó javaslatát, és a bizonytalan belpolitikai háttérrel is biztosan manőverezett a nemzetközi vizeken

– sorolta az MTI összefoglalója szerint Orbán, megjegyezve: az egykori miniszterelnöknek nem volt meg a kétharmada, pedig ha meglett volna, megspórolhattunk volna húsz évet.

A kormányfő visszaemlékezése nem tért ki arra, hogy az akkor ellenzékben lévő Fidesz élén maga is olykor szélsőségesen keresztényellenes retorikát folytatott, Antallékat rendre antidemokratikus lépéssekkel, valamint a hatalmi ágak önállóságának megnyirbálásával vádolta. Szintén nem idézte fel azt sem, amikor 1992-ben – azaz már parlamenti képviselőként – hat hetet töltött az Egyesült Államokban a Soros György által is nagyra becsült, a kelet-európai nyílt társadalmakért küzdő German Marshall Fund ösztöndíjasaként.

HIRDETÉS
Értékrendek feszülnek egymásnak 1992 áprilisában. Aki kérdez: Feledy Péter és a közönség. Aki válaszol: Kónya Imre az MDF és Orbán Viktor, a Fidesz frakcióvezetője

Ehelyett a nosztalgiázás fonalát a néhai miniszterelnök halála után öt évvel, 1998-as hivatalba lépésénél vette fel, megemlítve, amikor követte Antall Józsefet a miniszterelnöki pozícióban, ugyanazt a küzdelmet kellett vívnia, amelyet elődje félbehagyni kényszerült: a harcot a posztkommunista erők ellen. – Antall halála után még 17 évig kellett várni, hogy a keresztény, polgári és nemzeti Magyarország építéséhez hozzákezdhessenek – emlékeztetett.

Orbán beszédében aztán az alkotmány kérdésére tért át. Mint mondta, 1990-ben nem sikerült szakítani a kommunizmussal. A szakítást politikai értelemben ugyanis az jelentette volna, ha sikerül megalkotni a kommunizmust lezáró és a nemzeti korszakot megalapozó, megnyitó új alkotmányt. – A konferencián arról lesz szó, mi mindent tett a néhai kormányfő, nekem azonban az jut eszembe, hogy mi mindent nem tehetett meg, pedig megvolt benne a tehetség, a tapasztalat, a legjobb életkorban volt, és a korszak is nagy tetteket kívánt – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta: új alkotmány, új eszmei alapok, új hatalmi viszonyokat eredményező törvények nélkül Magyarország nem találhatott vissza a kommunizmus előtti önmagához, nem találhatott vissza az internacionalizmustól a nemzeti büszkeséghez, az ateizmustól a kereszténységhez és az osztályharcos irigységtől a polgári méltányossághoz.

Úgy vélte, új alapok nélkül ma nem lenne csaknem teljes foglalkoztatottság, munkaalapú gazdaság, 5 százalék körüli növekedés, és nem sikerülne a migráció ellen megvédeni magunkat.

Antall József 1990 szeptemberében adott interjúja, amelyet csak halála után közölt az MTV.

A kormányfő arra is kitért, hogy Antall József sosem állt össze a posztkommunistákkal, mert ezzel az “eredeti, szellemi, spirituális és történelmi célját, személyes küldetését, a polgári és keresztény Magyarország gondolatát és megteremtésének történelmi lehetőségét adta volna fel”. – Tudta, hogy ha a polgári, nemzeti és keresztény politikusok rövidtávú, kényelmi, haszonelvű megfontolásokból kompromisszumot kötnek a posztkommunistákkal, akkor hosszú időkre kompromittálják eszméjüket és vele a küldetésüket is – közölte.

Orbán Viktor háláját fejezte ki Antall személyes példaadásáért, a haza érdekében hozott személyes áldozatáért, a szeretetéért, a türelméért, és a bizalmáért, “amellyel a fideszesekhez és rajtuk keresztül az új politikai nemzedékhez viszonyult”.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,702lájkolóTetszik
2,950követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kincses Gyula: minimum 500 milliárd forint pluszt kellene tenni az egészségügybe

Az orvosi kamara elnöke szerint az egészségügyi kiadások több mint 30 százalékát a betegek fizetik.

Ceausescu atombombája