HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A GKI a rabsz...

A GKI a rabszolgatörvényről: nyugaton folyamatosan csökken a munkaidő

HIRDETÉS

Az Országgyűlés kormánypárti oldala által ma megszavazott „rabszolgatörvény” kapcsán a GKI Gazdaságkutató (GKI) nyilatkozatban elemezte a nyugat-európai és a visegrádi országok dolgozóinak munkaidejének változását az elmúlt évtizedben. Az intézet végkövetkeztetése az, hogy keleten többet dolgoznak az emberek, mint nyugaton – írja a 24.hu.

HIRDETÉS

A GKI szerint az alapvető trend Nyugat-Európában évtizedek óta változatlan: a ledolgozott munkaidő fokozatos csökkenése. Az EU átlagában – a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében – a 2008-ban mért  37,8 óráról 2017-re 37,1 órára csökkent a munkával töltött heti óraszám, vagyis 10 év alatt 42 perccel csökkent a heti átlagos munkaidő.

Botrányos ülésen szavazta meg a Fidesz a rabszolgatörvényt, az ellenzék csalást kiált, Orbán Viktor elégedett | Magyar Hang

Az ellenzék szerint szabálytalan volt a törvények mai elfogadása, mert ellenőrizhetetlen, hogy ki szavazott. Kora délután tüntetők kezdtek gyülekezni a Kossuth téren.

Ugyanezen időszak alatt a magyarországi átlag is csökkent, 40,1 óráról 39,8 órára, azaz 18 perccel. Figyelemre méltó, hogy a ledolgozott munkaidő 2011-ig évről évre csökkent (ekkor 39,4 óra volt), majd 2012 és 2014 között kissé nőtt (39,8 órára), azóta lényegében stagnál.

Ezzel a magyarországi munkaerőpiac némileg eltért mind az uniós, mind a visegrádi országok trendjétől.  2017-ben egy átlagos magyar munkavállalónak cseh társánál hetente 24, lengyel társánál 48 perccel kellett kevesebbet teljesítenie.

HIRDETÉS

Ha azonban nyugatabbra nézünk, azért nem ilyen kedvező a helyzet, a németországi átlagos heti munkaidő ugyanis 35 óra, az unió egészét jellemző átlagérték pedig kereken 37 óra.

Vagyis keleten többet dolgoznak, mint nyugaton.

„Ne legyen a miniszterelnök bábja” – a Jobbik petíciót vitt Áderhez | Magyar Hang

Népszavazási kezdeményezést is benyújtottak.

A magyar férfiak a munkaidő terén valamivel jobban jártak a nőknél. Az előbbiek 2008-ban heti 40,8, 2017-ben 40,4 órát dolgoztak – azaz heti 24 perc szabadidőhöz jutottak. Ezzel szemben a hölgyek 39,3 óra helyett alig kevesebbet, 39,1 órát teljesítettek – az ő nyereségük csak 12 percet tett ki.

„Ha a várakozások teljesülnek, azaz a szabályozás változása miatt valóban nő a hazai munkában töltött idő, akkor két-három éven belül e téren utolérhetjük, akár le is hagyhatjuk Lengyelországot. Ezzel a magyar munkavállaló lehet a legszorgosabb a visegrádi térségben. Miben? Letöltött munkaidőben! Ami egy munka-alapú társadalomban feltétlenül üdvözlendő…” – vonja le a következtetést közleményében a GKI.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,084lájkolóTetszik
2,661követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Robban a „cigányplutónium” – Magyar Hang-ajánló

Bogdán László-interjú, a Borkai-botrány háttere, nádirtás és ingatlanbiznisz a Balatonnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Az ellenzék a pályán van

A mostani választás üzenete egyértelmű: a történelem Magyarországon sem ért véget, a Fidesz verhető, az Orbán-rendszer sebezhető.