Donáth Anna: Az ügyemben eljáró rendőrök épp a túlórájuk túlóráit töltötték. Velem

Donáth Anna: Az ügyemben eljáró rendőrök épp a túlórájuk túlóráit töltötték. Velem

A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői és rendőrök a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 13-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tegnapi tüntetésről előállított Donáth Anna, a Momentum alelnöke is felszólal a ma esti Kossuth térre szervezett tüntetésen – tudta meg a Magyar Hang Fekete-Győr Andrástól, a mozgalom elnökétől. A 17 órakor kezdődő demonstrációt ezúttal is a rabszolgatörvény néven elhíresült, és a parlament fideszes kétharmada által szigorított Munkatörvénykönyv-módosítás ellen tiltakozva hirdették meg.

Fekete-Győr András lapunk érdeklődésére azt mondta, a szerda este kezdődött tüntetéssorozat határozottan többet hozott, mint amire előzetesen számítani lehetett. Szerinte ezt a tiltakozók számának növekedése és a demonstrálók elszántsága mutatja. Utóbbival arra utalt, a 2006-os és azt követő tüntetéssorozat óta nem volt példa arra, hogy a rendőrségnek könnygázt kellett bevetnie a demonstrálókkal szemben. Mint mondta, ez is azt mutatja, hogy az emberek dühe, tenni akarása növekszik.

„Ebből nem lesz népfelkelés, mert csak törvényesítették, ami eddig is ment" | Magyar Hang

Nem tart a „rabszolgatörvény" elfogadása miatt tömeges sztrájkoktól Palkovics Imre, a kormánytól tavaly stratégiai partnerségi ajánlatot kapó Munkástanácsok elnöke, mert a nagyvállalatok betartják a munkajogi szabályokat, a kis- és közepes cégeknél dolgozó helyzete pedig sokkal súlyosabb, mint ami a most elfogadott törvényben van. December 18-án hoznak döntést a további lépéseikről.

A Momentum elnöke felvetésünket – miszerint csütörtök este ő is dobott füstbombát dobott a rendőrökre – úgy pontosította: az partiboltokban kapható füstképző volt, éppen olyan, amilyet Donáth Anna is meggyújtott, mielőtt a sorfaluk mögé rántották a rendőrök. Fekete-Győr erre azt mondta, tettéért minden felelősséget vállal, ám egyelőre még nem keresték a rendőrségtől. Tettét azzal magyarázta, hogy a rendőrök felszólítás nélkül fújták a fiatalok és az idősek arcába a könnygázt. – A füstképző odadobásával jeleztem, hogy ezt nem engedhetik meg maguknak. Ez egy teljesen veszélytelen eszköz, szemben a könnygázzal – jelentette ki.

Arra a kérdésünkre, hogy tervezi-e, hogy továbbra is aktív szerepet vállal a demonstrációk alakításában, előmozdításában, azt felelte, ebben a mozgalom vállal szerepet, és egyre több momentumos és szimpatizáns lesz kint a tüntetéseken. Kérdésünkre egyúttal kijelentette, Szél Bernadett független képviselővel és Tordai Bencével (Párbeszéd) folyamatosan tartja a kapcsolatot, de éjjel a szocialista Kunhalmi Ágnes is sokat segített, amikor elment a X. kerületi rendőrkapitánysághoz. Ezeken a beszélgetéseken arra jutottak, hogy együttműködnek a kialakult helyzetben.

Arra a felvetésünkre, hogy vajon meddig tarthat ki a tüntetéshullám, azt felelte, a közelgő karácsony és a hideg miatt reálisan jövő hét péntekig. De – tette hozzá – januárban újra kell kezdeni. Szerinte bár kapott a rendszer egy pofont, de fontos, hogy perspektívát adjanak a tüntetéssorozatnak. Erre szerinte leginkább a vasárnapi szakszervezeti demonstráció után lehet válaszolni a szakszervezeteknek, pártoknak, civil szervezeteknek közösen. – Nem lehet elvonatkoztatni a jövő májusi Európa parlamenti választásoktól, több ellenzéki politikust kell kijuttatni Brüsszelbe, mint fideszest. Az önkormányzati választáson pedig faluról falura, városról városra kell lebontani a rendszert – fogalmazott.

Donáth Anna még délelőtt a Facebook közösségi oldalon számolt be az előállításáról. A Momentum alelnökét tegnap este emeltek ki a rendőrök a tüntetők közül, majd állították elő a 10. kerületi rendőrkapitányságra. Onnan a hajnali órákban engedték el. Bejegyzéséből kiderül: fizikai atrocitás nem érte – a ráfújt könnygázt kivéve. Mint arról tegnap esti élő közvetítésünkben beszámoltunk, Donáth Annát egy füstgránát meggyújtása után vitték el a rendőrök.

A Nagykörúton ért véget a csütörtöki tüntetés | Magyar Hang

Több órás dulakodás volt a Parlament lépcsőjénél, többször is könnygázt fújtak a rendőrök, akiket dobáltak is. Aztán a Király utcánál körbevettek mindenkit. A Momentum alelnökét előállították.

Azt megelőzően már többször dobtak füstgránátot, üvegeket, tojásokat a parlament lépcsőjén sorakozó rendőrökre. Donáth a vele történtekről azt írta, hogy „egy lila füstöt kibocsátó partikelléket” emelt a magasba néhány másodpercre körülbelül négy méterre a rendőröktől, nekik végig háttal állva. Ekkor rántották a földre és húzták be a rendőrsorfal mögé, majd indultak vele az Országház északi bejáratához. Donáth a tömegből való kiemelését és a nyolc órán át tartó elzárását egyaránt jogtalannak tartja. Sérelmezte, hogy miután szabálysértés gyanújával előállították, ügyvédjével csak nem sokkal az elengedése előtt beszélhetett.

Állítása szerint a kapitányságon túlóráztak a rendőrök. A csütörtök esti tüntetés egyik követelése éppen a „rabszolgatörvényként” elhíresült Munka Törvénykönyvének módosítása ellen irányult, ami a dolgozókra nézve hátrányosan változott. „Az ügyemben eljáró rendőrök épp a túlórájuk túlóráit töltötték. Velem. Mert a jogaikért tüntettem. Pedig már idén 600 óra felett vannak. Havi nettó 140 ezerért.” – jegyezte meg némi élccel. Ezen kívül köszönetet mondott a helyszínre vonuló momentumos fiatalok mellett a szocialista Kunhalmi Ágnesnek és Szél Bernadettnek, akik igyekeztek segíteni neki tisztázni a helyzetet.

A tiltakozóhullámnak egyébként ma már sajtótájékoztatót szentelt a Fidesz. Hidvégi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója szerint Soros György hálózata szervezi a tüntetéseket.