A Nagykörúton ért véget a csütörtöki tüntetés

A Nagykörúton ért véget a csütörtöki tüntetés

Tüntetők és rendőrök a Nagykörúton 2018. december 14-én hajnalban (Fotó: Varga Máté)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

17 órára több szervezet is tüntetést hirdetett a Kossuth térre, hogy közösen tiltakozzanak a rabszolgatörvény elfogadása és a kormány ellen.

Fél hat Körül Tamás Gáspár Miklós mondott rövid beszédet. – Ebben a percben nem Orbán Viktorra, hanem a magyar munkásokra gondolunk – fogalmazott.  – Vége lesz egyszer a hazugságnak és az összes többi disznóságból, amelyből elegünk van – mondta. Erre elkezdték skandálni a tüntetők, hogy „Elegünk van!”

A szervezők képviselője azt mondta, hogy öt társuk letartóztatása miatt is tiltakoznak, akiket azóta is fogva tartanak. Valamint azt is hangsúlyozta, hogy a tüntetés nem a rendőrök ellen irányul és köszönik nekik a biztosítást. A rendőrség készült, már délután kordonokat vittek a Kossuth tér sarkára. A HVG tudósítója szerint a környező utcákban rengeteg a rendőr, egymást érik a parkoló rendőrautók, rendőrségi kisbuszok.

Át a Margit hídon, majd vissza Lánchídon

A tüntetést a Szabad Egyetem csoport, a Hallgatói Szakszervezet szervezte, a Momentum Mozgalom pedig a Szabadság térre hívta az embereket fél hatra. A párt által mozgósítottak aztán negyed hét előtt nem sokkal ott is voltak a Kossuth téren, míg egy másik csoport elindult a Margit híd felé, feltehetően, hogy elfoglalja azt. A közel ezerfős tömeg hamar ki is ért a Jászai Mari térre, elfoglalva a 2-es villamos sínjeit. „Gyertek velünk” – skandálták a tüntetők. Fél hétre aztán meg is érkeztek, a rendőrök pedig leállították a hídra tartó forgalmat. A tömeg elfoglalta a hidat, teljes pályás zár alakult ki.

Majd el is indultak a hídon át Budára, majd a Lánchíd felé. A Bem térnél hangos pfújolással köszöntek a Külügyminisztériumnak, majd lementek az alsó rakpartra. 

A tömeg eleje hét órakor érhetett a Lánchídhoz, ahol még jártak az autók. „Szabad ország, szabad egyetem” – skandálták.

A Lánchidat teljes szélességében lezárták és elindultak vissza Pestre. Tudósítónk beszámolója szerint közben a Kossuth térre is folyamatosan érkeztek emberek.

(Fotó: Varga Máté)

Negyed nyolckor a tüntető tömeg eleje átért a hídon. Nem lehetett tudni ekkor, hogy mi az úticél. A Deák tér felé indultak tovább, onnan pedig az Andrássy út felé. A menet elejére dobosokat állítottak, úgy haladtak tovább. Mögöttük a „Szabad ország, Szabad egyetem” feliratú molinót vitték.

Oldalt rendőrök kísérték a menetet.

Közben a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz rengeteg rendőr érkezett, oda várták a tüntetőket.

Az Oktogont elérve kicsit megálltak, úgy tűnt, nem dőlt még el az irány. Aztán inkább a Nagykörúton indultak el a Nyugati felé, onnan pedig a Bajcsy-Zsilinszky úton a Parlament irányába.

A Momentum egyik aktivistáját igazoltatták a rendőrök, mert a közelükben dobott el egy füstbombát. A tömeg hangosan kiabálta, hogy „Engedd el!”

Újra a Kossuth téren

A menet eleje negyed kilenc körül ért vissza a Kossuth térre. „Fidesz-maffia” – skandálták. A Parlament főlépcsőjén rohamrendőrök sorakoztak fel.

Háromnegyed kilenckor elkezdtek a tüntetők a rendőrsorfalnak nyomakodni, hogy áttörjék. Közben kiabálták, hogy „Viktátor!” és „Magyar rendőr velünk van”.

Többen füstgránátot dobtak a rendőrök közé, mások azt kiabálták, hogy „Ne dobáld a rendőrt!” Zúgot a menjünk be. 6-7 sornyi rendőr is van a lépcsőkön.

Újra könnygáz

Kilenc óra után újra elkezdtek a főlépcsőnél nyomakodni a tüntetők, ekkor azonban a rendőrök könnygázt vetettek be. Ezzel ideiglenesen kiürítették előttük a teret, de csak néhány percre. Volt, aki üveget dobott feléjük – vagy legalábbis úgy tűnt.

Petárda is repült a HVG tudósítója szerint.

Néhányan rázendítettek, hogy „Hazaárulók!”, mások pedig azt kiabálták, hogy „Mondjatok fel!”, de „Sün” is felhangzott.

Fél tízkor újra elkezdtek nekinyomulni a rendőröknek, akik újra könnygázt fújtak a tüntetőkre.

Visszatérő elemként újra és újra felharsan a „Bűnözőket védtek”. A HVG szerint néhány perce valakit el is vezettek a rendőrök.

21.50-kor, miután a tüntetők tűzijátékot és füstgránátot lőttek a rendőrök felé, a rendőrök újra könnygázt fújtak a demonstrálókra. Az oldalt békésen nézelődőkre is. Ezzel benyomultak a nézelődők helyére, kintebb szorítva a tüntetőket.

Ezt követően komoly füst volt a rendőrök előtt.

Az ATV élő közvetítésében arról számoltak be, hogy a véget ért Vidi–Chelsea meccsről is a Kossuth térre indultak csoportok.

Egyébként az első sorokban van balhés hangulat, hátrébb jellemzően békésen beszélgetnek a tüntetők. 

Fekete-Győr András is dobott egy füstbombát a rendőrök felé – hangzott el az ATV-n. Később az érintett a televíziónak nyilatkozva úgy pontosított, hogy egy tűzijátékot gyújtott meg, és nem a rendőrök felé dobta, csak ledobta a földre eléjük, senki sem sérült meg tőle. Ez teljesen legális, játékboltokban is kapható eszköz szerinte. Donáth Anna alelnök is egy ilyet gyújtott meg az első sorokban, majd lefújták a rendőrök, ő összeesett, ekkor pedig behúzták maguk közé. Azóta nem látták – mondta Fekete-Győr.

Tíz után pár perccel újra könnygázt fújtak a rendőrök. Kollégáink szerint inkább paprikaspré lehetett ezúttal, rosszabb volt, mint az eddig beszívott könnygáz.

A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői és rendőrök a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 13-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A tömegben újra rákezdtek a Himnuszra.

Megszakításokkal ugyan, de dobálták a tüntetők a rendőröket a lépcsőn. Füstgránátoktól időnként ködbe burkolózott a lépcsősor. A tiltakozók változatos rigmusokkal üzentek: Ki nem ugrál, Orbán Viktor! Hej, hej! Mocskos Fidesz! Hazaárulók!

22.20-kor hangosbemondó szólította fel a tüntetőket, hogy ne dobálják a rendőröket, mert bűncselekményt, hivatalos személy elleni erőszakot követnek el.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság később azt közölte: a tüntetők nekimentek a rendőrsorfalnak, miközben zászlórúddal, üres flakonokkal dobálták a rendőröket. A rendőrség a sorfalára nehezedő nyomás visszaszorítása érdekében könnygázsprét alkalmazott. A rendőrök egy embert hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt előállítottak – írták.

Fotó: Varga Máté

Az első sorban egy fiatal lány próbálta csitítani a feleket, egyszer a rendőröknek, egyszer a tüntetőknek mondta, hogy ne alkalmazzanak erőszakot.

Az ATV tudósítója 11 órakor arról számolt be, hogy nem úgy tűnik, mintha fogynának a tüntetők, sőt, miközben körbejárta a területet, neki úgy tűnt, mintha még többen is lennének, mint korábban.

11 óra után pár perccel újra megpróbálták áttörni a rendőrsorfalat a tüntetők, a rendőrök ismét lefújták őket. Majd pár perc múlva újra fújták azokat, akik visszatértek a lépcső elé.

11.25-kor újra könnygázt fújtak a rendőrök. Közben néhányan kiléptek a falból, hogy néhány dobálót elkapjanak. Utána azt kiabálták többen, hogy „Add vissza a cipőjét!” Ezután újabb könnygáz jött.

A HVG tudósítójának 11.30-kor azt mondták a rendőrök, hogy hamarosan kezdődik a kiszorítás a térről, ahol még 1000-1500 tüntető lehet.

Fotó: Varga Máté

Az elől lévők elkezdték kiabálni a hátul lévőknek, hogy „Gyertek előre!”

Háromnegyed 12-kor bedobtak egy ablakot, de nem ez volt az első. 

Újra vonulni kezdtek

Éjfél előtt a Kossuth tér körül is rendőrsorfal állt fel. Aztán hirtelen a tüntetők elindultak a térről, talán arra számítva, hogy hamarosan oszlatás lesz. Pár perc alatt ki is ürült a tér, de tömeg nagy része talán egyben maradt. Zúgott a „Mocskos Fidesz”!

Az oktatási államtitkárság épületéhez vonultak a tüntetők, ott dulakodás is kialakult. A tömeg egy része továbbment, egy része ottmaradt.

A rendőrök a tüntetők között-mellett haladtak. A Zoom.hu közvetítésén egy nyugodtan vonuló tömeg látszott, de több részre szakadhattak a tüntetők.

A Zoom beszámolója szerint néhányan borogatnak kukákat, a többség mögöttük pedig összeszedi. A HVG tudósítói úgy látták, a rendőrök „szalámizzák a tömeget”, utcákat zártak le. Futottak előre, próbáltak a tömeg elé kerülni.

A Momentum a kőbányai kapitányság elé vonult, hogy tiltakozzanak Donáth Anna fogva tartása ellen – tudta meg a HVG. Egy óra után arról számoltak be a Facebookon, hogy legalább azt sikerült elérniük, hogy az ügyvédje bemehessen hozzá.

Momentum Mozgalom

"Tartsd fel!" ennyit kértünk tőle, de kiragadták a tömegből Donáth Anna Júliat. :( Foglaljuk el a Kossuth teret - 2. kör

A Nyugati pályaudvarnál néhány rendőr állt a tüntetők elé, hogy megállítsa őket. Nem jártak sikerrel, ugyanis érkezett egy BKK-busz, amely megbontotta a rendőrök csatárláncát. 

Az Oktogon felé tartott a tömeg, majd tovább mentek a körúton.

A rendőrök éjjel egy óra körül a Király utcai villamosmegállónál lezárták az utat, ezzel kettéválasztva a tüntetőket, elkezdték körbezárni az embereket.

Elkezdték igazoltatni az embereket. A Zoom videósa is bekerült a lezárásba, az élő közvetítése szerint még többen skandáltak negyed kettő körül. Az Oktogonnál már nincs elzárt terület. Ezt követően pedig könnyen lehet, hogy több órás igazoltatás kezdődött.

A HVG-nek az egyik igazoltatott azt mondta, szabálysértés miatt vonják felelősségre őket. A vétkük közúton sétálás.

Korábbi videóinkat itt találják.

A szerdai nap eseményeiről itt olvashat.