Törvényt sérthettek a biztonságiak, amikor nem engedték Varju Lászlóhoz a mentősöket

Törvényt sérthettek a biztonságiak, amikor nem engedték Varju Lászlóhoz a mentősöket

Varju Lászlót (DK) leteperik a biztonságiak az MTVA székházában 2018. december 17.-én. (Forrás: Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Súlyos törvénysértést követhettek el az MTVA székházát őrző biztonságiak, amikor csak hosszas várakoztatás után engedték be a dulakodásban megsérült Varju Lászlóhoz (DK) kiérkező mentősöket - derül ki dr. Kunetz Zsombor sürgősségi szakorvos, egészségügyi elemző  Facebook-bejegyzéséből. Mint kifejtette, ha mentőt hívnak, kizárólag a kiérkező orvos dolga megállapítani azt, hogy milyen a sérülés mértéke, illetve milyen beavatkozást igényel.  A mentő hívása ráadásul indokolt volt, hiszen a politikust nem a helyszínen látták el, hanem kórházba szállították további kivizsgálásokra.

Tegnap az MTVA székházába bejutott parlamenti képviselők egyike, Varju László (DK) dulakodásba keveredett az épületet őrző civil, fegyveres biztonsági őrökkel. A dulakodás következtében az ellenzéki honatya megsérült és mentőt hívtak hozzá. A civil biztonság őrök először nem engedték be a sérülthöz a kiérkező mentőt, csak hosszú várakozás után, amikor is a képviselőt kórházba szállították.

„Az MTVA-ban régen voltak (a mostani állapotot nem ismerem) képzett elsősegélynyújtók, hiszen még én is oktattam ott elsősegélynyújtást. Tehát valószínűleg most is voltak elérhető munkahelyi elsősegélynyújtók, akik megvizsgálhatták, vagy megvizsgálhatták volna a képviselőt. Ha ez így történt és ők úgy ítélték meg, hogy nincs olyan egészségkárosodás, amely mentőt igényelne, akkor miért nem mondták le a mentőhívást, függetlenül attól, hogy azt eredetileg ki kezdeményezte? Ha pedig nem látta a képviselőt képzett elsősegélynyújtó, akkor mi alapján nem engedték be hozzá a mentőt a biztonsági őrök?” – teszi fel saját közösségi oldalán a kérdéseit dr. Kunetz Zsombor.

Miután a képviselőt kórházba szállította a mentő – akiknek hívását senki sem mondta le –, így egyértelmű, hogy egészségkárosodás történt, és ennek megállapítását, a sérült vizsgálatát civil biztonsági őrök megakadályozták és késleltették, ráadásul mindezt a jelen levő rendőrök előtt

- fejtegette a sürgősségi szakorvos, aki szerint törvénysértés történt. Idézte az 1997. évi CLIV. törvényt, amely szerint az állampolgár „kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi szolgáltatót értesíteni, amennyiben sürgős szükség vagy veszélyeztető állapot fennállását észleli, illetve arról tudomást szerez.” Kunetz Zsombor szerint a biztonságiak súlyosan vétettek Magyarország Alaptörvényének a XX. cikkelye ellen is, amely kimondja: mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.

Így teperték le Varju Lászlót:

„Márpedig ez abban az esetben nem teljesülhet, ha nem engedik, vagy késleltetik az egészségügyi szakellátást. És utoljára, ebben az estben teljesen mindegy a sérülés foka, helye és súlyossága, ugyanis, a mentőt le lehet mondani, csak annak vállalni kell a felelősségét is! Itt ez nem történt meg, hiszen a sérültet később kórházba vitték. Egyet nem lehet megtennie egy biztonsági őrnek, a mentőellátást késleltetni!” – zárta bejegyzését dr. Kunetz Zsombor.

Nemcsak dr. Kunetz Zsombor hívta fel a figyelmet arra, hogy az MTVA székházának biztonsági őrei törvénysértést követtek el. Schiffer András szerint a közmédia épületét védő őrök eljárására a 2005. évi CXXXIII. törvény 27.§ vonatkozik. Amint azt közösségi oldalán írta, tekintettel arra, hogy a képviselők bűncselekményt, szabálysértést nem valósítottak meg, jogszerűen tartózkodtak bent, így velük szemben a testi kényszer alkalmazására jogalap nem volt. „Arra viszont igen, hogy a rendőrség haladéktalanul eljárást indítson az őrző-védőkkel szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt” – írta Schiffer.