HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A köztársaság...

A köztársasági elnök aláírta a túlóratörvényt és boldog karácsonyt kívánt

HIRDETÉS

Áder János csütörtökön aláírta a munka törvénykönyve módosítását. Az államfő az erről kiadott elnöki nyilatkozatában a Munka Törvénykönyvének módosítása ellen tüntetőknek is üzent.

HIRDETÉS

A módosítót – amit az Országgyűlés december 12-én fogadott el – három szempontból vizsgálta.  

Elsőként megállapította, hogy a módosítás nem ütközik az Alaptörvény rendelkezéseibe, így jogszerű keretek között, alkotmányosan nem kifogásolható. Másodszor összevetette az új túlóra-szabályozás rendelkezéseit más európai országokéval, és megállapította, hogy számos országban (például Egyesült Királyság, Dánia, Írország, Csehország) a túlóra mértéke a magyarországival megegyező, vagy azt meghaladó mértékű. Harmadszor azt vizsgálta meg, hogy a Munka Törvénykönyvének módosítása miként érinti Magyarország 4 és fél millió munkavállalóját, hogy csökkentek-e a munkavállalók védelmét szolgáló garanciák.

Ez utóbbival kapcsolatban a köztársasági elnök megállapította, hogy a Munka Törvénykönyvének a munkavállalókat védő rendelkezései nem csorbultak, sőt, az eddiginél több túlórát csak a munkavállaló előzetes írásbeli hozzájárulását követően lehet végezni; a munkaadó nem büntetheti a munkavállalót azért, mert túlmunkát nem vállal, vagy a túlmunka vállalására vonatkozó korábbi nyilatkozatát visszavonja; a kollektív szerződések csak a munkavállaló javára térhetnek el az új szabályoktól; a túlmunkáért járó díjazást ezután is változatlan feltételekkel fizethetik ki a munkaadók; nem szűkült a szakszervezetek azon lehetősége, hogy a munkavállalóknak a kollektív szerződések révén még nagyobb védelmet biztosítsanak.

– Mindezen szempontok alapján, a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését – írta az elnök.

HIRDETÉS

Áder János közleményét azzal zárja: „A Munka Törvénykönyvének módosítása az aggodalmak ellenére sem lehet akadálya annak, hogy a munkavállalók karácsonya áldott, a két ünnep közötti időszak békés, az új esztendő pedig nyugodt legyen. Magyarország minden polgárának szeretetteljes karácsonyt, a család és a barátok körében örömteli perceket és boldog új évet kívánok.”

Kordás László: Mostantól sztrájkkészültség van!

– Mostantól kezdve sztrájkkészültség van! – jelentette ki a Zoom.hu-nak Kordás László, miután kiderült, Áder János aláírta túlóratörvényt.

Arra a felvetésre, hogy karácsony után vagy az újévben lehet-e általános munkabeszüntetés, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondta, hogy ezt még nem tudja megmondani, mert a dolgokat egyeztetni kell. „A munka azonban ezzel egyértelműen megindult, amit ígértünk azt megtartjuk” – tette hozzá.

Kaszák kapák kiegyenesednek, innentől kezdve a sztrájk szervezése még intenzívebbé válik. Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnöke, a vegyipari és energiaipari dolgozókat tömörítő VDSZ elnöke reagált így.

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja úgy reagált a HVG-nek, hogy botrányosnak tartják „a szolgalelkű Áder rohamtempóját”, „megyünk füstbombáért, holnap pedig meglátogatjuk a Sándor-palotát”.

A Jobbik közleményében azt írta, „Áder Jánostól a rabszolgatörvényt kapja karácsonyra a magyar nép”. Szerintük „a kormány után most a köztársasági elnök is teljesítette a külföldi nagyvállalatok parancsát, és aláírta a rabszolgatörvényt”. „Áder János a Fideszre jellemző álságos és cinikus módon űzött gúnyt a munkavállalókból, akiknek nyilatkozatában boldog karácsonyt kívánt” – írták.

A Demokratikus Koalíció szerint „ezzel a gesztussal újra bűnrészessé válik, de egyúttal tovább erősíti az ellenállást, és rászabadítja az ország haragját Orbánra.”

Az LMP szerint Áder János sokadszorra bebizonyította, hogy nem a köztársaság, nem a magyar munkavállalók, hanem csak és kizárólag a Fidesz és a külföldi nagyvállalatok érdekeit képviseli köztársasági elnökként. „Ez nem a harc végét jelenti. Ez a harc kezdete!” – írták.

Péntek este hatra a Magyar Kétfarkú Kutya Párt hirdetett Békemenetet a Kossuth térre, majd 8 órától kezdődik az eredetileg „Ne írd alá, János!” nevű tüntetés, melynek keretében a Sándor-palotához vonulnak a résztvevők. Ennek most már „Szégyelld magad, János!” a neve.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,075lájkolóTetszik
2,171követőKövetés
15,882feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ütésállónak kell lenni – Magyar Hang-ajánló

Nyáry Krisztián-, Ürge-Vorsatz Diána- és Schmuck Erzsébet-interjú, ormánsági riport, Bige László portré, magyar közpénz a román kormánypártnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Már felháborodni is kár…

A minap megszegtem a saját szabályomat, és már reggel belenéztem a hírözönbe, de én már nem leszek ideges, csak röhögök az egészen.