HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Már a Szent M...

Már a Szent Margit Kórházban sincs elég radiológus

HIRDETÉS

Csak a szerencsének köszönhető, hogy eddig „mindössze” egy haláleset róható fel a fővárosi radiológus-hiánynak: lapunk információi szerint nemcsak a néhány héttel ezelőtt a hírekben szereplő Honvédkórházban, hanem a Szent Margit Kórházban is súlyos a helyzet.

HIRDETÉS

Ahogy arról lapunk is beszámolt, sajtóértesülések szerint a hónap elején egy beteghalálban szerepe volt annak is, hogy a Honvédkórházban orvoshiány miatt késlekedett a radiológiai vizsgálat, ezért nem kerülhetett sor időben az életmentő műtétre. A kormánypárti Magyar Időknek adott interjújában Kun Szabó István, a kórház parancsnoka lényegében elismerte a súlyos hiányosságokat, azt ugyanakkor tagadta, hogy a radiológus-hiánynak szerepe volt a tragédiában.

A budai intézményben – mint arról a Magyar Hangnak egy neve említésének mellőzését kérő egészségügyi dolgozó elmondta – egy jobb hónapban is mindössze tizenöt nap teljesít szolgálatot szakorvos ügyeleti időben. Ezt is csak úgy sikerül megoldani, hogy más intézményekből hívnak át „beugrós” radiológust.

Egy kórház működésében a radiológia az egyik legfontosabb részleg, hiszen a különböző képalkotó eljárások nélkülözhetetlenek a betegségek, belsőszervi elváltozások gyors megállapításában.  Ezek alapján döntik el, hogy milyen terápiát alkalmazzanak, illetve milyen irányba indítsák el a kezelést. Bár a Szent Margitban minden eszköz – ultrahang CT, röntgen – rendelkezésre áll, ha nincs szakember, még egy ultrahang sem készíthető, pedig ez számít a legfontosabb, legalapvetőbb diagnosztikai eljárásnak. (Szakmabeliek szerint az ultrahang jelentősége felér azzal, mint amit a fonendoszkóp töltött be korábban. A terület fontosságát mutatja a honvédkórházi eset is.)

A Szent Margit Kórházban működik egyebek között belgyógyászat, kardiológia, mozgásszervi rehabilitációs osztály, sebészet és szülészet-nőgyógyászat is, azaz a radiológius-hiány miatt ezen osztályokon is nehézségekbe ütközik a megfelelő színvonalú ellátás biztosítása.

HIRDETÉS

Elismerte a HM: december közepétől szünetel koraszülöttek ellátása a Honvédkórházban | Magyar Hang

Egy hete még tagadta, ma már elismeri a Honvédelmi Minisztérium, hogy szakemberhiány miatt nem tudják megoldani a Honvédkórház koraszülött intenzív osztályának üzemeltetését.

Lapunk két nappal ezelőtt küldte el az alábbi kérdéseket a Szent Margit Kórház sajtóosztályának: 
– Hány radiológus hagyta el az elmúlt egy évben intézményüket?
– Mennyien hiányoznak?
– Intézményük számos olyan területen is osztállyal rendelkezik, ahol az ellátáshoz nélkülözhetetlen a radiológia.
– Mekkora gondot jelent a szakorvoshiány?
– Mekkora a várólista a szakorvoshiány miatt?
– Mit javasolnak azoknak a betegeknek, akik nem kívánják kivárni a várólistát?
– Van-e mód soron kívüli, de fizetős radiológiai vizsgálatra?

Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Amint reagál az intézmény, frissítjük cikkünket.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,874lájkolóTetszik
2,409követőKövetés
16,761feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Orbán hamis mítoszt épít – Magyar Hang-ajánló

Németh Miklós- és Gémesi György-interjú; megszólal a „kutyagyilkos bisztró” pultosa; gyerekkönyvmelléklet; vajteszt. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek