HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Puszit a plex...

Puszit a plexire

HIRDETÉS

– Igen, tudom.

HIRDETÉS

Két szó csupán, ami ebben a helyzetben mégis sokat jelent. Már az ötödik estét töltjük az utcán, mindenki fárad, a mínusz hét fok a kabát alatt két pulóverrel még elviselhető. A fiatal tüntetőkkel éppen körbejárjuk fél Óbudát, az MTVA székházától indulva érintjük a Hír Tv, a Ripost, a Figyelő szerkesztőségét, majd a Mediaworks központját, aztán visszatérünk a tömeggel a közmédiához.

Egy-két ezer ember, épp ennyien lehetnek, erre is lehet mondani: csupán. De hangjuk elég erős ahhoz, hogy a kaszásdűlői lakóteleptől a Kiscelli utcáig felébredjen a kerület. „Aki dudál velünk van” – zeng a rigmus ezúttal főként momentumos fiatalok szájából. A rendőrök profin biztosítják a menetet, áll az egész Szentendrei út. Az autósok türelmesek, a legtöbb kocsiból mosolygós arcok néznek ránk, sokan nyomják a kürtöt, integetnek, a panelok ablakaiban elemlámpákkal, telefonokkal köröznek.

„Propagandaturné” után az MTVA-székháznál egyesültek újra a tüntetők | Magyar Hang

Ha Áder János aláírja a túlóratörvényt, sztrájk lesz, pénteken pedig újabb tüntetés – jelentették be. A tömeg egy része körbejárta a kormánymédia székházait.

Utunkba esik egy kis lakótelepi Fidesz-iroda, a hangadók először bátran megindulnak felé, kiabálnak, azt kérdezve, hol vannak a jobbikosok? Néhány métert közelítenek, aztán rájönnek, nem jó ötlet kárt tenni benne. Kidekorálják szerpentinekkel, odakerül egy O1G-felirat, repül pár hógolyó, aztán a csapat halad tovább. Miközben telefonon keresztül a Facebookon közvetítjük az egészet élőben.

Magyar Hang – A Túlélő Magazin

Propagadakörúton. Tudósítás itt: https://magyarhang.org/belfold/2018/12/17/kitesznek-az-ajton-bemegyunk-az-ablakon-kezdodik-a-tuntetes-az-mtva-szekhaznal-percrol-percre/

A hatóság két civil összekötőt delegál, végig velünk vonulnak, ők egyeztetnek a menet vezetőivel és adják tovább az információkat a rohamrendőröknek és viszont. Sok rossz hír kering az egyenruhásokról, a korrektség kedvéért ismerjük el, tudnak ők nagyon is jól, állampolgár/tüntetőbarát módon dolgozni. Az egyik demonstráló ezt sajnos az összekötő főtörzszászlós hátának összefújásával „hálálja” meg; a többiek leállítják, tettével nem lesz népszerű.

HIRDETÉS

Napközben az autóban váltogattuk a rádióadókat, kíváncsian, hol, milyen részletességgel számolnak be a történésekről – mégiscsak napok óta tartanak a tüntetések. A közrádió hallgat, vagy pár mondatban lerendezi a történéseket, a Klubrádió külön műsort készít, élőben tudósít, de akad olyan információs csatorna is, amelyik első hírként azt közli: gyerekek karácsonyoznak a parlamentben, másodikként pedig arról számol be, hogy ajándékokat vásároltak az Emberi Erőforrások Minisztériumának dolgozói. Tovább kapcsoltunk.

A Fidesz-média Omertája | Magyar Hang

Ami a közmédiában történik, gyalázat. Nem a képviselői akcióra gondolok, nem a következményeire, hanem amivé a közmédia lett.

Most, menet közben az élőzéshez éppen nem használt telefonon követjük a hírportálokat, olvassuk levelezésünket. Körímél érkezik, nevenincs szerzője – egy állítólagos „szemtanú” – állítja, a bedrogozott tüntetők savval öntik le a rendőröket, arcukba gázt fújnak. Hogy, hogy nem, a rezsim propagandagépezete fél napra rá ugyanezt kezdi szajkózni. A hazugság meg csak terjed, terjed, osztják tovább a derék hívek, kritika és gondolkodás nélkül elfogadva bármit.

Tény, az elmúlt napok a rendőröket is próbára tették. A tömegben elő-előfordulnak valódi garázdák, netán provokátorok, velük azonosítani az utcára vonult tízezreket viszont nem más, csupán egy újabb aljasság. Az egyik srác még a Kossuth téren mellőlünk hajított pezsgősüveget a rendőrsorfal felé, többen azonnal ráförmedtek, miért tesz ilyet?!

– Kiabáltunk eleget, nem ért semmit. Mi mást csinálhatnánk? – érkezett a nem túl meggyőző válasz.
– Ne dobáld a rendőrt, ne dobáld a rendőrt! – zengett közben hangosan a rigmus.

Az elmúlt napokban újra és újra sokan megállapították a tömegben, hogy semmi esély politikai változást elérni, ameddig nem sikerül megtörni a propagandát. Be kell jutni a közmédia adásaiba, utat kell találni azokhoz a milliókhoz, akikhez nem érnek el a valódi információk, akik – ha van is internetük – képtelenek tájékozódni, különbséget tenni igaz és egyértelmű hazug hírek között.

A nyolcmillió Magyarországa | Magyar Hang

Internetes előfizetéssel ugyan szép számú háztartás rendelkezik, de a tájékozódás a túlnyomó többségnél a Facebookkal egyenlő.

Visszatérünk az MTVA-hoz, éjfél körül lehet, beindul az „ölelj meg egy rendőrt” mozgalom, amit a hatóság nem különösebben díjaz, ezt felváltja a „puszit a plexire” változat. Az elmúlt napok feszültségéből épp kevesebbet érezni, az éjszakára ott maradó hangadók hosszasan magyarázzák a rendőröknek, hogy ez közös ügy, értük is tüntetnek.

– Ebben a házban mögötted milliárdokat lopnak el, és csak hülyítik az embereket. Értsétek meg, hogy ez rólatok is szól – magyaráz ennél jóval hosszabban egy srác. Vele szemben a fiatal, kedves tekintetű őrmester egyszer csak alig kinyitva a száját, alig hallhatóan plexije mögül annyit mond: „Igen, tudom”.

Aki kiment az utcára, biztos sok emléket őriz az elmúlt napokból, bennem valahogy ez maradt meg legerősebben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 32. számában jelent meg, 2018. december 21-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még az ünnepi számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
György Zsombor
György Zsombor
A Magyar Hang alapító főszerkesztője. Aktív pályáját 2002-ben kezdte a Magyar Nemzetnél, ahol 2015-től lapszerkesztő és a hétvégi Magazin társszerkesztője volt, 2017-től pedig az újság főszerkesztő-helyettese. Több éven át dolgozott emellett a Hír Tv hírháttér-műsorainak felelős szerkesztőjeként, műsort vezetett a Lánchíd Rádióban. Újságíróként főként a társadalmi konfliktusokkal és a válságövezetekkel foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,763lájkolóTetszik
2,383követőKövetés
16,707feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Elhallgatások és hazugságok – Magyar Hang-ajánló

Thuróczy Szabolcs-interjú. Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter. Vannak anyák, akik maguk is árulják a drogot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Élet a Fidesz után – Ki szabadítja ki a jobboldalt?

Orbánék újkádárista politikát visznek. Veszik a szimpátiát, a szavazatot. Nem beszélnek őszintén a nemzet égető, nagy gondjairól, állapotáról.

Tiborcz István, a jótékony