„Megdöbbentett a módszer, hogy az éj leple alatt, sunyi módon hajtották végre”

„Megdöbbentett a módszer, hogy az éj leple alatt, sunyi módon hajtották végre”

Nagy Imre szobra a budapesti Kossuth tér sarkánál

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma hajnalban elszállították a Vértanúk teréről Nagy Imre mártír miniszterelnök szobrát. Nagy Imre unokáját a módszer döbbentette meg, hogy az éj leple alatt, sunyi módon hajtották végre a kormányzati döntést. Jánosi Katalin telefonon válaszolt a Magyar Hang kérdéseire.

– Mi a véleménye arról, hogy Nagy Imre szobrát ma hajnalban elvitték a Vértanúk teréről?
– A módszer az, ami megdöbbentett. Hiszen tudhattuk, hogy el fogják szállítani a szobrot. Biztosan tervek is voltak rá. De az, hogy sunyi módon éjszaka viszik el, ez a kormányzati kommunikációba valahogy tervszerűen nem illeszkedik bele. Nem hajtotta az idő sem őket. Hiszen nem készült el a helyére szánt emlékmű sem. Nem értem ezt a gyors lépést. Ez nagyon megdöbbentő volt. Pedig évek óta tudom, hogy el fogják vinni onnan. Nem szólaltam fel ellene, mert úgy gondoltam, hogy már sem Nagy Imre, sem a szobra nem illik oda, mert ami ott zajlik, már régen nem az, amiért ő küzdött. Úgyhogy, talán jobb is, ha nem látja.

Jánosi Katalin

– Elvileg átviszik a képviselői irodaház mellé, és ott újra felállítják az emlékművet.
– Tudom. Igen.

– Előtte viszont állítólag fél évig restaurálják. Tényleg restaurálni kell az emlékművet? Semmi külső sérelmi nyom nem látszott rajta.
– Ezt nem tudom megmondani, ez a szobrász dolga. De valószínűleg nem ezért vitték el most.

– A családdal felvették a kapcsolatot a szoboráthelyezés ügyében?
– Nem.

– Nem is tájékoztatták önöket?
– Nem.

Nagy Imre, a lépre csalt miniszterelnök | Magyar Hang

Mint éppen a forradalom idején (talán maga számára is meglepően) világossá lett, párttársaival ellentétben előbb volt hazafi, mint kommunista.

– Az alkotóművészt, Varga Tamás szobrászt sem?
– Ezt most nem tudnám megmondani. Két nappal ezelőtt még azt mondtam volna, hogy nem. Mert úgy tudtam, hogy nem, és ő is úgy nyilatkozott valamilyen fórumon, hogy nem beszéltek vele. De hogy tegnap felhívták-e őt emiatt, azt nem tudom megmondani.

– Ma lesz egy gyertyás megemlékezés a Nagy Imre emlékmű helyén. Részt vesz az eseményen?
– Természetesen. Akárki is szervezi, én azon részt fogok venni. Mert az egy megemlékezés lesz, és természetesen én is szomorú szívvel emlékezem arra, hogy ott állt egy szobor, ami közadakozásból épült és huszonkét évvel ezelőtt, amikor felállították, akkor még a jobb- és a baloldal közösen óhajtott fejet hajtani Nagy Imre emléke előtt. Ez az egyetértés ma már nincs meg. Én viszont ott leszek és gyertyát fogok gyújtani.

Kétszáz ember gyűlt össze péntek este a DK és az MSZP hívására a Vértanúk terén, hogy tiltakozzon Nagy Imre szobrának elmozdítása ellen – derül ki az Index tudósításából.

Jánosi Katalin szerint Orbán szakadékot robbantott a nemzetbe, elmozdítva az utolsó, a jobb- és a baloldal által is elfogadott, közmegegyezéssel, és közadakozással 1996-ban felállított szobrot. A nemzet sírgödrévé tette Nagy Imre szobrának helyét.

Nagy Imre megmenthette volna a saját életét, ha aláír egy nyilatkozatot, amelyben elismeri, hogy ő hívta be az oroszokat – mondta Mécs Imre. „Nem tette meg ezt a szívességet.. Gyalázat, amit csinálnak, azok, akik összelopkodták a nemzeti vagyon felét! Ahelyett, hogy meghúznák magukat, pofátlanul elmozdítják a szobrot.”

Az éj leple alatt elszállított Nagy Imre szoborral Orbán bebizonyította, hogy annak idején, a Nagy Imre újratemetésén mondott beszédekor „Nagy Imre koporsóját csak ugródeszkának” használta – mondta Örsi Gergely, az MSZP budapesti alelnöke.

„Nagy Imre szobra azt is jelképezte, hogy a hatalom a népé, és a nép bármikor vissza is veheti azt", ha valaki visszaél vele. Orbán zsarnoki rendszere akárhogy tapasztja be a füleket, szemeket, teszi rá kezét a szájakra, a szabadság igénye hangosan fog előtörni az odatapasztott ujjak között – fogalmazott Molnár Csaba, a DK EP-képviselője.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.