HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Korán reggel ...

Korán reggel nekiestek Nagy Imre szobrának

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Két ünnep között, szinte fű alatt, december 28-án korán reggel, „gyorsba” elbontották Nagy Imrének a Parlament melletti Vértanúk terén álló szobrát.

HIRDETÉS


A Kövér László házelnök vezette Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság még december elején döntött, hogy az 1956-os forradalom után kivégzett miniszterelnök emlékművét a jelenlegi helyéről a Jászai Mari tér déli, lipótvárosi területrészének geometriai középpontjában állítják fel.

A Mérce videóján megnézhetik, miként viszik a szoborinstalláció alsó, híd részét, amelyen Nagy Imre bronz alakja állt:

Mérce

Elbontják Nagy Imre emlekművét a Kossuth tér mellett. Élőben a Mércén! Cikkünk: https://merce.hu/2018/12/28/elbontottak-nagy-imre-emlekmuvet-a-vertanuk-tererrol/

HIRDETÉS

Nagy Imre szobrának felállítását Demján Sándor üzlettársaival, Andrew Sarlóssal és Fejér Bélával közösen finanszírozta az 1990-es években.

Az elszállítást követően a Vértanúk terén visszaállítják a még Horthyék által felavatott, az 1918-19-es vörösterror áldozataira emlékező Nemzeti Vértanúk Emlékművét. Mint erről korábban a terveket előterjesztő Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program (SIP) Nonprofit Zrt. vezetője az MTI-nek beszámolt: a Kossuth tér sikeres megújítása után „a Nemzeti Vértanúk Emlékművének rekonstrukciójával a kiemelt nemzeti emlékhely teljes területén befejeződik a kommunista szoborrombolások okozta sebek begyógyítása”. 

A korabeli fényképek, dokumentumok alapján rekonstruált Nemzeti Vértanúk Emlékműve 2019-ben készül el. Az átépített Vértanúk tere a gyalogosoké lesz, az új forgalmi rend szerint – a tömegközlekedés járatainak kivételével – gépjárművek nem hajthatnak majd át a téren – közölte még korábban Wachsler Tamás.

Ami a vértanú miniszterelnök „új helyét” illeti, az áthelyezésről szóló döntést követően a SIP vezetője arról beszélt: „ a döntés után lehet megkezdeni a szükséges egyeztetést az alkotóval.” Egyúttal hozzátették: „A szoborállítás keretében a jelenleg meglehetősen elhanyagolt állapotú tér teljesen megújulhat. Az elfogadott elképzelés szerint a szökőkút helyén, bazalt utcakövekkel kialakított térinstallációval övezett területen állhat majd a Nagy Imre-szoborkompozíció.”

Az újratemetés évfordulójáig restaurálják

Helyszíni tudósítónk közben arról számolt be, hogy ugyan a helyéről elvitték magát a szobrot, illetve a hidat, amelyen állt, ám az emlékművet rögzítő vaselemek, és a Nagy Imre felirat, valamint a kőinstallációba vésett Kossuth-címer még a Vértanúk terén maradt. Azt viszont, hogy pontosan hova vihették a szobrot egyelőre nem tudni, mivel a Jászai Mari téren, ahová elvileg áthelyezni kívánták, még hűlt helye van. (A téren egyébként, a képivselői irodaház oldalán korábban Marx és Engels szobra állt.)

A 444 szerint akár fél évbe is beletelhet, mire az előzetesen tervezett és bejelentett helyén elhelyezik: Nagy Imrét ugyanis előbb állítólag restaurálják, majd az új helyszín előkészítése után június 16-án, a vértanú kormányfő kivégzésének 61., míg újratemetésének 30. évfordulóján felállítanák.

HIRDETÉS

Már csak egy kérdés maradt, vajon az újraszentelőn beszédet mond-e Orbán Viktor, ahogy tette 1989-ben?

Közben Demokratikus Koalíció és a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete péntek 17 órára gyertyagyújtást hirdetett a Vértanúk terén, a Nagy Imre-szobor helyén. A rendezvényen beszédet mond Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája, Mécs Imre és Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,708lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Az elvtelenségbe tartó járaton nincs végállomás”

Egyesülhet az LMP és a Párbeszéd? Megkérdeztük, mit szólna ehhez a zöldpárt három korábbi társelnöke, Szél Bernadett, Schiffer András és Hadházy Ákos.

Pénz semmiért