HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Hóban, fagyba...

Hóban, fagyban is zúgott a „mocskos Fidesz”

HIRDETÉS

Szombathelyen és Pécsett is tüntettek péntek este az úgynevezett rabszolgatörvény és a kormány politikája ellen.

HIRDETÉS

– Eladtak minket kilóra! – beszélt kissé ingerülten egy szombathelyi autóalkatrészgyár szakszervezeti tagja a kormány és a külföldi multik szerinte létrejött paktumáról, aki társaival és még több tucat autóssal vett részt péntek délután azon a félpályás útlezáráson, amelynek során a helyi szakszervezetek szervezésében a „rabszolgatörvény” ellen tiltakoztak a 86-os úton. A férfi most is a bőrén érzi a munkavállalók kiszolgáltatottságát: elpanaszolta, hogy a szombati budapesti tüntetésre nem tud elmenni, mert a munkáltatója berendelte dolgozni a hétvégén.

Az útlezárást követően az esti tüntetés a szombathelyi Domus üzletháznál kezdődött, ahol a demonstráció csúcspontján nagyjából 600-700 ember jelent meg az ugytudjuk.hu becslése szerint – ez a város lakosságához képest olyan, mintha Budapesten 15 ezren tüntettek volna. A szónokok a civil, szakszervezeti és politikai választék legszélesebb spektrumából kerültek ki: jelen volt az LMP, a Momentum, az Éljen Szombathely (MSZP), a DK és a Jobbik, illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistái is, számos szakszervezettel. Az egységük nem pusztán a közös kiállásban mutatkozott meg: akár a rabszolgatörvény, akár a Fidesz által befolyásolható közigazgatási bírságok, akár a propagandisztikus közmédia, az egészségügy vagy az oktatás állapota merült fel a beszédekben, a tömeg látványosan nagy egyetértésben zúgta minden esetben, hogy „Elegünk van!”.

Tüntetők Szombathelyen 2019. január 4-én (Fotó: ugytudjuk.hu)
Tüntetők Szombathelyen 2019. január 4-én (Fotó: ugytudjuk.hu)

Vágó Gábor, az LMP kecskeméti politikusa szerint „nagyon be vannak szarva az állampártban”. Úgy véli, hogy a kormány tart a tömegtől, akiknek a szemében „az igazságtalanság sistergő dühe” csillant meg, akik a „rabszolgatartó társadalom” építése ellen mozdultak meg. Az is a kormány félelmét mutatja Vágó szerint, hogy a rendőrség fokozott ellenőrzéseket rendelt el, bárkit bármikor átkutathatnak, házakba is bemehetnek a következő hónapokban.

Dicsérte az elindult harcot Glázer Tímea, a DK győri képviselője, aki szerint a cél Orbán Viktor lemondása. A helyi politikusok, köztük Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely) a városi ellenzéki együttműködésre hívták fel a figyelmet, hogy hatékonyan lehessen ellenőrizni a Fideszt és minden helyi érdeke érvényesüljön a városban, ne csak a kormányoldal elképzelései. Hozzá csatlakozott László Győző, az Éljen Szombathely tavaly ősszel megválasztott képviselője, aki szerint a közös fellépésnek mindig van eredménye.

Csillag Tamás, Momentum EP-képviselőjelöltje arról beszélt, hogy szégyenkeznie kell a magyar kormány miatt, a korrupció miatt. Hangsúlyozta, nem csak a rabszolgatörvény miatt tüntetnek: dühösek az emberek a lopás miatt, a kilátástalan élet miatt. Tudatosságot kért a demonstrálóktól: támogassák az ellenállást, a független hírportálokat.

Elég kreatívak leszünk – mondják a szakszervezetek | Magyar Hang

Már elkezdték a munkahelyeken annak felmérését, hogy a dolgozók hány százaléka lenne hajlandó részt venni egy általános sztrájkban.

A legkiemelkedőbb beszédet László Zoltán, Vasas Szakszervezet képviselője mondta – legalábbis a tiltakozók reakciója alapján. Párhuzamot vont, hogy 142 éve még királyság volt Magyarországon, akkor indultak a munkásmozgalmak, azóta rendszerek változtak, de a szakszervezetek végig megmaradtak és jogokat harcoltak ki. László szerint most sem fogják hagyni, hogy elvegyék az emberek szabadnapjait, elszakítsák a munkavállalókat családjuktól. Ismertette a szakszervezeti követeléseket is, amelyben egyenrangú a rabszolgatörvény eltörlése, a sztrájktörvény megváltoztatása, a két számjegyű minimálbér-emelés, valamint a méltatlan nyugdíjkorhatárok megváltoztatása. „Győzni fogunk” – zárta László Zoltán.

A tiltakozók később a behavazott városon átsétálva a helyi Fidesz-iroda elé vonultak – addigra pár százra apadt a számuk. Az iroda elé egy molinót rögzítettek, amin a „Nem leszünk rabszolgák” felirat szerepelt – ezt számos tüntető a kézjegyével látta el.

Pécsnek „csak kiskirályai vannak”

A Momentum este hatra hirdette meg a tüntetését Pécsre, a Barbakánra, azt megelőzően pedig az LMP rendezett villámcsődületet. A városnak azon a részén nem működött a közvilágítás (a Szabad Pécs szerint már hetek óta, de az a pletyka terjedt a helyszínen, hogy ez nem véletlen), így fáklyákkal világítottak a résztvevők.

Magyar Hang – A Túlélő Magazin

Pécs nem kér a rabszolgatörvényből – második felvonás. Több ezres tömeg tüntet a hidegben.

A Momentum vonulásos tüntetése körülbelül fél hétkor indult el a Barbakántól a Széchenyi tér felé. A menetben minden ellenzéki párt képviseltette magát, zászlókkal. Több ezer ember vonult, közben folyamatosan skandáltak.

Az Aradi vértanúk útjánál sem működött a közvilágítás, itt a tömeg azt skandálta, hogy „Tiborcz, hol a pénz?” – mivel Pécsett is az Elios végezte a közvilágítás átépítését.

Tüntetők vonulnak az Aradi vértanúk útján, Pécsen – közvilágítás nélkül 2019. január 4-én (Fotó: Magyar Hang)
Tüntetők vonulnak az Aradi vértanúk útján, Pécsen – közvilágítás nélkül 2019. január 4-én (Fotó: Magyar Hang)

Nemes Balázs, a Momentum Mozgalom szóvivője a Széchenyi téren felolvasta az öt pontot. Majd emlékeztette a tüntetőket, hogy igenis van értelme tiltakozni, hiszen többször is sikerült meghátrálásra bírni a kormányt az elmúlt években.

Nemes Balázs szerint „eljött a változás ideje, csak összefogással lehet valamit elérni”. „Erősebbek, szervezettebbek és kitartóbbak vagyunk, küldhetik a verőembereket, ez a mi otthonunk és nem fogjuk hagyni, hogy ellopják. 2019 az ellenállás éve” – fogalmazott.

Magyar Hang – A Túlélő Magazin

Pécs nem kér a rabszolgatörvényből – második felvonás. Több ezres tömeg tüntet a hidegben. Az összes ellenzéki part jelen van.

2019-ben harcolni kell a napi 8 óra munkáért, és ezért csőcseléknek neveznek minket – mondta Benke Norbert helyi szakszervezeti vezető. Arról is beszélt, hogy a munkavállalók a túlóratörvény miatt kevesebbet lesznek a családjukkal, kevesebbet fognak tudni pihenni. Végezetül pedig arra szólított fel, hogy mindenki lépjen be valamelyik szakszervezetbe. 

Akik ezt a rabszolgatörvényt ránk kényszerítik, a multik az oligarchák érdekeit részesítik előnyben. Ezért kell tiltakozzunk, összekapaszkodjunk, hogy fentről is jól látszódjon az erőnk – mondta Péterffy Attila független polgármesterjelölt. Hozzátette: egy cég, egy város legnagyobb értékét az ott dolgozók adják, rajtuk múlnak a mindennapok sikerei.

Ennek a városnak ma kiskirályai vannak, de felelős gazdája nincsen – fogalmazott. – Ebben a városban ma mindenkire körülbelül százezer forintnyi adósság jut.

Közben többször felharsant a „Páva takarodj!” is.

Péterffy Attila bejelentette, hogy kezdeményezi, hogy a pécsi közgyűlésben az ellenzéki képviselők nyújtsanak be határozati javaslatokat, melyek célja, hogy az önkormányzati cégeknél tilos legyen alkalmazni a rabszolgatörvényt. „Derüljön ki, kik azok, akik rabszolgaként és kik azok, akik partnerként tekintenek a pécsiekre. Gyarapodó, modern, élhető nagyvárossá kívánom tenni Pécset, hogy újra büszkék lehessünk arra, hogy pécsiek vagyunk. Hajrá Pécs!” – fogalmazott.

A beszéd után a Momentum, az MSZP és a DK helyi képviselője is azt közölte, hogy eldöntötték: beállnak Péterffy Attila polgármesterjelölt mögé.

Nemes Balázs végül bejelentette, hogy január 18-án újabb demonstráció lesz Pécsett, az Eozin-menet, amelynek mottója a „Több fényt!” lesz. Arra kért mindenkit, hogy világító eszközöket vigyenek a tüntetésre.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,264lájkolóTetszik
1,995követőKövetés
15,218feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek