HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld „Álljon le az...

„Álljon le az ország!” – a decemberinél többen tüntettek a Kossuth téren a kormány politikája ellen

HIRDETÉS

Délután két óra után indult a Hősök teréről a Kossuth térre a Munka törvénykönyvének módosítása és a kormány politikája ellen tiltakozó többezres tömeg a Magyar Szakszervezeti Szövetség „Tiltakozunk a rabszolgatörvény ellen!” feliratú molinója mögött. A Parlament előtti beszédekben volt minden: ultimátum, sztrájkkészültség, útlezárások. A rendezvény végével a tömeg szépen lassan elvonult. Ilyen volt a január 5-i demonstráció percről percre.

HIRDETÉS

A vonulásról és a Kossuth téri beszédekről készült élő videónket itt tudják visszanézni:

18:13: Gyorsan elolvadt a tömeg; egy közös ugrálás és kántálás után a végére csak néhányan maradtak. Fiatalok egy csoportja, elmondásuk szerint száz százalékig „O1G-mentes” krumplis tésztát kezdett osztogatni a téren, miközben azt is kiabálták: „Orbán egy glutén!”

17:59: Noha, a rendezvény már véget ért, még sokan maradtak a téren. Megy a „Mocskos Fidesz!” és egyéb, a kormányt, és annak fejét nem épp éltető rigmusok. Az Index élő közvetítésében elkapták a demonstrálók között a lapunknak az e heti számban interjút adó Kovács Gergelyt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökét, aki nekik arról beszélt: eddig mintegy öt Soros Györgyöt számoltak meg a tömegben.

17:37: A Himnusz eléneklésével a rendezvény hivatalosan véget ért.

17:34: A pártok blokkját záró Karácsony Gergely (Párbrszéd) arra kérte a tüntetőket, hogy fogják meg egymás kezét és emeljék magasba, ahogy Magyarországot is.

17:34: Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt képviselője elmondta: megszületett az egymásba vetett bizalom, amitől Orbán és rendszere retteg. „El fogjuk érni, hogy újra építsük a jogállamot. Az első, amit együtt fogunk felépíteni, az a demokrácia. Ez az, amitől Orbán retteg, hogy egy szavazással megváltozhat minden” – hangoztatta.

17:30: Donáth Anna, a Momentum elnökségi tagja jön: „Ma már a szavak kevesek, tettekre van szükség! Én csak azt szeretném mondani: A magyarok nem rabszolgák! Nem vagyunk rabszolgák!” – szólt, majd rákezdett a tömeg is.

17: 28: Nem engedjük, hogy ezt a nemzetet rabszolgasorba taszítsák – mondta Csárdi Antal. Az LMP országgyűlési képviselője szerint a teljes Munka törvénykönyvét át kell írni. Ezért január 11-re az összes ellenzéki párt és a szakszervezetek képviselőjét elhívta egy egyeztetésre.

17:22: – Áder János azt üzente, hogy idén maradjunk csendben. Szót fogadunk neki? – kérdezte Jakab Péter, a Jobbik szóvivője. Hangos nem volt a válasz a tömegtől.

Milyen nemzeti egységet akar, aki az ország több mint felét gyilkos csőcseléknek nevezte? – kérdezte megint, ezúttal Orbán Viktor és Kövér László karácsony előtti megszólalásaira utalva.

– Jöjjön a nemzeti ellenállás konzultációja. Festékszórót elő és üzenjünk az 1,7 milliárdos, most induló kampány óriásplakátjain – üzente a tömegnek. – Kupecek, ki a nemzet templomából, vonjátok vissza az aljas törvényeiket. A mi türelmünk elfogyott, a ti időtök pedig lejárt – mondta Jakab Péter.

17:19: Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő jön: „A világ nem lehet a populisták, Magyarország nem lehet Orbán Viktoré!” Majd a rövid felszólalást követően máris a pódiumon egy másik független képviselő, az MTVA székházból „kiszorított” Hadházy Ákos: „Csak két szót mondok: Győzni fogunk! Ahhoz pedig, hogy elérjük, nincs sok mindenre szükség: kitartás, jó időzítés. Ha sztrájkolni kell, akkor sztrájkolni kell, ha pedig dolgozni, akkor dolgozni. Folytatjuk a gyűjtést az Európai Ügyészséghez, nem hagyjuk, nem engedünk, házról házra fogunk járni!” Arról is beszélt, hogy ha az öt pont nem valósul meg, nem lesznek szabad választások.

17:15: Kezdődik a pártok blokkja. Molnár Csaba (DK): „A rabszolgatörvény volt az első szikra, amely lángra lobbantotta az összefogást. Ha a tömeg ereje meghátrálásra készteti Orbánt, akkor csendben haza megyünk? Nem! Mert nem Orbán egyik vagy másik törvénye, hanem a rendszer ellen lázadunk„ – kezdte a Gyurcsány-párt képviselője. Mint mondta, a cselekvő nép visszaveszi hatalmát, és felmondja a hatalom által rákényszerített rendet. „A lázadókat nem köti Orbán illiberális alkotmánya. Igazi demokratikus magyar köztársaság megteremtése a cél. (…) Orbán eszeveszett rendszerének vagyunk az ellenzéke. Aki erőszakot tesz saját népén, az bizton számíthat arra, hogy a nép bosszúja nem marad el” – zárta Molnár.

17:10: – Egyre többen érezzük az orbáni mocsárpolitika bűzét, amely mindenhol ott van – szónokolt Ábrahám Júlia, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja. – Gyermekeink és unokáink százezerszám hagyják el az országot, mert elegük van abból, amit az Orbán-rendszer kínál nekik.

„Orbán Viktor zsákutcába vezeti ezt az országot, hátra a legsötétebb történelmi korszakainkba” – fogalmazott, majd mindenkit cselekvésre hívott.

17:10: Benedek Márton, a Haza jöttünk túlórázni nevű Facebook-csoport nevében szólt: több ezren csatlakoztak a csoporthoz, amelynek kezdeményezésére a világ számos városában voltak demonstrációk a kormány politikája ellen. „Megszervezzük az ellenállást, le akarjuk bontani ezt a bűnös rendszert. Orbánnak mennie kell” – jelentette ki.

17:05: Juhász Vera, civilaktivista rövid felszólalásában arról beszélt: az aktivista nem szakértő, és nem feltétlenül szónok, viszont Soros-ügynökként listázzák. Ennek ellenére lehet tenni, együtt. „Ezt a tüntetést is egy srác kezdeményezte, és mégis ezrek vannak itt” – lelkendezett.

17:00: – Magyarországon zsarnokság van. Ma még túlerőben van, de nem lesz ez mindig így – mondta Udvarhelyi Tessza és Misetics Bálint, mindketten évek óta küzdenek a kilakoltatások ellen. Hozzátették: ezt beismerni nem gyengeség, hanem az első lépés a győzelem felé,

„Egy új köztársaságot kell előkészítenünk, amely mindannyiunké, ahol mindenki számára biztosított az emberhez méltó élet” – fogalmaztak.

16:55: – Orbán Viktor kormánya évek óta követ el brutális áldozathibáztatást, erre ébredtek rá sokan tavaly ősszel – jelentette ki Törley Kata, a Tanítanék Mozgalom szóvivője.

A szakszervezetek támogatására szólított fel, mert csak „ők tudják áttörni a falat”. „Ez csak az első lépés, de fontos lépés – folytatta. – Fájjon nekik, Recsegjenek a rendszer eresztékei! Éljen a szolidaritás, a valódi ellenzékiség! És legyen sztrájk.”

16:50: Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködésének Fóruma elnöke következik: „Azért lehet velünk mindent megcsinálni, mert tűrünk, tűrünk és tűrünk. Álljunk ki sorsunkért, vegyük kézbe a sorsunkat! Közel százezer ember semmilyen béremelést nem kapott tíz éve. Számukra az idei költségvetésben sincs béremelés, többek között 17 ezer önkormányzati dolgozó is bizonytalan helyzetben van” – mondta, hangsúlyozva: a helyzet idén ősszel sokat romlott a kormányzati igazgatási törvény módosításával, amely nagyobb csapás a kormányzati tisztségviselőknek, mint a rabszolgatörvény.

„Elvettek öt nap szabadságot, elvették az ebédidőt, ez összességében azt jelenti, hogy több mint húsz nappal kell többet dolgozni. Európai országokban van 14. havi fizetés, Magyarországon megvalósult a 13. havi munka – sorolta Földiák. – A dolgozók egy része elmegy nyugatra, aki marad itthon, az belerokkan a munkába. A rabszolgatörvény visszavonását el kell érni, ezért folytassuk. Legyen egy tüntetés Záhonytól Londonig január 19-én” – zárta beszédét a szakszervezeti szövetség elnöke.

16:40: – Köszöntök mindenkit, akik nem csak a fotelből, hanem aktívan küzdöttek azért, hogy a dolgozóknak újra visszajöjjön a becsülete, erre ma nagy szükség van – kezdte beszédét Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Hozzátette: ezek a napok egységbe kovácsoltak minket. Kemények vagyunk és kitartunk, mindvégig.

Kordás szerint a kormány és a tőke sarokba szorította a dolgozókat, napról napra egyre többet vesznek el tőlünk. „Mi ezt nem kértük, nem leszünk rabszolgák! Nein, Danke, csak hogy ők is értsék – fogalmazott. – A kormány alkut kötött a tőkével, azt kívánják, hogy dolgozzunk mindhalálig. Ebből elég volt. A kormány azt üzeni nekünk, védd meg magad, ahogy tudod, ő nem segít.”

Kordás László felsorolta a szakszervezetek követeléseit:
– Követeljük a rabszolgatörvény eltörlését, a munkáltatói jogok erősítését;
– tisztességes munkáért tisztességes bért;
– a sztrájktörvény módosítását, valódi érdekegyeztetést;
– rugalmas nyugdíjrendszer kialakítását, hogy ne a munkapad mellől menjünk a temetőbe

Kordás szerint a munkások elárulásában olyan messzire ment a kormány, amire eddig nem volt példa.

Kedden személyesen adják át Orbán Viktornak a sztrájk előkészítéséről szóló dokumentumot. Ezután felszólítják, hogy van öt napja, hogy felállítsa kormánya tárgyaló delegációját. ha nem teszi, országos tiltakozásokat kezdenek, aztán jöjjön, aminek jönnie kell – tekintett a jövőbe Kordás. – Ha ez sem segít, gyárak fognak leállni, hidak fognak megbénulni és ezekért mind a kormány lesz a  felelős

Mindenkit arra kért, küldjön tiltakozó e-mailt a miniszterelnöknek, valamint lépjen be a szakszervezetekbe. „Ti vagytok az az erő, akik képesek vagytok megállítani a kormányt. Lépjetek be, szervezkedjetek és ha szólunk, mozduljatok, állítsuk meg az országot! Január 19-én országos demonstrációra hívunk mindenkit. Minden megyében, nagyobb városban egy időpontban álljon meg az ország!”

16:26: Kezdődik a műsor: Szűcs Tamás, a PDSZ nevében állt színpadra, aki az országos sztrájkelőkészítő bizottság nevében is beszél. „Álljon le az ország! Fel kéne állni a fotelekből, amikor azt mondják a szakszervezetek, hogy sztrájk, akkor oda kell állni. Ne csak a szánk járjon, ha úgy adódik, tényleg álljon le az ország. A munkavállalók kárára változott több mint száz alkalommal a munka törvénykönyve 2010. óta. Álljunk a sarkunkra” – buzdít Szűcs Tamás, aki szerint összefogással meghátráltatják a rendszert.

16:05: A tömeg eleje megérkezett a Kossuth térre, ahol rengetegen várják a menetet. A szervezők hangsúlyozták, hogy békés tüntetésre gyűltek össze.

15:48: A sor eleje megállt az Alkotmány utca torkolatában, hogy bevárja a tömeg végét és csoportkép készülhessen. Közben felcsendült a Ha én rózsa volnék Bródy János előadásában.

(Fotó: Magyar Hang)

15:30: A menet eleje elérte az Erzsébet teret és ráfordult a Bajcsy-Zsilinszky útra. Az Alkotmány utcán keresztül fogják megközelíteni a Kossuth teret.

15:09: A tömeg megérkezett az Oktogonhoz, ahol néhány százan csatlakoznak. A szakszervezeti szövetség „Tiltakozunk a rabszolgatörvény ellen” feliratú molinója mellett megjelent egy másik is, amelyen az „Általános sztrájkot!” felirat szerepel.

(Fotó: Magyar Hang)
(Fotó: Magyar Hang)

14:54: A menet eleje a Kodály köröndnél, a vége még a Hősök terén.

14:45: Menet közben is gyűlik a tömeg, amely az Andrássy utat teljes szélességében elfoglalja, több száz méteren. Az Oktogonnál várhatóan a Diákblokk tüntetés résztvevői is csatlakoznak.

14:34: Elindult a tömeg az Andrássy úton. A párbeszédes Barabás Richárd fokozza a hangulatot.

14:24: A helyszíni felvételek alapján többezresre becsülhető tömeg eleje felállt az Andrássy út végén. Perceken belül elindulnak a Kossuth tér felé.

14:12: Gyülekeznek az emberek a Hősök terén. A havazás folyamatos.

Szombat délután kettő órára hirdettek tüntetést a budapesti Hősök terére szakszervezetek és az ellenzéki pártok, hogy aztán közösen vonuljanak a Kossuth térre. Az eseményre több ezer embert várnak, bár a péntek este óta tartó hóesés megnehezítheti a tiltakozók dolgát.

Pénteken és az elmúlt napokban is voltak tüntetések több vidéki városban, ezekről itt olvashat.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,264lájkolóTetszik
1,995követőKövetés
15,218feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek