HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Több mint 25 ...

Több mint 25 ezren várnak idősotthonba való bejutásra

HIRDETÉS

Egy év alatt több mint négyezer fővel nőtt a szociális várólista – derült ki a 24.hu összeállításából. Míg ugyanis 2017 végén 30 193 főről beszélhettünk, addig tavaly december 5-én már 34 288-an várakoztak a szociális ellátás valamely formájára. Több mint háromnegyedük bentlakásos ellátást szeretne igénybe venni. A számok ráadásul nagyobbak is lehetnek, miután több helyen az irreálisan sok jelentkező miatt már a várólistára sem vesznek fel mindenkit.

HIRDETÉS

A legnagyobb gond az idősebb korosztálynál figyelhető meg, ahogy az a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) adataiból kiderült. Több mint 25 ezren várnak arra, hogy idősek otthonába kerüljenek, míg 2479 embert regisztráltak az időskorúak gondozóházának várólistájára. A legtöbben Budapesten, valamint Győr-Moson-Sopron megyében kértek idősotthoni ellátást.

Többet vesztenek a nyugdíjasok, mint amekkora emelést kapnak jövőre | Magyar Hang

A Központi Statisztikai Hivatal pénteki adatközlése szerint a nyugdíjas infláció 3,4 százalék volt októberben. Ez jóval meghaladja a 2,7 százalékot, amennyivel a kormány emeli 2019 januárjától a nyugdíjakat, vagyis jogosan vetődik fel a kérdés, kapnak-e nagyobb nyugdíjemelést az idősek – írja az Mfor.

Azok száma is magas, akik pszichiátriai betegek otthonába kerülnének be: ők 2278-an vannak. A fogyatékkal élők számára fenntartok otthonok esetében 1444 főről tudhatunk, míg házi segítségnyújtásért 668-an állnak sorban.

Egy két évvel ezelőtti kormányhatározat szerint 8837, tavaly pedig 21563 szociális férőhelynek kellett volna fenntartót váltania. Azt viszont pontosan nem tudni, hogy hány idősotthont és gondozóházat vagy klubot adtak át egyházaknak.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,971lájkolóTetszik
2,137követőKövetés
15,804feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ütésállónak kell lenni – Magyar Hang-ajánló

Nyáry Krisztián-, Ürge-Vorsatz Diána- és Schmuck Erzsébet-interjú, ormánsági riport, Bige László portré, magyar közpénz a román kormánypártnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A Fidesznek nincsenek erkölcsi aggályai a III/II-es múltú Szita Károllyal kapcsolatban – Közreadjuk a dokumentumokat

Szita Károly ügynökmúltjáról kérdeztük Gulyás Gergely kancelláriaminisztert, aki válasz gyanánt SZDSZ-es megközelítésről beszélt. A fideszes kaposvári polgármester III/II-es ügynökként kollégáiról és rokonairól is jelentett. Hazafias elhivatottságból.