Négy multilánccal tárgyal a szakszervezet a rabszolgatörvényről

Négy multilánccal tárgyal a szakszervezet a rabszolgatörvényről

Tüntetők a 2019. január 5.-i fővárosi demonstráción (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már karácsony és szilveszter között megkerestünk négy multinacionális kereskedőláncot a rabszolgatörvény megszületését követően, hogy tárgyaljunk annak kereskedelmi alkalmazásáról. Mind a négy cégnél pozitívan álltak kezdeményezésünkhöz, három esetben már igen előrehaladottak a tárgyalások – nyilatkozta a Magyar Hangnak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. „A részletek kidolgozása csak a napokban kezdődött el, amikor már minden tiszta volt a törvény részleteit illetően. Arra külön ügyeltünk javaslatunk összeállításánál, hogy az rugalmas legyen, vagyis azok a dolgozók, akik szeretnének élni a 400 órás túlóra kerettel, ne essenek el a lehetőségtől. Elképzelésünk szerint a helyi szakszervezeti egység ellenőrizné, hogy valós dolgozói igényről van szó, vagy sem” – tette hozzá.

Szavai szerint összesen 80 vállalatot kerestek meg kezdeményezésükkel, s reményeik szerint legkevesebb egy tucattal sikerül megállapodni. Kérdésünkre elmondta, a Magyar Időkben megjelent hírben említett Tesco az egyik multilánc, amellyel tárgyalásban vannak. Jó eséllyel az történhetett, hogy a hírben említett Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) nem értesült arról, hogy a KASZ már tárgyalásban van a lánccal. Ezzel együtt úgy gondolja, hogy a Tesco azonos feltételekkel állapodik meg a két szakszervezettel, amennyiben sikerül tető alá hozni a megállapodást.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Magyar Hangnak arról beszélt, hogy ők minden magyarországi vállalkozást arra ösztönöznek, helyi szervezetükkel egyezzenek meg arról, hogy nem alkalmazzák sem a 400 órás túlóra keretet, sem a 36 hónapos kifizetés lehetőségét. Ez mindenképpen pozitív üzenet lenne a munkavállalók felé, és megkönnyítheti a munkaerő megőrzését. Kérdésünkre a szakszervezeti vezető elmondta, a „rabszolgatörvény” bevezetését megtagadó önkormányzatok lépése is üdvözlendő.

Öt napot adnak a kormánynak a szakszervezetek | Magyar Hang

Kedden adják át követeléseiket a szakszervezetek a kormánynak. Január 19-én biztos lesz demonstráció, ám a sztrájk megszervezéséhez még idő kell.

A jogszabály ellen korábban már több önkormányzat is felemelte a szavát. Először a szocialista többségű Salgótarján képviselő-testülete még karácsony előtt döntött úgy, hogy az önkormányzatnál és intézményeinél nem használják ki a 400 órás túlórakeretet. Szegeden ugyanaznap döntöttek hasonlóképpen a képviselők, vagyis ott sem kell tartani az önkormányzatnál és intézményeinél dolgozóknak a túlórakeret megemelésétől. A kisebbségben lévő kormánypárti képviselők mindkét városban ellenezték a határozatot. Hasonlóképpen döntött a dombóvári képviselő-testület is. Határozatukban a város közigazgatási területén bejegyzett és működő vállalatok számára is azt ajánlja, hogy járjanak el hasonlóképpen.

Szombathely is nemet mondott a jogszabályra. A nyugat-magyarországi város közgyűlésében az ellenzék összefogásával sikerült elfogadni a határozatot, miután a fideszes képviselők magára hagyták a szintén kormánypárti polgármestert. Az ellenzéki siker annak köszönhető, hogy az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt mellett a Jobbik képviselői, illetve a Pro Savaria képviselője, Molnár Miklós alpolgármester is megszavazta a napirendet, majd az utóbbi tartózkodása mellett az előterjesztést is. Arról is döntöttek a képviselők, hogy megbízzák a választókerület országgyűlési képviselőjét, a kormánypárti Hende Csabát, hogy kezdeményezze a jogszabály visszavonását.

„Ebből nem lesz népfelkelés, mert csak törvényesítették, ami eddig is ment" | Magyar Hang

Európa legrugalmasabb munkaerőpiaca lettünk, hogy ide tudjuk csalogatni a külföldi befektetőket. Beszélgetés Palkovics Imrével, a Munkástanácsok elnökével.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.