Orbán Viktor szerint kormányellenes médiatöbbség van – ezek voltak a kormányinfó fő témái

Orbán Viktor szerint kormányellenes médiatöbbség van – ezek voltak a kormányinfó fő témái

Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. január 10-én. Mellette Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök kiállt az újságírók elé, és maga tartotta meg az év első kormányinfóját. Persze nem akárki tehetett fel kérdéseket a kormányfőnek, a Magyar Hangot, az Azonnalit, a Klubrádiót, a Mércét, a Direkt36-ot és a jobbikos Alfahírt nem engedték be az eseményre, mégpedig helyhiányra hivatkozva. Kitiltásunkkal a hetilapok piacának (a 168 Órával holtversenyben) második legnagyobb sajtótermékének nem adott kérdezési lehetőséget a Miniszterelnökség.

Ettől függetlenül természetesen lapunk is követte élőben a sajtótájékoztatót, és a percről percre tudósításunk után összefoglaltuk az elhangzottakat, illetve az ellenzéki pártok reakcióit.

Orbán Viktor válaszolt, de persze nem mindenkinek - kormányinfó percről percre | Magyar Hang

Lapunk mellett több más sajtótermék regisztrációját sem fogadták el a mai Kormányinfóra. Hogy mikről esett szó, itt vissza tudják nézni.

Orbán Viktor először beszámolt a legutóbbi kormányülésről, ahol meghallgatták a pénzügyminiszter beszámolóját a tavalyi évről. Eszerint 4,6 százalék volt a gazdasági növekedés, 71 százalékra csökken az államadósság, a hiány megállt két százaléknál, a háztartások fogyasztása nőtt, a bruttó bér növekedése meghaladta a 11 százalékot.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a kormány azon az állásponton van, hogy az első negyedévben gazdasági növekedést segítő lépéseket kell hozni, enélkül 4 százalék alatt lesz a növekedés.
A béremelés is téma volt. Mint mondta, a kormány azon az úton jár, hogy a vállalkozókra és a munkavállalókra testálják annak a felelősségét, hogy megállapodjanak.

Szó volt a családok védelméről szóló nemzeti konzultációról is, amelyről azt mondják, 1,38 millióan küldtek vissza. Orbán Viktor az ország jövőjét a családokban látja, a konzultációból pedig kiderült, a választópolgárok további lépéseket várnak a kormánytól.

A liberálisok a szabadság első számú ellenségei Európában?

A migrációt illetően a kormánynak két célja van: az összes európai intézményben kerüljenek többségbe a bevándorlás-ellenes erők, az Európai Parlamentben, a bizottságban, majd a tanácsban is. A második cél, hogy az európai parlamenti választás eredményeképp is „mi legyünk a legsikeresebb párt Európában, de az Európai Néppártban mindenképpen”.

Orbán Viktor a liberálisokat tartja a szabadság első számú ellenségeinek Európában. „Nemcsak azt akarják megmondani, hogy ők ki, azt is, hogy kik a kereszténydemokraták, és kik nem. A kölcsönös tisztelettel messzebbre jutnánk” – mondta.

Örökzöldek: migráció, Soros, „rabszolgatörvény”

Arra a kérdésre, hogy Matolcsy György lesz-e a jelölt ismét a jegybank élére, a kormányfő ennyit mondott: „semmilyen meglepetés nem várható”. A paksi beruházásról is szó esett, Orbán elmondása szerint meghallgatták az illetékes minisztert, a kabinet pedig azon dolgozik, hogy a csúszás, ami már előállt a kivitelezésnél, minél rövidebb legyen.

– Nem azért állok itt, hogy gyepáljam az ellenzéket – felelte arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz a felvetéshez, hogy az ellenzék egy része közös EP-listát állíthatna. – Ha az ellenzék erre az útra lép, saját sírját ássa, nekem nem kötelességem megakadályozni ebben őket – tette hozzá. Abban sem látott meglepetést, hogy Brüsszelben Judith Sargentini együtt tüntetett magyar EP-képviselőkkel.

A rabszolgatörvény sem maradt ki. Orbán Viktor azt mondta, hogy ez nincs összefüggésben a munkaerőhiánnyal. Úgy véli, sok kis- és közepes vállalkozó szenved attól, hogy kiskaput kell keresni, ha túlórában akarják foglalkoztatni az embereket, reményei szerint a helyzeten a nemrég hozott módosítás segíteni is fog. Orbán jó törvénynek tartja a túlóratörvényt. Hiszen csak egy lehetőség, mondta, a cégeknek nem feltétlenül kell alkalmazniuk, ráadásul parlamenti vita is megelőzte.

Soros György is napirendre került, az, hogy az erői tüntetnek szerte Európában, és nálunk is. A kormányfő szerint ez egyszerűen a bevándorláspárti és bevándorlásellenes erők küzdelme a nemzetközi térben. „Soros György a mi honfitársunk, magyar ember. Nem értünk egyet egymással, ilyen van” – jelentette ugyanakkor ki egy kérdésre válaszolva Orbán Viktor. A miniszterelnök egyébként többször hangsúlyozta, hogy a „Soros-egyetem” (CEU) marad az országban.

A francia AFP hírügynökség erőset kérdezett: a kormány folyamatosan a migrációról beszél, miközben a tüntetéseken a közmédiáról és a rabszolgatörvényről van szó, vagyis a kormány vajon figyelmen kívül hagyja-e a magyarok aggályait. Orbán Viktor azzal kezdte, hogy azért áll most újságírók előtt, hogy ne legyenek ilyen aggályok. Majd folytatta a migrációval, amiről azt gondolja, uralkodó témája lesz az európai politikának a következő években. Vagyis helyesnek tartja, ha a kormány nem engedi el ezt a témát. Tehát nem negligálnak, hanem a felelősségüket fejezik ki.

Miért nem hallja meg a kormány a tüntetők hangját? – kérdezték mások is, mire Orbán Viktor úgy replikázott: éppen ő az, aki be akarja vonni az embereket a politikába. Itt utalt a mindig emlegetett nemzeti konzultációkra. A mostani tüntetőkre is figyel – mint mondta –, bár van, amit jobb lenne nem meghallani.

Az O1G kifejezés sem maradhatott ki. Az iránt érdeklődtek, hogy a kormánynak van-e felelőssége abban, hogy a közbeszéd ilyen szinten van. Orbán Viktor erre annyit mondott, hogy Magyarországon az emberek felnőttek, felelősséggel tartoznak a saját szavaikért.

„Üzleti ügyekkel nem foglalkozom”

Véletlen csupán, hogy Orbán Viktor környezete tele van milliárdosokkal? – kérdezte a 444. A kormányfő erre úgy reagált, üzleti kérdésekkel ezután sem foglalkozik. A miniszterelnököt ezt követően is többször kérdezték Mészáros Lőrincről, illetve a nevével fémjelzett kör kiugró anyagi gyarapodásáról, Orbán minden esetben ezzel a mondattal hárított.

Orbán Viktor szerint Magyarországon nem működhet a korrupció, meg is magyarázta. Felidézte, hogy 2010 előtt nőtt a hiány, nem volt növekedés, csökkent a közvagyon, részben azért, mert a pénz egy részét ellopták. 2010 óta viszont csökken a hiány, nő a közvagyon, nőnek a bérek, vagyis – ahogy fogalmazott – „kizártnak tartom, hogy ilyen gazdasági eredmények közepette jelentős méretű korrupció tudna működni Magyarországon”.

Szóba jött az is, hogy Orbán Viktor üzletemberek magángépén utazgat. A kormányfő azt válaszolta, hogy ő maga szuverén, a kormány is az, a döntéseket Magyarország érdekében hozzák, nem érdemes rá megpróbálni nyomást gyakorolni.

Azért nem probléma, mert nonprofit

A Népszava feltette a kérdést: miért nem áll szóba a kormányfő a kormánykritikus sajtóval, és miért nem engedtek be több médiumot – például minket sem. Orbán Viktor csak a kérdés első felére válaszolt. Szerinte az interjúnak nem az a lényege, hogy bikaviadalt vívjon egy újságíróval, ő olyan szituációt nem vállal, ahol előre lehet látni, hogy rosszindulatú ember előítéletes kérdéseket fog feltenni neki.

A sajtótermékek be nem engedését Kovács Zoltán egyrészt azzal fejelte meg, hogy tele van a terem, miközben az élő közvetítése is látszott, hogy akadt volna még hely. Majd odaszúrt azzal is, hogy azok a médiumok, amelyeket nem hívnak egy eseményre, ne akarjanak odamenni, különben is, a kormányinfó meghívásos alapú.

Orbán Viktor közben nem lát problémát abban, hogy létrejött a nagy, több száz sajtóterméket magába olvasztó jobboldali médiaalapítvány, méghozzá azért, mert az nonprofit. Elmondta, ha a baloldalon is hasonlót terveznének, ő ugyanezt a döntést hozná (ezek szerint tehát olyan beruházássá nyilvánítaná, hogy a hatóságok ne vizsgálják).

A kormányfő ezzel összefüggésben azt is megjegyezte, Magyarországon ma baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, ez Orbán Viktor szerint tény. – Felkelek, és azt látom, hogy mai napon is ellenszélben fogok dolgozni – fogalmazott.

Jobbik: a kormányfő egyre gyávább, a nemzet egyre bátrabb

Az ellenzéki pártok reakciói egyöntetűen arról szóltak: a kormányfő hazudik, mellébeszél és megfutamodott a valódi kérdések elől. Kétségtelen tény, a kérdés-felelet úgy zajlott, mint ha a kérdéseket, vagy legalábbis annak vázlatait előre le kellett volna adni a Miniszterelnökségnek.

A Jobbik Orbán ismét Soros mögé bújt a nép elől címen kiadott reakciójában leszögezte: „A demokrácia fontosságáról beszélt az, aki épp most darálta be a demokrácia utolsó bástyáját, a független igazságszolgáltatást. A migrációellenesség fontosságáról beszélt az, aki az Európai Parlament tiltakozása ellenére jogerősen elítélt macedón migránst bújtat, aki több tízezer bevándorlót szabadított hazánkra és Európára, nem keveset közülük jó pénzért. A kereszténység fontosságáról beszélt az, aki hazug módon letagadja a korrupciót, azokat a magyarokat pedig, akik tisztességesen, munkából akarnak megélni, gyűlölködve sorosbérencezi. Orbán Viktor a lopással, hazudozással, rabszolgatörvénnyel felbőszítette a magyarokat, most pedig bebújt mentora, Soros György és a migránsok háta mögé.”

Hozzátették, a kormányfő egyre gyávább. A nemzet egyre bátrabb. A Gruevszki-ügy után pedig már azt is tudjuk, miért utazhatott Orbán Brazíliába.

MSZP–Párbeszéd: a külföldön munkát vállalt magyarok nem kalandvágyból távoztak az országból

Az MSZP és a Párbeszéd szerint Orbán Viktor miniszterelnök hazudott, nem a magyar valóságról beszélt. A két ellenzéki párt Európa-párti, „magyar hazafi” kampányt kezd a kormányzat Európa-ellenes kampányával szemben – hangzott el azon az MTI által is idézett sajtótájékoztatón, amelyet Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője Ujhelyi Istvánnal, az MSZP európai parlamenti képviselőjével közösen tartott csütörtökön Budapesten.

Szabó Tímea azt is leszögezte, Orbán Viktor amellett, hogy folyamatosan hazudozott, nem beszélt a magyar egészségügy, az oktatás és a bérek valóságos helyzetéről. Hozzátette, a külföldön munkát vállalt magyarok nem kalandvágyból és nyelvtanulás céljából távoztak az országból, hanem mert itthon nem találtak munkát és munkavállalói jogaik is gyengék.

Ujhelyi István úgy látja, Orbán Viktor megkezdte EP-kampányát, „izzadságszagú kísérletet” tett arra, hogy a valóságot elhazudva felülírja „az utca” követeléseit, ezért nem szólt a rabszolgatörvényről. Hangsúlyozta, nem támogatják az illegális migrációt. Az EU nem menekülteket, migránsokat, illegális betelepülőket akar Magyarországra erőltetni, hanem az értékeit, a demokráciát és azokat a forrásokat, amelyek révén Magyarország már eddig is gazdagodott, fejlődött – hangoztatta.

A DK szerint Orbán Viktor miniszterelnök gyáván megfutamodott a valódi kérdések elől. Arató Gergely frakcióvezető-helyettes azt mondta: pártja szerint „az európai értékek és a magyar demokrácia arcon köpése, hogy Orbán Viktor az utóbbi években kizárólag a saját lakájmédiájának adott interjút”. A miniszterelnök most is újságírókat tiltott ki a sajtótájékoztatóról, saját „mikrofonállványai”-nak mondta el az előre megírt propagandaszövegeket – tette hozzá. A kormányfő szerinte nem válaszolt például arra, miért vásárolt a honvédség „luxusgépeket” az ő utaztatására, ahogy a volt macedón miniszterelnök Magyarországra jövetelével kapcsolatban sem hangzottak el kérdések.

Az LMP társelnöke úgy véli, Orbán Viktor miniszterelnök fontos, mindannyiunk jövőjét meghatározó politikai kérdésekről szólva mellébeszélt a csütörtöki sajtótájékoztatóján. Keresztes László Lóránt, aki kuriózumnak tartja, hogy a kormányfő válaszolt újságírói kérdésekre, mellébeszélésnek nevezte a többi közt a miniszterelnök azon kijelentését, miszerint Európa jövőjét a migrációt támogató és ellenző erők küzdelme határozza meg. Vitatta, hogy az úgynevezett túlóratörvényre nem a munkaerőhiány miatt van szükség. Kijelentette: a kormány az olcsó bérekre és a kiszolgáltatott munkaerőre alapozva ösztönzi a befektetéseket, ez okozza a bérválságot és azt, hogy egyes ágazatok már az összeomlás szélén állnak.

Arra a felvetésre, hogy kizárólag a Jobbik vett részt a pártja által kezdeményezett többpárti egyeztetésen a túlóratörvényről, azt felelte: úgy tűnik, kizárólag ez a két párt veszi igazán komolyan a küzdelmet.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.