Orbán Viktor válaszolt, de persze nem mindenkinek – Kormányinfó percről percre

Orbán Viktor válaszolt, de persze nem mindenkinek – Kormányinfó percről percre

Legutóbb ennyi jutott. Orbán Viktor beszél a Kormányinfón 2019. január 10-én (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azon ritka alkalmak egyike volt a mai, amikor Orbán Viktor kiállt az újságírók elé, a miniszterelnök tartotta ugyanis az év első kormányinfóját. Persze nem akárki tehetett fel kérdéseket a kormányfőnek, a Magyar Hangot ezúttal sem engedték be az eseményre, mégpedig helyhiányra hivatkozva. Így hiába szerettünk volna, lapunk ezúttal sem kérdezhetett Orbán Viktortól.

A tájékoztatót mindenesetre élőben követtük és arról beszámoltunk. A kormányinfót Orbán Viktor miniszterelnökkel (Forrás: kormany.hu) ebben a videóban tudja visszanézni. Szöveges tudósításunkat pedig alatta olvashatják:

https://www.facebook.com/hang.hu/videos/2177286839267287/?notif_id=1547113507155666¬if_t=live_video_explicit

12:40: Kovács Zoltán megköszönte a részvételt, és befejeződött a sajtótékoztató. Az a rendhagyó kormányinfó, amelyen Orbán Viktor hajlandó volt újságírói kérdésekre válaszolni, bár számos nem kormányközeli médiumot be sem engedtek, így lapunkat sem.

12:36: Korszakváltás kapujában vagyunk Orbán Viktor reményei szerint, míg a kormánykritikus újságírók pedig szerinte éppen máshogy gondolják. Olyan témák jöttek fel, amelyekben egyértelmű, hogy az európai emberek nem értenek egyet az „önök által képviselt értékekkel”. Vélhetően itt ismét a liberális értékekre utalt, egy kalap alá véve ezek szerint minden olyan sajtómunkást, aki nem a kormányt támogatja. A miniszterelnök azt mondta, hogy nem akar támadó lenni, nem is kell egymásra ellenségként tekintetni.

12:35: Nemcsak Manfred Webert, hanem mint kiderült, a fél országot bepalizták azzal, hogy elüldözték volna itthonról a CEU-t, vagy ahogy Orbán Viktor folyamatosan mondta, a Soros egyetemet. Többször is arra hivatkozott, hogy az egyetem marad.

12:29: Újabb kérdés a kormányközeli üzletemberek gazdagodásáról, ezúttal onnan megközelítve, hogy Orbán Viktor üzletemberek magángépén utazgat. A kormányfő a 24.hu kérdésére úgy válaszolt, hogy ő maga szuverén, a kormány is az, a döntéseket Magyarország érdekében hozzák, sőt, nem is érdemes rá megpróbálni nyomást gyakorolni.

12:25: Angela Merkel pártelnöki lemondása kapcsán a magyar miniszterelnök Helmut Kohl korábbi tanácsát idézte fel, miszerint ezt a kancellári és a pártelnöki pozíciót együtt kell tartani. Orbán Viktor szerint ez a tanács beigazolódott, ezért ő szokatlannak tartja, ha különválik, mint most történt Németországban. Habár kifejezte tiszteletét Németország felé, mégis, úgy látta, hogy a német politika nem tartja tiszteletben, hogy Magyarország nem akar bevándorlóországgá válik. Sőt, szerinte a német nyilvánosság nyomást is akar gyakorolni ennek érdekében.

12:20: A TV2 „rendkívül kritikus” volt, a munkatársuk arra volt kíváncsi, hogy vajon az ellenzék miért vitte ki a tüntetéseket Brüsszelbe. Bár Orbán Viktornak erre is volt válasza, mégpedig az, hogy egy nemzetközi kampányban vagyunk. Az ellenzék összeállásával kapcsolatban igyekezett óvatosan fogalmazni, legalábbis azt mondta. Szerinte a baloldalnak a szívére kellene tenni a kezét, vajon szabad-e rövidtávú pártpolitikai érdekből a szélsőjobboldalt legitimálni.

12:09: Mit tesz, hogy ne a családja és a barátai zsebébe kerüljön az uniós pénz? – ezt a kérdést is feltették Orbán Viktornak. A kormányfő szerint a közpénzekre világos szabályok vonatkoznak, ezeket be kell tartani, de az uniós forrásokra bárki pályázhat. Megismételte, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik. Amikor a külföldi újságíró újra rákérdezett Mészáros Lőrincre, vagy éppen Tiborcz Istvánra, a miniszterelnök leszögezte, hogy nem hagyja magát beleprovokálni ilyen kérdésekbe.

A HVG ezután felidézte, hogy már a leggazdagabb magyarok között vannak a kormányfőhöz közelálló üzleti körök, de Orbán Viktor az ilyen listákon csak kuncogni szokott. Újabb kérdés Mészáros Lőrincről, újabb válasz, hogy ezzel nem a miniszterelnök nem foglalkozik.

12:04: Ismét előjött a rabszolgatörvénynek nevezett szabályozás, Orbán Viktor ezt jó törvénynek nevezte. Hiszen csak egy lehetőség, a cégeknek nem feltétlenül kell alkalmazniuk, ráadásul parlamenti vita is megelőzte.

11:58: Azért nem lát problémát Orbán Viktor abban, hogy létrejött a nagy jobboldali médiaalapítvány, mert az nonprofit. Elmondása szerint, ha a baloldalon is hasonlót terveznének, ő ugyanezt a döntést hozná, ezek szerint tehát olyan beruházássá nyilvánítaná, hogy a hatóságok ne vizsgálják.

11:52: A Népszava feltette a kérdést: miért nem áll szóba a kormányfő a kormánykritikus sajtóval, sőt, miért nem engedtek be több médiumot, például minket sem. Orbán Viktor csak az első felére válaszolt. Szerinte az interjúnak nem az a lényege, hogy bikavidalt vívjon egy újságíróval, olyan szituációt nem vállal, ahol előre lehet látni, hogy rosszindulatú ember előítéletes kérdéseket fog feltenni neki. Azt állította viszont, hogy azoknak áll rendelkezésére, akik egy-egy adott témát szeretnének körbejárni. Számos médium kitiltására már Kovács Zoltán válaszolt, aki egyérszről ismét azzal jött, hogy tele van a terem. Másrészt viszont odaszúrt azzal is, hogy azok a médiumok, akiket nem hívnak egy eseményre, ne akarjanak odamenni.

11:50: Miért nem hallja meg a kormány a tüntetők hangját? – így a következő kérdés. Orbán Viktor szerint azonban éppen ő az, aki be akarja vonni az embereket a politikába, itt utalt a mindig emlegetett nemzeti konzultációkra. A mostani tüntetőkre is figyel – mint mondta –, bár van, amit jobb lenne nem meghallani. Érti, hogy több dologgal nem értenek egyet a demonstrálók, de például a túlóratörvényről lezajlott már a parlamenti vita. Egy demokráciában pedig a parlamenti többség hozza a döntéseket – mondta.

11:45: Soros György a mi honfitársunk, magyar ember. Nem értünk egyet egymással, ilyen van – mondta Orbán Viktor egy kérdésre válaszolva. Azt hangsúlyozta, hogy milyen kártékony, amikor a Soros Györgyöt védeni próbálók, köztük szerinte az újságírók is, állandóan a milliárdos származására utalnak, holott a kormány számára ez indifferens. A politikában szerinte vitatkozni kell, nem az emberek származása mögé kell bújni.

11:42: O1G – ezt is szóba hozta az Index. Konkrétan azt, hogy vajon a kormánynak van-e felelőssége abban, hogy a közbeszéd ilyen szinten van. Orbán Viktor erre annyit mondott, hogy Magyarországon az emberek felnőttek, felelősséggel tartoznak a saját szavaikért.

11:40: A fontos kérdésekben a magyarok illiberális álláspontot foglalnak el – mondta a kormányfő kérdésre válaszolva. Az első ilyen a bevándorlás, a második a család, a harmadik pedig a multikulturalizmus. Hogy az intézményekben van-e szükség illiberális fordulatra, arra már azt mondta az Indexnek, hogy ezeket a rendszereket az alaptörvény szabályozza. Az is kiderült, hogy a korábban megígért alkotmány-revízió kezdetlegesen áll.

11:35: Van úgy, hogy az ember barátját bepalizzák, ez történt az én barátommal is – így beszélt a miniszterelnök Manfred Weberről. A „Soros egyetemre” hivatkozott, amely szerinte továbbra is magyar egyetem, márpedig Weber éppen a CEU miatt szavazta meg a hazánkat elítélő Sargentini-jelentést.

11:30: A bérelemés is téma volt. A kormány azon az úton jár – mint mondta –, hogy a vállalkozókra és a munkavállalókra testálják annak a felelősségét, hogy megállapodjanak. A kormány nem akarta megmondani a minimálbér mértékét, „kifejezetten eltiltotta” ettől a pénzügyminisztert. Kiderült, hogy az euró bevezetésére továbbra sincs még céldátum, mert nem látja a kormány az euró jövőjét, és azt sem tudni, hogy az eurózóna hova fog fejlődni. – A kivárás és óvatos duhajt példáját követem – fogalmazott.

11:25: Orbán Viktor szerint Magyarországon nem működhet a korrupció, ezt meg is magyarázta. Felidézte, hogy 2010 előtt nőtt a hiány, nem volt növekedés, csökkent a közvagyon, részben azért, mert a pénz egy részét ellopták. 2010 óta viszont csökken a hiány, nő a közvagyon, nőnek a bérek, vagyis – ahogy a kormányfő fogalmazott – „kizártnak tartom, hogy ilyen gazdasági eredmények közepette jelentős méretű korrupció tudna működni Magyarországon”. Elhangzott az is, hogy itthon a pártoknak nem kell az üzleti világból plusz pénzt behoznia, hiszen kapnak költségvetési támogatást. Ráadásul nálunk van a legszigorúbb vagyonbevallási rendszer, a saját példáját hozta, hogy 30 éve mindig kiteríti a lapjait.

11:23: Magyarország elsőként adott bizonyítékot arra, hogy migrációt szárazföldön meg lehet állítani – fogalmazott Orbán Viktor ismét a bevándorlás kapcsán. Az olasz belügyminiszter, Salvini pedig hőssé vált a kormányfő szemében, hogy a tengeren is meg tudta tenni ugyanezt. Nagy reményeket fűz a Varsó–Róma–Budapest tengelyhez, ahol kormányképes, bevándorlásellenes erők az együttműködés lehetőségét keresi. Torkig van ugyanis azzal, hogy a néppárt kizárólag bevándorlsápártiak között keres szövetségeseket.

11:20: A DK-s Varju László köztévés leteperéséről is kérdezték a miniszterelnököt, aki – mint mondta – jogászként válaszolt. Szerinte a magyar parlamenti képviselők sem állhatnak a törvény fölött, joguk van közintézménybe bemenni, de az intézmény megzavarásához már nincs joguk.

11:18: Véletlen csupán, hogy Orbán Viktor környezete tele van milliárdosokkal? – kérdezte a 444. Orbán Viktor viszont „üzleti kérdésekkel ezután sem foglalkozik”. Nem látott a miniszterelnök problémát abban sem, hogy a legtöbb jobboldali médium egy alapítványhoz kerül, ezt pedig nem vizsgálhatja semmilyen hivatal. És jött a szokásos kormányzati kommunikáció: Magyaroszágon ma baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, ez Orbán Viktor szerint ténykérdés. – Felkelek, és azt látom, hogy mai napon is ellenszélben fogok dolgozik – fogalmazott.

11:15: A francia AFP hírügynökség erőset kérdezett: a kormány folyamatosan a migrációról beszél, miközben a tüntetéseken a közmédiáról és a rabszolgatörvényről van szó, vagyis a kormány vajon figyelmen kívül hagyja a magyarok aggályait? Orbán Viktor azzal kezdte, hogy azért áll most újságírók előtt, hogy ne legyenek ilyen aggályok. Majd folytatta a migrációval, ami szerinte uralkodó témája lesz az európai politikának a következő években. Vagyis helyesnek tartja, ha a kormány nem engedi el ezt a témát. Tehát nem negligálnak, hanem a felelősségüket fejezik ki.

11:11: Autonómia kapcsán Orbán Viktor arról beszélt, hogy az elmúlt száz év a magyar magány korszaka volt, a szomszédaink Magyarországban veszélyt láttak. Az állítása az, hogy nagy erőfeszítések árán eljutottunk oda, hogy Közép-Európában nem a félelem, hanem az együttműködés szelleme a meghatározó, ez Szent István öröksége. – Magyarország olyan regionális külpolitikát folytat, ami stabilizálja Közép-Európát – közölte.

11:08: Soros György a napirenden, az, hogy az erői tüntetnek szerte Európában, és nálunk is. A kormányfő szerint ez egyszerűen a bevándorláspárti és bevándorlásellenes erők küzdelme nemzetközi térben.

11:06: A „rabszolgatörvény” sem maradt ki. Orbán Viktor – aki végig csak hivatalos nevén, vagyis a munka törvénykönyvének módosításaként hivatkozott a szabályozásra – azt mondta, hogy ez nincs összefüggésben a munkaerőhiánnyal. Szerinte ugyanis sok kis- és középvállalkozó szenved attól, hogy kiskaput kell keresni, ha túlórában akarják foglalkoztatni az embereket, reményei szerint a helyzeten a nemrég hozott módosítás segíteni is fog.

11:00: Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a kormány álláspontja szerint az első negyedévben gazdasági növekedést segítő lépéseket kell hozni, enélkül 4 százalék alatt lesz a növekedés. – Mindent meg fogunk tenni, hogy legalább 4 százalékos legyen a növekedés – mondta. A munkaerőhiány kapcsán a miniszterelnök úgy fogalamzott: abból kell kiindulni, hogy ma 4,5 millió ember dolgozik, és hosszabb távon is 4,5 és 5 millió között lesz a munkát vállalók száma, ez megközelíti a teljes foglalkoztatást. De ennyien vagyunk, ezzel kell számolni, ha gazdasági növekedést akarunk. A gazdaság szempontjából pozitív a helyzet, ha valaki ugyanis jó minőségű munkaerőt akar, lasszóval kell fogni, vagyis a munkás jobb alkupozícióban van. A külföldön dolgozók kapcsán Orbán Viktor kiemelte, hogy a munkavállalóink 6 százaléka dolgozik más országban, ez pedig a legalacsonyabb a régióban. Persze – mint mondta – abban reménykedünk, hogy magasabb béreket tudunk kínálni, és megéri majd hazajönni a külföldön munkát vállalóknak is.

10:56: Nem azért állok itt, hogy gyepáljam az ellenzéket – mondta arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz a felvetéshez, miszerint az ellenzék egy része közös EP-listát állíthatna. – Ha az ellenzék erre az útra lép, saját sírját ássa, nekem nem kötelességem megakadályozni ebben őket – tette hozzá. Abban sem látott meglepetést, hogy Brüsszelben Judith Sargentini együtt tüntetett magyar EP-képviselőkkel.

10:55: A paksi beruházásról volt szó. A kormányfő elmondása szerint meghallgatták az illetékes minisztert, a kabinet pedig azon dolgozik, hogy a csúszás, ami már előállt a kivitelezésnél, minél rövidebb legyen. Az nem tűnik szükségesnek, hogy a szerződési feltételeket módosítsák.

10:52: Matolcsy Györgyöt lesz-e a jelölt ismét a jegybank élére – hangzott a következő kérdés. A kormányfő villámválasza: „semmilyen meglepetés nem várható”.

10:50: Nem meglepetésre a köztévé kérdezhetett először, a téma pedig maradt a migráció és a liberális Guy Verhofstadt. Orbán Viktor szerint a liberálisok a szabadság elsőszámú ellenségei Európában. Nemcsak azt akarják megmondani, hogy ők ki, azt is, hogy kik a kereszténydemokraták, és kik nem. A kölcsönös tisztelettel messzebbre jutnánk – mondta.

10:40: A migráció már az első percekben szóba került. Orbán Viktor azzal kezdte, hogy egy decemberi közvélemény-kutatás alapján a magyar választók 52 százaléka szerint a bevándorlás a legfontosabb kérdés az európai parlamenti választáson. A kormány szerint sorsdöntő voksolás előtt állunk, ráadásul Magyarország volt az egyetlen ország, ahol az emberek elmondhatták a véleményüket. A májusi voksoláson ezt megtehetik majd az európai emberek is.

A kormánynak két célja van: az összes európai intézményben kerüljenek többségbe a bevándorlás-ellenes erők, az Európai Parlamentben, a bizottságban, majd a tanácsban is. A második cél, hogy a választás eredményeképp is „mi legyünk a legsikeresebb párt Európában, de az Európai Néppártban mindenképpen”.

A migráció nem egyszerűen a fő témája lesz a választásnak, hanem olyan téma, ami mélységében alakítja át a teljes európai politikát - mondta a miniszterelnök. Ez a vita pedig egyértelműen megerősíti a keresztény kultúrához való kötődésünket, ez egy új jelenség szerinte az európai politikában.

10:35: Információk szerint ugyan nem mehettünk be „helyhiány miatt”, de állítólag kilenc üres hely van a sajtótájékoztatón.

10:30: Orbán Viktor együtt érkezett Kovács Zoltánnal, majd azzal kezdte, hogy ma vele kell beérni Gulyás Gergely helyett. Beszámolt a legutóbbi kormányülésről, ahol meghallgatták a pénzügyminiszter beszámolóját a tavalyi évről. Eszerint 4,6 százalék volt a gazdasági növekedés, 71 százalékra csökken az államadósság, a hiány megállt 2 százaléknál, a háztartások fogyasztása nőtt, a bruttó bér növekedése meghaladta a 11 százalékot. – A gazdaság stabil, erőteljesen növekszik, ez várható a következő évben is, ahogy a Fideszben szoktuk mondani, Magyarország jobban teljesít – mondta.

Szó volt a kormányülésen a családok védelméről szóló nemzeti konzultációról is, amelyet 1,382 ezren küldtek vissza. Orbán Viktor szerint az ország jövője a családokban van, a konzultációból pedig kiderült, hogy a választópolgárok további lépéseket várnak a kormánytól. Reményei szerint a február 10-e környékére tervezett évértékelőjén ismertetni tudja majd a konzultáció alapján hozott kormányzati intézkedéseket.

Mint kiderült, döntött a kormány a „30 éve szabadon” emlékévről, hiszen a rendszerváltás, azantikommunista forradalmak 30 éve vezettek eredményre. Létrehoztak egy emlékbizottságot, megbízták Gulyás Gergelyt, hogy a kormányt képviselje a testületben.

10:00: Hozzánk hasonlóan egyébként visszadobták a regisztrációját több médiumnak is. Így nem tehet fel kérdéseket a Klubrádió, az Alfahír, a Mérce, a Direkt36 és az Azonnali sem. Többek között erről is beszélt a hvg.hu-nak lapunk főszerkesztője, György Zsombor.

Miért fél Orbán Viktor a sajtótól Brüsszelben is? | Magyar Hang

Talán van az a helyzet, amikor az ember már a kérdéseket sem akarja a hallani, ha nem ő írta össze őket.