HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Banális hiba ...

Banális hiba miatt csúsztak el a nyugdíjak

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Magyar Államkincstár véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a GIRO éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg reggel a nyugdíjak – tudta meg piaci forrásból a Portfolio. A Magyar Államkincstár (MÁK) nem erősítette meg, de nem is cáfolta értesülésüket. A gazdasági portálnak küldött tájékoztatás szerint a postai kifizetések a korábban közölt 14-e helyett 16-án indulnak el, a MÁK 14-én csak beadja a postai megbízásokat.

A banális hibát az okozta, hogy a MÁK rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat az átutalási rendszerbe. Most nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy a tranzakciók átkerüljenek a nem állami átutalásoknak fenntartott napközbeni rendszerre.

A gyakorlatban a Portfolio szerint az történhetett, hogy az átutalásokat a szokásos 12-ei dátummal küldték be a rendszerbe, mivel minden hónapban erre a napra esik a nyugdíjak utalása, kivéve, ha 12-e hétvégére esik. Ilyenkor ugyanis nincs nyitva a rendszer, ezért a hétvége előtti pénteken utalnak. Most vélhetően elfelejtették ezt, ezért az átutalások 12-ei dátummal szerepelhettek. A Porfolio úgy értesült, hogy nem mai értéknap szerepelt a tranzakcióknál.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a hír robbanása után a bankok sorra adtak ki közleményt arról, hogy hozzájuk nem futottak be a nyugdíjak, és hogy rajtuk kívülálló okok miatt történik mindez. A MÁK közleménye után nem sokkal az átutalási rendszereket üzemeltető, az Magyar Nemzeti Bank tulajdonában álló GIRO Zrt. is közölte, hogy a BKR rendben működik, náluk nem volt és nincs is semmilyen fennakadás a működésben.

HIRDETÉS
Késve jönnek a nyugdíjak, a kincstár csak utólag tájékoztatott

Ezért is volt gyanús a Portfolio munkatársai számára, hogy ha az átutalási rendszer működik, a bankok oldalán is minden rendben van, akkor valószínűleg a MÁK-nál csúszhatott el a történet. A lap a MÁK-tól is próbált érdeklődni, kérve, erősítsék vagy cáfolják az értesüléseiket, ők azonban csak megismételték korábbi közleményüket egy apró, de fontos módosítással:

“A postai kifizetések 2019. január 16-án indulnak el.”

Csakhogy korábban azt írták, a postai kifizetések 14-én indulnak el. Később a MÁK oldalán olvasható újból megváltozott tájékoztatás szerint “a nyugdíjak készpénzben történő házhoz kézbesítése a fenti problémától független, az a megszokott rendben történik. A MÁK január 14-én indítja a kifizetést, így a posta – az eddig is megszokott rend szerint – már január 16-án el is kezdi a nyugdíjak kézbesítését.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,732lájkolóTetszik
3,479követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek