HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Nem jegyeztet...

Nem jegyeztette be magát a Minden Szó, vizsgálódik a médiahatóság

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Mindenszó.hu szerkesztői csapata követeli, hogy a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium rúgja ki az ellenzéki tüntetésen felszólaló Nagy Blankát. A tanuló egy kecskeméti demonstráción támadta durva stílusban az államfőt, amivel nemcsak a kormánykritikus sajtó figyelmét keltette fel, de a kormánypárti közeg felháborodását is maga után vonta. Az elhangzottakat nem idéznénk, megtette például a Minden Szó, úgy vélve, hogyha a lány az intézménynél marad, „bemocskolja az iskola hírnevét, de Móra Ferencét is.” Emellett
egy másik 15 éves diákot is támadott a portál. A gimnázium közben a Facebook-oldalán elhatárolódott a „méltatlan retorikai stílustól”, később viszont törölte a posztot. Móra dédunokája, Vészits Andrea író ugyanakkor decemberben még azt írta, hogy a Kincskereső kisködmön írója büszke lenne a lányra.

Érdekesebb, hogy bár egyre többször jöhet szembe a kirúgást követelő Minden Szó a gyanútlan Facebook-felhasználóval, de a portál a jelek szerint megkerülné a szabályokat. A kormánypárti tartalmakat (újra)közlő oldalnak 27 ezer lájkolója van a Facebookon, magát politikailag inkorrekt portálnak nevezi, naponta pedig számos hírcikket, véleményt közzétesz, illetve újraoszt. „Zseniális volt a kormányfő” – értékelte például a miniszterelnök kormányinfós szereplését.

Kevésbé zseniális megoldás, hogy a portálon nem találunk impresszumot (vagy csak nagyon jól elrejtették), és az NMHH sajtótermék-listáján sincs ott a lap. A külföld-belföld mellett „invázió”, illetve „liberális-agyhalál” rovatokat futtató oldalról a Hvg.hu is megírta már 2017 októberében: nincs impresszuma, pedig annak megjelenítése médiatörvénybeli kötelezettség. Hiába, a Médiatanács nem lép – állapította meg akkor a lap.

Kíváncsiak voltunk, valóban így van-e, ezért megkerestük az NMHH-t, érdeklődve a Mindenszó.hu státuszáról. Mint kiderült, a lap valóban nem tett eleget kötelezettségének, miközben láthatóan egyáltalán nem blogként, hanem hírportálként működik. „Tájékoztatjuk, hogy a portál valóban nem szerepel a nyilvántartásban, azaz bejelentés annak közzétevőjétől nem érkezett, újságírói megkereséssel eddig nem fordult a hatósághoz, de levele nyomán az NMHH ellenőrzési eljárást indít az ügyben” – válaszolta levelünkre az NMHH kommunikációs igazgatósága. Hozzátéve, hogy Magyarországon ma bárki indíthat online sajtóterméket, az nem kötött engedélyhez. A sajtótermékek kiadója ezt a tevékenységet megkezdheti nyilvántartásba vétel nélkül is, a regisztrációt viszont a tevékenység megkezdésétől számított hatvan napon belül meg kell tenni. Jelenleg több mint háromezer internetes sajtóterméket tartalmaz az NMHH nyilvántartása.

HIRDETÉS

A Kommunikációs Igazgatóság szerint minden esetben egyedi elbírálást igényel, hogy mi minősül internetes sajtóterméknek. „Egy weboldal esetében egyszerre kell fennállnia négy feltételnek: annak, hogy nyújt-e gazdasági szolgáltatást, visel-e szerkesztői felelősséget, van-e tájékoztatási, szórakoztatási vagy oktatási célja, illetve a nyilvánosság számára hozzáférhető-e. Ezek együttes teljesülése esetén él a bejelentési kötelezettség, illetve a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény alapján ebben az esetben a kiadónak fel kell tüntetnie a szerkesztésre és a kiadásra vonatkozó legfontosabb adatokat, így a kiadó nevét, székhelyét, a kiadásért, illetve a szerkesztésért felelős személy nevét, azaz a sajtóterméknek rendelkeznie kell impresszummal” – válaszolta a médiahatóság.

Ha az NMHH tudomására jut, hogy indult olyan internetes oldal, ami sajtóterméknek minősülhet, mérlegelési jogkörében áll ellenőrzést indítani. Ennek keretében adatszolgáltatást kérhet a kiadótól – jelen esetben impresszum hiányában a domain tulajdonosától –, hogy a jogszabályi feltételek együttesen teljesülnek-e az oldal esetében. Ha a kiadó a bejelentési kötelezettségének eleget tesz, szankciók alkalmazását nem látják szükségesnek, ha viszont nem, akkor az NMHH általános felügyeleti eljárást kezdeményezhet, vagy akár bírságot is kiszabhat. Az ellenőrzési eljárásnak nincs jogszabályi határideje, akár több hetet vagy több hónapot is igénybe vehet.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,679lájkolóTetszik
3,466követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek