Nem tudni, miért menesztették Aszódit

Nem tudni, miért menesztették Aszódit

Aszódi Attila (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tegnap azonnali hatállyal felmentették Aszódi Attilát, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárt. A döntés mindenkit váratlanul ért, mert korábban nem volt hír arról, hogy kifogás merült volna fel munkájával kapcsolatosan. Sőt. Bár csak 2017 óta volt államtitkár, gyakorlatilag már három évvel korábban – miután 2014 januárjában Moszkvában Orbán és Putyin megkötötte az "évszázad üzletét" – felelős volt a paksi erőmű kapacitásfenntartásáért.

Valószínűleg nem unatkozott, hiszen igen sok problémát kellett megoldani az uniós engedélyezési eljárás csúszása, a folyamatos módosítási igények kezelése és egyebek miatt. Süli János 2017-es, Paks 2-ért felelős tárcanélküli miniszternek történt kinevezését követően sokan azt gondolták, hogy távozik posztjáról, de maradt, s a tavaly tavasszal megalakult kormányban is folytatta munkáját.

Felmentették a paksi kapacitás fenntartásáért felelős államtitkárt | Magyar Hang

A mai nappal, azaz január 15-től felmentette a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár posztjáról Aszódi Attilát az államfő a miniszterelnök javaslatára. Orbán Viktor döntéséről a Magyar Közlönyből értesülhettünk. Valamivel több, mint két évvel ezelőtt, 2017. december 5-én éppen a mérnöki végzettségű szakember jelentette be, hogy gőzerővel zajlik a munka annak érdekében, hogy 2018 elején az úgynevezett felvonulási területen megkezdődhessenek a Paks II.

Hogy pontosan miért menesztették, azt nem tudni, mert a Magyar Közlönyben mindössze annyi jelent meg, hogy Áder János köztársasági elnök felmentette. A vonatkozó törvény szerint miniszterelnök a miniszter véleményének kikérését követően javaslatot tehet az államtitkár felmentésére. Vagyis eszerint Orbán Viktor miniszterelnök Süli Jánossal történt egyeztetést követően került sor Aszódi menesztésére.

Akár öt évet is csúszhat Paks 2 | Magyar Hang

Akár 2032-ig is elhúzódhat Paks 2 néven futó beruházás - írja a Népszava. A napilap egyrészt arra alapozza állítását, hogy az atomerőmű bővítésében részt vevő szakemberek is egyre gyakrabban emlegetik ezt a dátumot, másrészt arra, hogy Orbán Viktor is célzott már erre.

Egyelőre tehát nem tudni, miért is vált Aszódi munkája feleslegessé, a 444.hu arról ír, akár Süli is kérhette a miniszterelnöktől a szakértő menesztését. Kerestük Aszódi Attilát, de nem tudtuk elérni. Amennyiben sikerül beszélni vele, frissítjük cikkünket.