HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Radičová: A f...

Radičová: A fiatal és a meghasonlott Marx közti különbséget látom Orbánban

HIRDETÉS

Harminc éve, liberális demokrata korszakában is találkozott a volt szlovák kormányfő Orbán Viktorral, akit akkor még nyitott szelleműnek ismert meg. Ma már a fiatal és a meghasonlott Marx közötti különbséget látja benne. Iveta Radičová a holnap megjelenő Élet és Irodalomnak adott interjújában beszélt erről, hozzátéve, hogy mindazonáltal racionális, pragmatikus politikusnak tartja Orbánt. Tárgyalásaikon igyekeztek azokra a kérdésekre koncentrálni, amikben nincs homlokegyenest ellenkező álláspontjuk.

HIRDETÉS

Szóba került az is, miért nem akarta Szlovákia elismerni a kettős állampolgárság intézményét. Radičová közlése szerint a Fico-kormány reakciójáról volt szó, amivel ő nem értett egyet, és a parlamentben többször is sikertelen kísérletet tettek, hogy változtassanak a törvényen.

„Elviekben egyáltalán nem elleneztem a kettős állampolgárságot, hiszen például Csehországgal szemben is elismerjük, ami jó példa számomra”

– fűzte hozzá.

Az ellenségképzésről is megvan a véleménye Radičovának, aki 2010 és 2012 között volt Szlovákia miniszterelnöke. Ők, szlovákok jól emlékeznek arra, amikor ezek az ellenségek a magyarok voltak, „manapság a romák vagy éppen az újságírók, értelmiségiek vagy Soros György. Szegény feje, el nem tudná képzelni, micsoda erők birtokában van. Ő a világ leghatalmasabbja, aki mellett Bill Gates eltörpül, csak irigyelheti óriási befolyását a technológiákra, az egész földkerekségre” – mondta az egykori szlovák miniszterelnök.

Szerinte az országok közt a civil társadalom intézményeinek erejében van különbség. Akad, ahol a kormányok ellenőrzésük alá akarják vonni őket. Radičová erre jó példának tartja a CEU esetét Budapesten, vagy náluk az egyes intézményeket ért támadásokat, például azt a vádat, hogy Soros finanszírozza őket.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,658lájkolóTetszik
2,803követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Komoly gondba került a Fesztiválzenekar: lemondott az igazgató, programok maradnak el

A tao megszüntetése után a korábbi támogatásnak kevesebb mint a fele jutott az együttesnek, megszorításokra kényszerülnek.