HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Radičová: A f...

Radičová: A fiatal és a meghasonlott Marx közti különbséget látom Orbánban

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Harminc éve, liberális demokrata korszakában is találkozott a volt szlovák kormányfő Orbán Viktorral, akit akkor még nyitott szelleműnek ismert meg. Ma már a fiatal és a meghasonlott Marx közötti különbséget látja benne. Iveta Radičová a holnap megjelenő Élet és Irodalomnak adott interjújában beszélt erről, hozzátéve, hogy mindazonáltal racionális, pragmatikus politikusnak tartja Orbánt. Tárgyalásaikon igyekeztek azokra a kérdésekre koncentrálni, amikben nincs homlokegyenest ellenkező álláspontjuk.

Szóba került az is, miért nem akarta Szlovákia elismerni a kettős állampolgárság intézményét. Radičová közlése szerint a Fico-kormány reakciójáról volt szó, amivel ő nem értett egyet, és a parlamentben többször is sikertelen kísérletet tettek, hogy változtassanak a törvényen.

„Elviekben egyáltalán nem elleneztem a kettős állampolgárságot, hiszen például Csehországgal szemben is elismerjük, ami jó példa számomra”

– fűzte hozzá.

Az ellenségképzésről is megvan a véleménye Radičovának, aki 2010 és 2012 között volt Szlovákia miniszterelnöke. Ők, szlovákok jól emlékeznek arra, amikor ezek az ellenségek a magyarok voltak, „manapság a romák vagy éppen az újságírók, értelmiségiek vagy Soros György. Szegény feje, el nem tudná képzelni, micsoda erők birtokában van. Ő a világ leghatalmasabbja, aki mellett Bill Gates eltörpül, csak irigyelheti óriási befolyását a technológiákra, az egész földkerekségre” – mondta az egykori szlovák miniszterelnök.

HIRDETÉS

Szerinte az országok közt a civil társadalom intézményeinek erejében van különbség. Akad, ahol a kormányok ellenőrzésük alá akarják vonni őket. Radičová erre jó példának tartja a CEU esetét Budapesten, vagy náluk az egyes intézményeket ért támadásokat, például azt a vádat, hogy Soros finanszírozza őket.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,693lájkolóTetszik
3,471követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek