HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Minisztériumi...

Minisztériumi jelentés: a munkavállalóknak sokszor fogalmuk sincs, mennyi a túlórájuk

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Nem sokat adnak a munkaügyi szabályokra a munkáltatók, a munkaidő elszámolására pedig egyre kevesebbet. Ez abból látszik, hogy a Pénzügyminisztérium munkaügyi főosztályának jelentése szerint egyre több embert érintenek a szabálytalanságok.

A beszámoló szerint ugyanis a tavalyi év első háromnegyed évében
14 ezer 998 dolgozót érintettek a munka- és pihenőidővel, illetve a rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos szabálytalanságok, addig egy évvel korábban még 13 ezer 762 személyt. A szabálytalan túlmunkával leginkább a gép- és a feldolgozóiparban és a kereskedelemben buktak le a munkáltatók.

A munkaidőkeretben foglalkoztatottaknál a kezdő és befejező időpont írásbeli meghatározásának elmaradása jelentett gondot. Ez azért probléma, mert a munkavállaló és a hatóság számára is ellenőrizhetetlenné teszi például a munkaidőkereten felüli rendkívüli munkavégzést, és annak ellentételezését is. Rendkívüli munkavégzéssel összefüggő szabálytalanság miatt viszont ritkábban intézkedett a hatóság. Ez részben abból adódik, hogy a jogsértést hamis munkaidő-nyilvántartás vezetésével leplezik a munkáltatók. Ám ha mégis szabálytalanságra derül fény, az rendszerint több dolgozót érint, és a rendkívüli munkavégzés éves felső mértékének túllépését jelenti. Például a gépiparban 2570 munkavállaló foglalkoztatásánál találtak a revizorok ilyen szabálytalanságot, a feldolgozóiparban pedig 581 dolgozót érintett.

Cáfolja Orbán Viktor szavait a szakszervezeti vezető | Magyar Hang

Bizony a munkaidőkeretben foglalkoztatottaknak csak az időszak végén számolják el az esetleges pluszóráit, hiába állítja ennek ellenkezőjét a miniszterelnök.

A munkaidő-nyilvántartással kapcsolatos jogsértések azonban elfedik a munkabérrel, munkaidővel és a pihenőidővel kapcsolatos szabálytalanságokat is. Így nem ellenőrizhető a pihenőidőre, pihenőnapra, munkaszüneti napon történő munkavégzésre vonatkozó szabályok betartása és a pótlékfizetés teljesítése sem. Ilyen esetekben a munkavállalók alapvető jogai sérülnek – állapította meg a munkaügyi főosztály.

HIRDETÉS

A beszámoló szerint egyébként az ellenőrök összességében a vizsgált több mint 13 ezer munkáltató 70 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot. Ám a munkavállalók sem feltétlenül szabálykövetők: az ellenőrzött 54 ezer munkavállaló 68 százalékánál szintén voltak gondok. A legtöbben azért buktak meg, mert egyszerűen nem voltak bejelentve. Az ellenőrzéseken a legtöbb feketemunkás az építőiparban (38 százalék) és a vendéglátásban bukott meg. A feketén dolgozók aránya két százalékpontos romlást mutat az egy évvel korábbi adathoz képest. A többi vizsgált ágazatban – mezőgazdaságban, feldolgozóiparban, gépiparban, kereskedelemben és a személy- és vagyonvédelem területén is – ugyanakkor csökkent a feketefoglalkoztatás aránya.

Az Orbán-kormány szerint a munkaadók és a szakszervezetek egyezkedjenek a rabszolgatörvényről | Magyar Hang

Varga Mihály pénzügyminiszter kijelentette, a kabinet nem állít fel tárgyalódelegációt.

Közben a Népszava ma arról írt, hogy mintegy 1,4 millió ember – a választók 17 százaléka – hajlandó valamilyen formában (sztrájk, tüntetés stb.) tiltakozni a rabszolgatörvény ellen, illetve 34 százalék (2,8 millió fő) egyetért a jogszabály eltörlésével, szolidáris a protestálókkal – derül ki a Publicus Intézetnek a lap számára készített felméréséből. Mindezek alapján az emberek 51 százaléka támogatja a tiltakozásokat, és harmaduk hajlandó is tenni érte.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,667lájkolóTetszik
3,465követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Figyeli az Európa Tanács Magyarországot

A fideszes Németh Zsolt hiába próbálta későbbre tolni a határozatot, a testület szerint indokolt a Magyarországgal foglalkozó „periodikus jelentés” elkészítése.