Több mint ötven oktatótól válhat meg az ELTE

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ötven-hetven fővel csökkenhet az ELTE Bölcsészettudományi és Természettudományi Karán az oktatói létszám a leépítések következtében. Erről az Oktatói Hálózat számolt be hétfői közleményében, megjegyezve: az érintettek egy részét nyugdíjazással, másokat hirtelen összerakott teljesítménykövetelések alapján bocsátják majd el, egyelőre nem tudni, milyen megoszlásban. Az Oktatói Hálózat úgy látja, a kapacitáscsökkentés a két kar mérhető oktatási és kutatási teljesítményét látva indokolatlan és káros. A lépés ráadásul több tanszék és képzési program ellehetetlenüléséhez vezethet. „Az alulfizetett és túlterhelt oktatók megtizedelése nemcsak nem méltányos, de nem is hatékony megoldás az egyetem problémáira” – üzente az Oktatói Hálózat.

Az ELTE Kommunikációs Osztálya hétfő délután reagált a sajtóhírekre, azt állítva: valótlan az az állítás, miszerint „gazdasági vészhelyzet” vagy „hatalmas baj” van az egyetemen. Az intézmény hozzátette, a pénzügyi helyzet és a működés stabil. A két karon a „működés optimalizálása” és a „gazdálkodás racionalizálása” zajlik, ezekre a karok vezetősége „a karok közösségével együttműködve” dolgozott ki intézkedési tervet. „A struktúra kisebb kiigazítása valóban együtt jár néhány státusz megszüntetésével, de ez az esetek többségében nyugdíjas korú oktatók nyugdíjazását jelenti. Mindez azonban nincsen negatív hatással az egyetem működőképességére és az oktatás-kutatás magas minőségére, amelynek megőrzése az egyetem és a karok vezetésének legfontosabb prioritása” – üzente Borhy László rektor és Scheuer Gyula kancellár. Az „alaptalan pánikkeltést és a közvélemény félrevezetését” határozottan elutasítják.

A létszámleépítésekkel kapcsolatban kerestük a két kar dékánját, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.