HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Már közel nyo...

Már közel nyolcvanan fagytak meg a télen

HIRDETÉS

Szeptember hideg napjai óta 78-an fagytak meg Magyarországon – közölte Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum alapítója hétfő este. Ráadásul újabb hideg időszak elé nézünk, az említett szám pedig a január 19-éig elhunytakra vonatkozik. A rendszerváltás óta több mint nyolcezer ember halt meg fagyhalál következtében, értük tartottak a Kossuth téren gyertyagyújtást hétfőn.

HIRDETÉS

– A szenvedéssel szemben közönyös, a pénzt viszont annál inkább imádó hatalom október közepe óta a hajléktalanság kriminalizálásával próbál úrrá lenni a társadalmi gondon. A hajléktalan ellen fordul, nem a hajléktalanság ellen. A hajléktalanoktól akar megszabadulni anélkül, hogy kiküszöbölné a hajléktalanság okát – fejtette ki Simó az eseményen.

A hajléktalanrendelet tavaly október 15-én lépett életbe, azóta többen is bíróság előtt kellett magyarázzák, miért élik az utcán mindennapjaikat. A kormány ugyanakkor másfél hónap elteltével, november végén sem tudta megmondani, mekkora terhet ró a szabályozás a kórházakra. Nem volt egyértelmű az sem, a rendőrség hogyan rögzíti a három felszólítást, ami után szabálysértési eljárást indítanak az otthontalanok ellen.

Eltűnnek a szem elől a hajléktalanok, ebből még nagy baj lehet | Magyar Hang

Tudósok és ügyvédek után orvosok is tiltakoznak az október 15-én hatályba lépett jogszabály ellen, amely gyakorlatilag kriminalizálja az utcán élést. Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport tagjai nyílt levelet tettek közzé, amelyben azt írták: orvosként és felelős értelmiségiként úgy érzik, meg kell szólalniuk hajléktalan honfitársaik érdekében.

A hétfői eseményen felszólaló Újhelyi Sándor, a Minden Ember Számít Egyesület alelnöke úgy vélte, a kormány politikája azt segíti, hogy rúgjanak bele a gyengékbe. Hatalmas társadalmi- és egyben hatalmas kormányfelelősség, hogy hányan halnak meg telente – tette hozzá.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,114lájkolóTetszik
2,844követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Magyar Hang-ajánló

Szűcs Tamás-, Kincses Gyula-, Nemény András- és Gera Marina-interjú. Mi lesz a színházakkal? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Egy ujjal se

A kormány kultúrpolitikusai ma eleve megnyerhetetlen terepen folytatják fölösleges harcukat. Milyen izgalmas lenne, ha elkezdenének tényleg a kultúrával foglalkozni.