Vacsora Laudával – Élményekről, álmokról, borokról meséltek politikusaink

Vacsora Laudával – Élményekről, álmokról, borokról meséltek politikusaink

Fotó: Parlament.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bernie Sanders, a pápa, Ennio Morricone, Niki Lauda, Tisza Kálmán – néhány név azok közül, akiket a hazai politikusok szívesen meghívnának vacsorára. A Magyar Hang összeállításából az is kiderül, a képviselők szívéhez legközelebb a Balaton-felvidék áll, de azt is elárulták megkeresésünkre, milyen írás nyűgözte le őket az óévben.

– Mi volt a legnagyobb olvasmányélménye 2018-ban?

Szél Bernadett: Sok év után most, a szünetben olvasom újra J. Ann Tickner Gendering world politics című könyvét, hazai szerzőtől pedig 2018-ban Krekó Peter Tömegparanoia című műve volt erősen gondolatébresztő hatású, csak ajánlani tudom.

Hadházy Ákos: Fiaim kérésére felolvastam nekik James Herriot angol állatorvos novelláit. Így én már nagyon sokadszorra olvastam újra őket, amit mindenkinek ajánlok.

Varga-Damm Andrea: Charles Gatitól a Zbig. Nagyon sokat tanultam politikusként e könyvből. Olyan finomságok jellemezték Zbignev Brzezinski és Henry Kissinger politikai stratégiáit, amelyeket bizony egy magyar politikusnak is tudnia, alkalmaznia kell, különösen, ha ki akarja vezetni az országát ebből az őrületből, amit a kormány telepített hazánkra.

Sneider Tamás: Kikapcsolódásként régen olvasott történelmi regényeket vettem újból a kezembe Makkai Sándortól, Herczeg Ferenctől, Passuth Lászlótól. Kedvenc könyvem 2018-ban Gyurgyák János Európa alkonya? című történelmi és politikai műve.

Egy meghatározhatatlan politikai objektum, az Európai Unió | Magyar Hang

Európa csapdában – Gyurgyák János hiánypótló műve az unió eszméiről és dilemmáiról.

Gyöngyösi Márton: Két nagy olvasmányélményem volt 2018-ban, két különböző műfajban. Politikai-szakmai szempontból lenyűgözött Gyurgyák János Európa alkonya? című könyve, amely egy sorsdöntő időszakban a legrelevánsabb kérdéseket fogalmazza meg Európa jövőjét illetően. A másik szépirodalom, Puzsér Róbert és Farkas Attila Márton A zsidók szégyene című drámája. Sajnos a hazai közélet nem érett meg arra, hogy ilyen címmel, borítóval és témaválasztással „bestsellerré” váljon Magyarországon, pedig meggyőződésem, hogy ilyen művekkel lehetne közelebb kerülni ahhoz, hogy újra élhető hely legyen hazánk.

Jakab Péter: Háromgyermekes édesapaként 2018-ban csak mesekönyvre volt idő. A legfontosabb ezek között Marék Veronika könyve, a Laci és az oroszlán. Egy félős kisfiúról szól, aki egy játék oroszlán segítségével elhiszi, hogy képes legyőzni a gyerekek fölött zsarnokoskodó nagyfiút. És le is győzi. Tanulságos mese mind a félősöknek, mind a zsarnokoskodóknak.

Demeter Márta: Tavaly Henry Kissinger Diplomácia és Szlankó Bálint Maximum nulla áldozattal című könyvét olvastam, mindkettőt ajánlom. Emellett a nyáron jutott idő Rejtő tizennégy karátos autójára is.

Demeter Márta: Nem fúrjuk egymást az LMP-ben | Magyar Hang

Az MSZP és a DK kizárólag a saját túléléséért küzd, és egyaránt részei a NER-nek – mondja az LMP politikusa. A teljes interjú.

Keresztes László Lóránt: Jellemzően politikai és történelmi könyveket olvasok, illetve ezek ötvözeteként sok emlékiratot. Helmut Schmidt Nyugállományban című számvetését újraolvastam, és a brüsszeli munkám során gyakran hivatkoztam józan, életszerű gondolataira a migrációs krízis és az integráció nehézségei kapcsán. Szintén érdekes volt Apponyi Albert gróf emlékiratait olvasni.

Ungár Péter: Kiss Tibor Noé: Aludnod kellene.

Molnár Zsolt: Érettségi előtt olvastam utoljára Ernest Hemingwaytől az Akiért a harang szólt, és nemrég újra a kezembe került. Huszonöt év után újraolvastam, és nagy hatást tett rám. Ha nem is vonnék konkrét párhuzamot a 30-as évek Spanyolországa és a jelenlegi Magyarország között, nagyon sok aktualitása van ma is.

Karácsony Gergely: Az év felfedezése számomra Timothy Snyder amerikai történész volt, könyvei pedig A zsarnokságról – húsz lecke a XX. századból, illetve a Fekete Föld – A holokauszt: múlt és fenyegető jövő című könyve.

Harrach Péter: Az április 8-ai eredménylista.

– Hol járt Magyarországon 2018-ban, ami kellemesen meglepte? Melyik táj a kedvence Magyarországon?

Szél Bernadett: A bácsalmási tanyavilágot tavaly ősszel fedeztem fel. A csodálatos természeti adottságok lehetőséget adnak, hogy a szociális problémák enyhüljenek, de ehhez célzott és több állami segítség kell. Kedvencem továbbra is a Kelet-Mecsek, gyermekkorom legszebb élményeinek helyszíne.

Hadházy Ákos: Az aláírásgyűjtés miatt rengeteg helyen megfordultam, olyan helyeken is – szerencsére ebből kevés van –, ahol korábban nem jártam. De meglepetés nem ért, mert tudtam, hogy szép tájakra megyek. Debrecenben születtem, anyai ágról hódmezővásárhelyi vagyok, így – természetesen a tolnai dombok mellett – nagyon szeretem az Alföldet.

Szél Bernadett: Az LMP nem viselkedhet így | Magyar Hang

„Az etikai bizottság döntései után csak azt tudom tenni, hogy szolidaritást vállalok.” Exkluzív interjú.

Varga-Damm Andrea: A legnagyobb meglepetés számomra Kocsord volt, ahol a jobbikos polgármester, Földi István látott vendégül. Meglepett a település szervezettsége, tisztasága és az, hogy elképesztő harmóniában élnek ott a magyar és cigány emberek. Nagyon nehéz a kedvenc tájat meghatározni, de ha választani kell, a Balaton-felvidék a kedvencem.

Sneider Tamás: Egész életemben keresztül-kasul jártam Magyarországot, hogy politikai tevékenységet végezzek. Míg a Jobbik alelnöke voltam, az ezret közelítette lakossági fórumaim száma, és elnökként is már több mint száz helyre utaztam el, így számomra nincs már meglepetéstája Magyarországnak. Számomra a hegyek és a folyók jelentik a szép tájat. Ennek megfelelően a Mátrán kívül (ahol élek) Tokaj-hegyalja és a Bodrogköz a kedvenc tájegységem.

Gyöngyösi Márton: Keresztbe-kasul bejártam már Magyarországot, kevés hely van, ami a meglepetés erejével hat. Minden szegletét másért szeretem, de talán mindennél jobban kedvelem a Balaton-felvidéket. Mágikus hely csodálatos domborzattal, építészettel, borokkal. Jó visszatérni.

Jakab Péter: Szerelmese vagyok Magyarországnak, nincs olyan tája, amely ne okozna kellemes meglepetést. Tavaly Dél-Somogyban éreztem azt, hogy ha ilyen tájai vannak az országnak, nem vágyom külföldre. Az örök szerelem ugyanakkor miskolciként csakis a Bükk lehet.

Jakab Péter: Orbán Viktor „harminc ezüstért" eladná a hazát a multiknak | Magyar Hang

„Tüntetésekkel kormányt váltani nem lehet, de az ellenzéki szavazók egy oldalra állításához, a közöny legyőzéséhez hatékony eszköz.”

Demeter Márta: A baranyai dombok hangulata lenyűgözött, a kedvenc tájam pedig a Balaton-felvidék.

Keresztes László Lóránt: A politikusi lét szépségei közé tartozik, hogy Magyarország minden szegletében felbukkanok. A Balaton-felvidék szépsége mindig lenyűgöz, oda el is viszem a családomat minden évben. Amellett, hogy Baranya hegyei, dombjai és Somogy erdői állnak hozzám a legközelebb.

Ungár Péter: Szombathely gyönyörű, ajánlom mindenkinek.

Molnár Zsolt: Ami meglepett, az a ráckevei Kerekzátony-sziget a maga romantikájával, szinte semmi sem változott azóta, hogy gyermekkoromban ott jártam. Ugyanolyan vadregényes a környezet, a korábbi kompközlekedés után mára már csak csónakkal közelíthető meg, mintha megállt volna az idő. A szívemhez legközelebb mégis a Balaton, különösen a Balaton-felvidék áll, de szeretem a Bükk és a Mecsek térségét is.

Karácsony Gergely: Szóládon. Ez egy Somogy megyei kis falu a Balatontól nem messze. A kedvencem a Balaton környéke.

Harrach Péter: A zalai dombok és a Börzsöny mindig jelent új élményt. A Dunakanyar bal partjához személyes kötődésem van, 20 évig voltam képviselője. Az Alföldet akkor fedeztem fel, amikor katonaként órákat álltam őrségben.

– Ivott-e olyan magyar bort 2018-ban, amely lenyűgözte?

Szél Bernadett: Nem, mert egyáltalán nem fogyasztok alkoholt. Azért a jóból én sem maradok ki, mert hazánkban a helyi termelők számos helyen készítenek friss gyümölcsből fenséges italokat, ebben a kategóriában Komlóskán a ribizliből készült nektárt sosem felejtem el, a feketeáfonya-italuk is igazi energiabomba.

Hadházy Ákos: Nem vagyok nagy borszakértő, mert borivó sem vagyok.

Varga-Damm Andrea: Nagyon ritkán iszom bármilyen alkoholt. Ha mégis, az vagy egy pici pálinka, vagy egy deci száraz fehérbor. A soltvadkerti Frittmann Pincészet sauvignon blanc-ja nyűgözött le 2018-ban.

Sneider Tamás: tavaly is ugyanaz a bor maradt a kedvencem, mint már két éve. Ez a pannonhalmi Tricollis.

Politikai elemzőként térhet vissza Vona Gábor | Magyar Hang

Sneider Tamás szerint az emberek akkor fognak igazán felháborodni a kormány ténykedésén, ha beüt a gazdasági válság. Interjú.

Gyöngyösi Márton: A magyar borok világa azért csodálatos, mert még az ismertnek véltek is évjáratonként változnak, ezért életre szóló kalandot jelentenek. Se szeri, se száma a kiváló kisebb pincészeteknek, amelyek közül 2018-ban a Balaton-felvidéki Dobosi Pincészet olaszrizlingje volt a legnagyobb felfedezésem.

Jakab Péter: Nemhogy bort, de alkoholt sem nagyon szoktam inni a szilveszteri pezsgőzésen kívül.

Demeter Márta: Nem ittam bort tavaly, ha ritkán van alkalom, akkor a világos söröket részesítem előnyben.

Hadházy Ákos: Ők sokkal jobban félnek - a teljes interjú

Huszonkét ország számára nem merült fel szuverenitási kérdés az Európai Ügyészség kapcsán, egyedül Magyarország és Lengyelország említett ilyet. A teljes interjú.

Keresztes László Lóránt: Hogyne. Több alkalommal is volt szerencsém borkóstolón részt venni tavaly, és nem hazabeszélek, amikor azt mondom, hogy a Pécsi Zenit ízlett legjobban.

Ungár Péter: Konyáritól a Páva a kedvencem.

Molnár Zsolt: Nem különösebben vagyok boros, de ha a barátaim magyar kártyával érkeznek hozzám, és hoznak valamilyen könnyedebb rozét, akkor természetesen nem fog az üvegben maradni.

Karácsony Gergely: Spiegelberg István somlói fehérborai.

Harrach Péter: A karácsonyi ebédhez kaptam egy palack Takler Regnumot, kiváló volt. Általában első helyre teszem vörösben Szekszárdot, fehérben Somlót.

– Kit hívna meg álmai vacsorájára?

Szél Bernadett: Szél Bálintot, a férjemet. Ha mégis családon kívülit kell mondani, akkor Alexandria Ocasio-Cortezt.

Hadházy Ákos: Még nem álmodtam vacsoráról.

Varga-Damm Andrea: Álmaim vacsorájára Ferenc pápát hívnám meg. Annyira egyforma a lelkünk és gondolataink rezdülése, hogy ki kellene egymással beszélnünk.

„Három szó, ami fontos: kérem, köszönöm, bocsánat" | Magyar Hang

A katolikus egyház feje, a szegények és az elesettek megsegítéséért feltétel nélkül kiálló Ferenc pápa ma töltötte be 82. életévét.

Sneider Tamás: Álmaim vacsoráját a feleségemmel tudom elképzelni.

Gyöngyösi Márton: A feleségemet. Vagy Niki Laudát.

Jakab Péter: Álmaim nőjét, aki a feleségem.

Demeter Márta: Álmaim vacsorája az, amit a családommal tölthetek.

Keresztes László Lóránt: Van sok közéleti szereplő vagy éppen sportoló, akivel szívesen találkoznék, ezekre a találkozókra igyekszem is sort keríteni. A legnagyobb örömöt mégis az szerezné, ha sikerülne a tágabb értelemben vett családomat egy asztalhoz ültetni, ideértve azokat is, akik nem kalandvágyból vannak külföldön.

Ungár Péter: Szívesen vacsoráznék együtt Kaffka Margittal vagy Tisza Kálmánnal.

Karácsony Gergely: Én tudom legyőzni Tarlós Istvánt | Magyar Hang

„Nehezen tudom elképzelni, hogy az előválasztás után fennmaradjon a rivalizálás az ellenzéki oldalon” – mondja a Párbeszéd politikusa. A teljes interjú.

Molnár Zsolt: A Surdát megformáló Ljubisa Samardzic társaságában nagyon szívesen elfogyasztottam volna egy csevapcsicsát egy jó hideg korsó sörrel. De hogy a még köztünk lévők közül is említsek valakit, Ennio Morriconéval örömmel elmennék egy olasz étterembe, hogy a közéletről, a fociról beszélgessünk.

Karácsony Gergely: Ferenc pápát és Bernie Sanders szenátort.

Harrach Péter: A delphoi Püthiát, hogy jósolja meg Európa jövőjét.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/1. számában jelent meg, 2019. január 4-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/1. Magyar Hangban? Itt megnézheti.