HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Fillérekért k...

Fillérekért kapott a Várban bérlakást a milliárdos Habsburg-főherceg – Frissítés: Az önkormányzat mossa kezeit

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Úgy tűnik, immár szokásává vált a főváros I. kerület polgármesterének, hogy a Várban található önkormányzati lakásokat bőven piaci áron belül adja bérbe. Mint az közismert, Nagy Gábor Tamás korábban a kedvezményezettek sorába saját magát és szüleit is bevette csakúgy, mint fideszes országgyűlési és önkormányzati képviselőket, minisztériumi osztályvezetőket, de kapott lakást a Rogán Antal minisztert helikoptereztető cég vezetője is.

A 24.hu most újabb gazdag bérlőre bukkant: a Halászbástya környékén, az Országház utcában lévő 117 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel 2015 óta Habsburg-Lotharingiai Károly főherceg, amiért havonta 71 ezer forintot fizet. A milliárdos éppen annyiért bérli a lakást, mint amennyiért a XV. kerületben egy 15-20 négyzetméteres lakást lehet kivenni.

Hogy mégis mennyi lenne a piaci bérleti díja a főherceg által használt lakásnak? A jelenlegi kínálat szerint az Országház utcában egy 133 négyzetméteresnek 890 ezer forint, míg egy 60 négyzetméteresnek 380 ezer forint a bérleti díja.  

Maga Habsburg-Lotharingiai Mihály a 24.hu kérdésére elmondta, 2015 óta a lakásaként használja az ingatlan, ez a hivatalos lakcíme, ám akkor hirtelen szűkszavú lett, amikor arra kellett válaszolnia, vajon miként nyerte el az ingatlan bérlési jogát ezen a jutányos áron.

Habsburg-Lotharingiai Mihály a Mindszenty Alapítvány elnöke, 2012-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült, 2013-2016 között pedig a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövete volt. Ismert hobbija a vadászat, és e kedvtelését nem egyszer például Lázár Jánossal együtt űzte.

A főherceg az üzleti életben is aktív, igazgatótanácsi tagja a Divatcsarnok Projekt Zrt-nek – ebben a cégben vásárolt 10 százalékos tulajdonjogot Lázár János –, valamint szintén hasonló posztot töltött be 2018 nyaráig a korábban Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Badacsonyi Pincegazdaság Zrt-ben. Természetesen a politikával és a NER-rel is kapcsolatban van, hiszen – mint ahogy azt a 444.hu kiderítette -, az ő családjának birtoka volt Hatvanpuszta is. Ez ma már Orbán Viktor testvérének, Orbán Győzőnek a vállalkozásáé, akitől papíron Mészáros Lőrinc cége bérli és ahol sajtóhírek szerint Orbán Viktor titkos luxusmajorsága is található. Az ezt körbevevő földek korábban is a főherceg családjáé voltak, melyek jelenleg Mészáros Lőrinc kezében vannak.

Frissítés:

HIRDETÉS

A 24.hu cikkére közleményben reagált a Budavári Önkormányzat, amelyet szerkesztőségünknek is eljuttattak. Eszerint

“a Budavári Önkormányzatnak semmilyen befolyása nem volt Habsburg-Lotharingiai Mihály lakásbérleti jogviszonyára, a bérleti joghoz magánforgalomban, cserével jutott hozzá. A Lakástörvény alapján a mindenkori bérlő az önkormányzati lakás bérleti jogát másik ingatlan bérleti vagy tulajdonjogára elcserélheti, ebbe az önkormányzatnak érdemi beleszólása nincs. Az I. kerületi bérlakások bérleti díját – mely lényegi különbséget nem mutat a többi fővárosi kerületi bérlakás díjához képest – jogszabály határozza meg, ami minden bérlőre egyformán érvényes. A kerületben egyébként lakásbérleti jogviszonyt csere vagy pályázat útján lehet létesíteni. A pályázati eljárás során a döntés nem polgármesteri, hanem bizottsági és képviselő-testületi hatáskörbe tartozik.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

41,069lájkolóTetszik
3,820követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kubatov Gábor mozgósítani akar, méghozzá az online térben

A Fidesz pártigazgatója szerint minden háztömbben kell lennie valakinek, akiről tudják, hogy ő a fideszes.