Kezdőlap Belföld ÁSZ: A Fidesz...

ÁSZ: A Fidesz és a KDNP gazdálkodása körül nincsen semmi látnivaló

Az egykori fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által irányított Állami Számbevevőszék az ellenzéki erők könyvelésével ellentétben a kormánypártok gazdálkodása körül mindent rendben talált.

HIRDETÉS

Az ÁSZ jelentésében megjegyzi, hogy „törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását”, így saját megítélése szerint „kiemelt szerepet tölt be és felelősséget visel a pártok feletti társadalmi kontroll érvényesítésében”. (Utóbbi kitétel annak fényében érdekes, hogy az ÁSZ néhány napja közölte: nem ellenőrzik a választáson egy százalékot sem elért, úgynevezett „kamupártokat”.)

Az ÁSZ kormánypártokra vonatkozó ellenőrzésének a célja annak értékelése volt, hogy a 2016. és a 2017. évre vonatkozóan közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és gazdálkodás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat; a párt a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használt-e fel.

Az ÁSZ mindkét alakulat esetében mindent rendben talált. A Fidesz bevételei 1,84, kiadásai 1,57, illetve 1,57 és 1,25 milliárd forint voltak a két évben, míg a A KDNP bevételei 172, kiadásai 166, illetve 210 és 171 millió forint körül alakultak. Viszont tavalyelőtt egyik párt sem gondoskodott a felügyelő bizottság létrehozásáról. Az ÁSZ ezért a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség elnökének egy, a KDNP vezetőjének kettő javaslatot tett, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Az ÁSZ az ellenzéki pártokkal nem volt ilyen elégedett, legutóbb épp a Momentum és a Párbeszéd állami támogatásának felfüggesztését javasolta, de a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal sem volt elégedett. Tavaly pedig a Jobbikot sújtotta 600 milliós bírsággal, de a többi vizsgált pártnál is szabálytalanságokat fedezett fel.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,654lájkolóTetszik
1,795követőKövetés
14,470feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szellemét a tűz nem égeté meg – Magyar Hang-ajánló

Látogatás 2019 roma hősénél és a keleméri bárányfarmon, interjú Ragályi Elemérrel, Böjte Csabával és Versegi Beáta coach-szerzetesnővel. Csütörtöktől itt a friss Magyar Hang!

Kiemelt cikkek

Először színházban – Pethő Tibornak

Hogy Molnár Ferenc iparos volna-e? Nem hinném. Kétségtelenül a karaktereiből szólal meg, az nem igaz, hogy egyáltalán nem hagyja ott a személyisége nyomát.

Kell-e félni a brexittől?