HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Kitartanak a ...

Kitartanak a sztrájkolók az Audinál

HIRDETÉS

Szerdán is folytatják a múlt csütörtök – vagyis majdnem egy teljes hete – tartó sztrájkot az Audi győri gyárában. Az is kiderült, hogy a hazai cégeket nem igazán érinti a munkabeszüntetés, hiszen kevés itthoni beszállítója van az autógyárnak.

HIRDETÉS

Kedden is késő estig tartottak a tárgyalások az Audinál, a munkabeszüntetés leállását magával hozó eredmény azonban még várat magára. Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHSZF) a Facebookon azt írta, hogy „nagy nehezen” sikerült a munkáltatót további elmozdulásra bírni, hiszen a 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos alapbéremelés mellett a cafetéria összegét is növelné évi 300-ról 400 ezerre. Mindez azonban az érdekképviselet szerint még mindig nem vezetett eredményre. Szerdán ismét összeül a sztrájkbizottság, amely – ahogy írták – fontos döntés előtt áll, mert fel kell térképezniük a további lehetőségeket, valamint az ezután következő lépéseiket.

A térség egyik legalacsonyabb bérén emelnének a sztrájkolók, ám a németországi anyacég a közelmúltban éppen költségcsökkentő terveket jelentett be. Madár István, a Portfolio vezető elemzője az Inforádiónak fejtette ki, hogy a kért béremelés a győri gyár 3,5 napos árbevételének felel meg, vagyis lehet azt mondani, hogy nem rázná meg az Audit. Ugyanakkor a központi elveket és irányokat helyi szinten is érvényesíteni kell. Márpedig a vállalatnál alapvetően költségcsökkentésben és elbocsátásokban gondolkoznak, így nehezen fér bele a képbe, hogy az egyik gyárban a 10 százalékos országos átlaghoz képest kétszeres béremelést követelnek a dolgozók.

A Vg.hu pedig közben arról írt, hogy a hazai beszállító környezetet zömében nem érinti a munkabeszüntetés, hiszen kevés direkt beszállítójuk van itthonról. Fieszl Zsuzsa, a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetségének ügyvezető főtitkára szerint azonban bármilyen megállapodás is születik az Audi vezetése és a szakszervezet között, annak lesz következménye a helyi gazdaságra. Amennyiben a béremelés ugyanis magasabb szintet ér el, más vállalatok is belekényszerülhetnek ilyen alkuba.  

Már Ingolstadtban is állnak a gyártószalagok a győri Audi-sztrájk miatt | Magyar Hang

Már több mint száz órája sztrájkolnak a győri autógyárban, de még mindig nem sikerült megegyezésre jutni a vállalat vezetésével az idei béremelés mértékéről. A Győrben készülő motorok hiánya miatt már az Audi ingolstadti gyárában is állni fognak a gyártószalagok hétfőn és kedden.

HIRDETÉS

Akik viszont közvetlen beszállítók, saját bőrükön érzik a sztrájkot. A Napi.hu arról számolt be, hogy a munkabeszüntetés miatt az üzem nem hív le semmilyen terméket a just-in-time beszállítóktól, így felfüggesztette tevékenységét a Lear Corporation Hungary Kft. autóüléseket készítő, és a Rehau-Automotive Kft. lökhárítógyártó-üzem is. Szintén szünetel a munka az Audi logisztikai partnereinél, köztük a Syncreon Hungary Kft.-nél is 

Az Audi győri gyárában múlt csütörtökön reggel kezdődött a sztrájk, az ipari parkban található logisztikai központban is leállt a munka, így egyre több kamion hiába várja, hogy megpakolják. A Győrben készülő motorok hiánya miatt már az Audi ingolstadti gyárában is leálltak a gyártószalagok, és a neckarsulmi gyárban is kényszerszünetre mehet a tervelés, mivel szerdáig van elég motor az ottani járművek összeszereléséhez.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke közben arról beszélt, hogy a sztrájkolók erősen rongálják a Magyarországról alkotott befektetői képet, amely eddig megbízhatóságot és kiszámíthatóságot mutatott.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,093lájkolóTetszik
2,840követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kormányinfó 150. – Gulyás Gergely: Boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen

Az Uniós csúcs, a Magyarországgal szembeni uniós eljárás, a tervezett új ferihegyi gyorsforgalmi út, és a kultúrafinanszírozás egyaránt téma volt a tájékoztatón.

Az erőszak nemtelen