Kitartanak a sztrájkolók az Audinál

Kitartanak a sztrájkolók az Audinál

Dolgozók az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egyhetes sztrájk megkezdésén a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán, 2019. január 24-én (MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán is folytatják a múlt csütörtök – vagyis majdnem egy teljes hete – tartó sztrájkot az Audi győri gyárában. Az is kiderült, hogy a hazai cégeket nem igazán érinti a munkabeszüntetés, hiszen kevés itthoni beszállítója van az autógyárnak.

Kedden is késő estig tartottak a tárgyalások az Audinál, a munkabeszüntetés leállását magával hozó eredmény azonban még várat magára. Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHSZF) a Facebookon azt írta, hogy „nagy nehezen” sikerült a munkáltatót további elmozdulásra bírni, hiszen a 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos alapbéremelés mellett a cafetéria összegét is növelné évi 300-ról 400 ezerre. Mindez azonban az érdekképviselet szerint még mindig nem vezetett eredményre. Szerdán ismét összeül a sztrájkbizottság, amely – ahogy írták – fontos döntés előtt áll, mert fel kell térképezniük a további lehetőségeket, valamint az ezután következő lépéseiket.

A térség egyik legalacsonyabb bérén emelnének a sztrájkolók, ám a németországi anyacég a közelmúltban éppen költségcsökkentő terveket jelentett be. Madár István, a Portfolio vezető elemzője az Inforádiónak fejtette ki, hogy a kért béremelés a győri gyár 3,5 napos árbevételének felel meg, vagyis lehet azt mondani, hogy nem rázná meg az Audit. Ugyanakkor a központi elveket és irányokat helyi szinten is érvényesíteni kell. Márpedig a vállalatnál alapvetően költségcsökkentésben és elbocsátásokban gondolkoznak, így nehezen fér bele a képbe, hogy az egyik gyárban a 10 százalékos országos átlaghoz képest kétszeres béremelést követelnek a dolgozók.

A Vg.hu pedig közben arról írt, hogy a hazai beszállító környezetet zömében nem érinti a munkabeszüntetés, hiszen kevés direkt beszállítójuk van itthonról. Fieszl Zsuzsa, a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetségének ügyvezető főtitkára szerint azonban bármilyen megállapodás is születik az Audi vezetése és a szakszervezet között, annak lesz következménye a helyi gazdaságra. Amennyiben a béremelés ugyanis magasabb szintet ér el, más vállalatok is belekényszerülhetnek ilyen alkuba.  

Már Ingolstadtban is állnak a gyártószalagok a győri Audi-sztrájk miatt | Magyar Hang

Már több mint száz órája sztrájkolnak a győri autógyárban, de még mindig nem sikerült megegyezésre jutni a vállalat vezetésével az idei béremelés mértékéről. A Győrben készülő motorok hiánya miatt már az Audi ingolstadti gyárában is állni fognak a gyártószalagok hétfőn és kedden.

Akik viszont közvetlen beszállítók, saját bőrükön érzik a sztrájkot. A Napi.hu arról számolt be, hogy a munkabeszüntetés miatt az üzem nem hív le semmilyen terméket a just-in-time beszállítóktól, így felfüggesztette tevékenységét a Lear Corporation Hungary Kft. autóüléseket készítő, és a Rehau-Automotive Kft. lökhárítógyártó-üzem is. Szintén szünetel a munka az Audi logisztikai partnereinél, köztük a Syncreon Hungary Kft.-nél is 

Az Audi győri gyárában múlt csütörtökön reggel kezdődött a sztrájk, az ipari parkban található logisztikai központban is leállt a munka, így egyre több kamion hiába várja, hogy megpakolják. A Győrben készülő motorok hiánya miatt már az Audi ingolstadti gyárában is leálltak a gyártószalagok, és a neckarsulmi gyárban is kényszerszünetre mehet a tervelés, mivel szerdáig van elég motor az ottani járművek összeszereléséhez.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke közben arról beszélt, hogy a sztrájkolók erősen rongálják a Magyarországról alkotott befektetői képet, amely eddig megbízhatóságot és kiszámíthatóságot mutatott.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.