HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Jön Putyin, c...

Jön Putyin, csak nem akkor, és nem azért

HIRDETÉS

Bár a doni áttörés évfordulója kapcsán tett, a 2. hadsereg katonáit hősnek nevező kijelentések nem erősítették az orosz sajtóban a magyarbarátságot, ez egy pillanatig nem hatott a kétoldalú kapcsolatokra. Aligha lepődhetünk meg tehát azon, hogy idén is találkozik egymással Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin. Csak éppen nem akkor, amikor a hazai sajtó megszellőztette, s nem is azért, amit ehhez az „értesüléshez” hozzágondoltak. A Kremlhez közel álló moszkvai forrásokból a Magyar Hang úgy értesült, hogy a médiában eddig megjelent „értesülésekből” annyi igaz: a találkozó valószínűleg az idén sem marad el. Ám, mint moszkvai informátoraink nyomatékosan közölték, erre az európai választások előtt nincs értelme sort keríteni. Más forrásokból úgy értesültünk, hogy az utolsó kétoldalú találkozón magyarországi meghívót a korábbi alkalmakkal ellentétben most nem is kapott Putyin.

HIRDETÉS

Ám az orosz elnök messze nem csupán a magyar kormány meghívására érkezhet Budapestre. Nem lenne például meglepő, ha a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) tiszteletbeli elnökeként megjelenne a júliusi budapesti Grand Prix-en. Hiszen nagy barátja, az IJF főtitkára, Marius Vizer már csak hivatalból is meghívja az eseményre Putyint. Aki pedig eldönti, hogy eljön-e. De Putyin akár egy nagy nemzetközi találkozó mentén is összejöhet a magyar miniszterelnökkel, mint ahogy reális az is, hogy a nyár végén vagy ősz elején az évi nem hivatalos találkozóra „ugrik el” Budapestre. Egyelőre a Kremlben sincs értesüléseink szerint kialakult menetrend, azt azonban világosan értésünkre adták, hogy a szokásos évi egyeztetésnek semmilyen akadálya nincs. Sőt.

2019 második felében látogathat Magyarországra Putyin | Magyar Hang

Idén is felkeresi Magyarországot az orosz elnök – tudta meg a Népszava. A lap szerint egyelőre a látogatás napirendje és időpontja sem biztos: lehet, hogy már az év elején megtörténik, de a szeptember is elképzelhetőnek tűnik. Az informátor szerint az orosz félen múlik, mikor jön.

S hogy miről is tárgyalhatnának? Informátoraink nem is értették a felvetést, miszerint egy ilyen egyeztetésnek a tárgya lehet Aszódi Attilának, a paksi bővítésért felelős államtitkár leváltása. Az atomerőmű bővítésének látványos csúszása természetesen felmerül egy ilyen találkozón – mint ahogy uralta a legutóbbi, feltűnően rövid, lengyel források szerint mindössze negyedórás négyszemközti megbeszélést is –, ám ez már miniszteri szintű probléma. Varga Mihály erről közelgő moszkvai tárgyalásain minden bizonnyal meg is állapodik.

Ugyanakkor egy ilyen találkozónak éppen nem ez, hanem az európai választások után kialakuló – ebben Orbán Viktornak jó eséllyel az alkukban fontos szerepet kínáló – helyzet adhat értelmet. Persze, megint csak nem azért, hogy ezzel Moszkva szétrobbantsa az Európai Uniót – mint azt sokan gondolják –, hanem hogy az orosz elnök a szándékokról első kézből tájékozódjon. S még egy nagyon fontos dolog, amire moszkvai beszélgetőpartnereink felhívták a figyelmet. Egy ilyen egyeztetés különösen fontos akkor, amikor Oroszország végleg leszámolt azokkal az illúziókkal, hogy kapcsolatai belátható időn belül normalizálódhatnak az úgynevezett Nyugattal. S ha van értelme az újabb találkozónak, az tényleg inkább ez lehet, semmint a legfelső szinten egyeztetni arról, hogy kiírták-e már a tendert a legújabb paksi raktárépültről.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Stier Gábor
Stier Gábor
A Magyar Hang külpolitikai szakújságírója, a Moszkva tér főszerkesztője

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,629lájkolóTetszik
2,792követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek