Jön Putyin, csak nem akkor, és nem azért

Jön Putyin, csak nem akkor, és nem azért

Vlagyimir Putyin (középen) és Szergej Sojgu védelmi miniszter (balra) felügyeli a Vosztok–2 katonai gyakorlatokat (Fotó: Reuters/Alexei Nikolsky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a doni áttörés évfordulója kapcsán tett, a 2. hadsereg katonáit hősnek nevező kijelentések nem erősítették az orosz sajtóban a magyarbarátságot, ez egy pillanatig nem hatott a kétoldalú kapcsolatokra. Aligha lepődhetünk meg tehát azon, hogy idén is találkozik egymással Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin. Csak éppen nem akkor, amikor a hazai sajtó megszellőztette, s nem is azért, amit ehhez az „értesüléshez” hozzágondoltak. A Kremlhez közel álló moszkvai forrásokból a Magyar Hang úgy értesült, hogy a médiában eddig megjelent „értesülésekből” annyi igaz: a találkozó valószínűleg az idén sem marad el. Ám, mint moszkvai informátoraink nyomatékosan közölték, erre az európai választások előtt nincs értelme sort keríteni. Más forrásokból úgy értesültünk, hogy az utolsó kétoldalú találkozón magyarországi meghívót a korábbi alkalmakkal ellentétben most nem is kapott Putyin.

Ám az orosz elnök messze nem csupán a magyar kormány meghívására érkezhet Budapestre. Nem lenne például meglepő, ha a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) tiszteletbeli elnökeként megjelenne a júliusi budapesti Grand Prix-en. Hiszen nagy barátja, az IJF főtitkára, Marius Vizer már csak hivatalból is meghívja az eseményre Putyint. Aki pedig eldönti, hogy eljön-e. De Putyin akár egy nagy nemzetközi találkozó mentén is összejöhet a magyar miniszterelnökkel, mint ahogy reális az is, hogy a nyár végén vagy ősz elején az évi nem hivatalos találkozóra „ugrik el” Budapestre. Egyelőre a Kremlben sincs értesüléseink szerint kialakult menetrend, azt azonban világosan értésünkre adták, hogy a szokásos évi egyeztetésnek semmilyen akadálya nincs. Sőt.

2019 második felében látogathat Magyarországra Putyin | Magyar Hang

Idén is felkeresi Magyarországot az orosz elnök - tudta meg a Népszava. A lap szerint egyelőre a látogatás napirendje és időpontja sem biztos: lehet, hogy már az év elején megtörténik, de a szeptember is elképzelhetőnek tűnik. Az informátor szerint az orosz félen múlik, mikor jön.

S hogy miről is tárgyalhatnának? Informátoraink nem is értették a felvetést, miszerint egy ilyen egyeztetésnek a tárgya lehet Aszódi Attilának, a paksi bővítésért felelős államtitkár leváltása. Az atomerőmű bővítésének látványos csúszása természetesen felmerül egy ilyen találkozón – mint ahogy uralta a legutóbbi, feltűnően rövid, lengyel források szerint mindössze negyedórás négyszemközti megbeszélést is –, ám ez már miniszteri szintű probléma. Varga Mihály erről közelgő moszkvai tárgyalásain minden bizonnyal meg is állapodik.

Ugyanakkor egy ilyen találkozónak éppen nem ez, hanem az európai választások után kialakuló – ebben Orbán Viktornak jó eséllyel az alkukban fontos szerepet kínáló – helyzet adhat értelmet. Persze, megint csak nem azért, hogy ezzel Moszkva szétrobbantsa az Európai Uniót – mint azt sokan gondolják –, hanem hogy az orosz elnök a szándékokról első kézből tájékozódjon. S még egy nagyon fontos dolog, amire moszkvai beszélgetőpartnereink felhívták a figyelmet. Egy ilyen egyeztetés különösen fontos akkor, amikor Oroszország végleg leszámolt azokkal az illúziókkal, hogy kapcsolatai belátható időn belül normalizálódhatnak az úgynevezett Nyugattal. S ha van értelme az újabb találkozónak, az tényleg inkább ez lehet, semmint a legfelső szinten egyeztetni arról, hogy kiírták-e már a tendert a legújabb paksi raktárépültről.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.