Kirakták a lakókat segítő civil szervezetet a Hős utcából

Kirakták a lakókat segítő civil szervezetet a Hős utcából

Ablakok és antennák a Hős utcában (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, célegyenesbe fordult az az önkormányzati elképzelés Kőbányán, hogy végérvényesen megszerzik a meglehetősen rossz hírű Hős utcai lakótömb. Sajtóhírek alapján ez már az év végére meg is valósul, és az önkényes lakásfoglalók valamint a különböző kábitó-, és bódítószerek kereskedelméről is elhíresült lakótömb valamennyi lakása nyomott áron az önkormányzat kezébe kerül, amely kerítést szándékozik a telek köré emelni.

A hvg.hu értesülése szerint a fentiek igazolásának egyik újabb példája, hogy a hivatal felmondta a Kontúr Közhasznú Egyesület bérleti szerződését, és felszólította őket, hogy április 30-ig hagyják el az általuk bérelt ingatlant.

„Így lehet drogtanyává degradálni egy telepet" - Segíthet-e a Hős utcán a kerítés? | Magyar Hang

Ahhoz, hogy ilyen súlyos helyzet alakuljon ki, engedni kellett például a többmilliós tartozások felhalmozását is – mondják a lakók. Riport.

„Váratlanul ért bennünket a Vagyonkezelő levele, melyben a bérleti szerződésünk felmondásáról értesít bennünket. Tudtuk persze, hogy egyszer nekünk is el kell hagynunk a Hős utcát, de evidenciaként kezeltük, hogy hagyják, hogy addig folytassuk heti rendszerességű közösségi beszélgetéseinket, gyerekfoglalkozásainkat, ameddig csak lehet. Hiszen – ahogy arról rendszeresen beszámolunk – a helyi gyerekek olyan nagy örömmel tanulnak, alkotnak, sütögetnek, mesélnek, készülnek ünnepekre itt” – írták ki a honlapjukra az egyesület tagjai, akik 2014 óta foglalkoznak a Hős utcában élő gyermekekkel, valamint felnőttekkel.

A Kontúr 2015 novemberében nyitotta meg közösségi terét, a kőbányai önkormányzattól havi 6100 forintért bérelt lakást a Norvég Civil Alap közösségfejlesztésre irányuló pályázatán elnyert összegből és egy sikeres közösségi adományozási kampány segítségével. Április 30-ig el kell hagyniuk a lakást, ha maradnak, büntetésként magasabb bérleti díjat kellene fizetniük. Annak ellenére, hogy az önkormányzat legutóbbi álláspontja szerint a házakat vélhetően még 2019 végére sem tudják lebontani.

Hajléktalanokat gyártanak a Hős utcai lakástulajdonosokból? | Magyar Hang

Parázs vita alakult ki a kőbányai közmeghallgatáson. Az önkormányzat 3–5 millió forintot fizetne a lakásokért, aztán mindenki mehetne, amerre lát.

„Hosszabbítási kérelmet fogunk beadni, mert a gyerekekkel és felnőttekkel megkezdett munka lezárásához, a búcsúra való fokozatos felkészítéshez több időre van szükségünk. Bízunk a pozitív elbírálásban, de bármilyen döntés is születik, folytatni fogjuk a munkát” – olvasható a bejegyzésükben.

A Hős utcai helyzettel több cikkben is foglalkoztunk, legutóbbi riportunkban többek között a kerítésről és az önkormányzat kivásárlási ajánlatáról is kérdeztük a lakókat.