HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Idea Intézet:...

Idea Intézet: csökkent a Fidesz támogatottsága

HIRDETÉS

Mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében csökkent a kormánypártok támogatottsága az IDEA Intézet 2019. január 26-a és 28-a között 2000 fő megkérdezésével végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció támogatottsága az előző hónaphoz képest változatlan, viszont a Jobbik és a Momentum Mozgalom szavazótábora bővült 2018 decemberéhez képest. Az LMP és a Párbeszéd az előző havi növekedésüket nem tudták megismételni, támogatottságuk visszaesett. A kutatás a decemberben megerősödő, majd januárra némileg – intenzitását tekintve – alábbhagyó kormánykritikus tiltakozásokat követően készült.

HIRDETÉS

A hvg.hu-hoz eljuttatott IDEA-felmérés szerint a tavaly december végi 35 százalékos támogatottságához képest a Fidesz–KDNP a teljes felnőtt népesség körében 32 százalékra csökkent, ugyanakkor ez az arány a Jobbik esetében 7 százalékról 10 százalékra növekedett. Az előző hónaphoz képest az MSZP-t és a DK-t egyaránt ugyanannyian támogatták, mint korábban. A teljes népesség körében a szocialisták 7 százalékos, a Demokratikus Koalíció 6 százalékos támogatottsággal bír. A Momentum Mozgalmat a teljes felnőtt népesség 4 százaléka támogatja a decemberi 3 százalékhoz képest.

Az LMP-nek 3 százalékról 2 százalékra csökkent a támogatottsága a vizsgált időszakban, míg a Párbeszéd a korábbi 2 százalékos támogatottságán rontott valamelyest, és jelenleg 1 százalékos támogatottságot élvez a teljes népesség körében. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 4 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében, amely egyszázalékos bővülést jelez.

A biztos szavazó pártot választók körében is hasonló eredményeket mutat a január végi adatfelvétel. Míg a Fidesz–KDNP esetében 3 százalékpontos csökkenés tapasztalható (50 százalékról 47 százalékra), addig a Jobbik támogatottsága 5 százalékponttal növekedett 1 hónap alatt (11 százalékról 16 százalékra). A biztos szavazó pártválasztók 10 százaléka az MSZP-t, 9 százaléka a DK-t, 6 százaléka a Momentumot támogatná. A Párbeszéd listájára a biztos szavazó pártválasztók 2 százaléka, az LMP listájára 3, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára 4 százaléka szavazna.

A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya változatlan, decemberhez hasonlóan, a most vizsgált időszakban is 32 százalékuk nyilatkozott így.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,477lájkolóTetszik
2,297követőKövetés
16,223feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Cseh László sokadik virágzása 200 vegyesen

Az eddigi legsikeresebb délelőttjén van túl a magyar úszóválogatott, hiszen majdnem minden medencébe ugró sportolónk továbbjutott.

Civiliáda