Idea Intézet: csökkent a Fidesz támogatottsága

Idea Intézet: csökkent a Fidesz támogatottsága

Tüntetők a 2019. január 5.-i fővárosi demonstráción (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében csökkent a kormánypártok támogatottsága az IDEA Intézet 2019. január 26-a és 28-a között 2000 fő megkérdezésével végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció támogatottsága az előző hónaphoz képest változatlan, viszont a Jobbik és a Momentum Mozgalom szavazótábora bővült 2018 decemberéhez képest. Az LMP és a Párbeszéd az előző havi növekedésüket nem tudták megismételni, támogatottságuk visszaesett. A kutatás a decemberben megerősödő, majd januárra némileg – intenzitását tekintve – alábbhagyó kormánykritikus tiltakozásokat követően készült.

A hvg.hu-hoz eljuttatott IDEA-felmérés szerint a tavaly december végi 35 százalékos támogatottságához képest a Fidesz–KDNP a teljes felnőtt népesség körében 32 százalékra csökkent, ugyanakkor ez az arány a Jobbik esetében 7 százalékról 10 százalékra növekedett. Az előző hónaphoz képest az MSZP-t és a DK-t egyaránt ugyanannyian támogatták, mint korábban. A teljes népesség körében a szocialisták 7 százalékos, a Demokratikus Koalíció 6 százalékos támogatottsággal bír. A Momentum Mozgalmat a teljes felnőtt népesség 4 százaléka támogatja a decemberi 3 százalékhoz képest.

Az LMP-nek 3 százalékról 2 százalékra csökkent a támogatottsága a vizsgált időszakban, míg a Párbeszéd a korábbi 2 százalékos támogatottságán rontott valamelyest, és jelenleg 1 százalékos támogatottságot élvez a teljes népesség körében. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 4 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében, amely egyszázalékos bővülést jelez.

A biztos szavazó pártot választók körében is hasonló eredményeket mutat a január végi adatfelvétel. Míg a Fidesz–KDNP esetében 3 százalékpontos csökkenés tapasztalható (50 százalékról 47 százalékra), addig a Jobbik támogatottsága 5 százalékponttal növekedett 1 hónap alatt (11 százalékról 16 százalékra). A biztos szavazó pártválasztók 10 százaléka az MSZP-t, 9 százaléka a DK-t, 6 százaléka a Momentumot támogatná. A Párbeszéd listájára a biztos szavazó pártválasztók 2 százaléka, az LMP listájára 3, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára 4 százaléka szavazna.

A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya változatlan, decemberhez hasonlóan, a most vizsgált időszakban is 32 százalékuk nyilatkozott így.