Az ELTE Történeti Intézete is kiáll az MTA mellett

Az ELTE Történeti Intézete is kiáll az MTA mellett

A Magyar Tudományos Akadémia épülete

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szolidaritást vállal a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dolgozói mellett az ELTE Bölcsészettudományi Katának (BTK) Történeti Intézete. A szervezet Facebook-oldalán tette közzé hetven munkatársa által aláírt közleményét, amelyben hangsúlyozzák: a tudomány hatékony működéséhez elengedhetetlen az autonómia, az MTA önálló működését és költségvetését pedig az érvényben lévő törvények szavatolják, a most tervbe vett átalakítások azonban mindezt kockáztatják, és így nem a tudomány fejlődését és Magyarország javát szolgálják.

Mi, az ELTE BTK Történeti Intézetének dolgozói méltánytalannak tartjuk, hogy egy szakmai szempontból hibás tudományirányítási kísérlet több ezer kutató, akadémiai dolgozó munkáját és megélhetését sodorja veszélybe egyik napról a másikra, és ezzel számos értékes kutatást tesz lehetetlenné" 

– írják a történeti intézet oktatói, akik hozzáteszik, hogy az egyetemen ők is "évek óta hasonló külső megszorítások és a minőségi munkát akadályozó intézkedések áldozatai". Emellett azt is javasolják az akadémiai dolgozóknak, hogy egyeztessenek a közös kiállásról.

A Magyar Politikatudományi Társaság tegnap tette közzé nyilatkozatátamelyben az MTA kutatóintézeti hálózatát érintő átalakítás azonnali leállítását, illetve az érintett szereplőkkel történő érdemi tárgyalások haladéktalan megkezdését követelték.

A szervezet szerint az átalakítás oka és célrendszere részben ismeretlen, hiszen az MTA kutatóintézeteinek teljesítménye nemzetközi összehasonlításban is figyelemre méltó

Az MTA kutatóközpontjai, ezen belül is az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont intézetei egzisztenciális ellehetetlenítésének veszélyét okozó felelőtlen kormányzati magatartás számunkra elfogadhatatlan

- áll a nyilatkozatban.

Hozzáteszik, hogy a tudomány autonómiájának sérelmét jelentő beavatkozás megengedhetetlen és szerintük egyben Alaptörvény-ellenes is, mert tudományos kérdésekben a politika nem lehet kompetens.

Az MTA január közepén arról számolt be, hogy komoly anyagi gondokkal küzdenek az intézmény állami költségvetésének felfüggesztése miatt. Ezzel szemben a minisztérium szerint viszont van elég forrás az MTA-nál. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökénél a hónap végéig lehet pályázni arra a pénzre, amelyet a Magyar Tudományos Akadémiától vont el a tavaly elfogadott költségvetési törvénnyel a kormány. Az MTA dolgozói nyilatkozatban fordultak a kormányhoz jelezve, hogy a finanszírozási problémák miatt ötezer kutató és nem kutató státuszú munkavállaló került bizonytalanságba.