A baloldal is tudja, hogy bármikor ők jöhetnek

A baloldal is tudja, hogy bármikor ők jöhetnek

Sneider Tamás pártelnökként, mellette Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, és Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő a Jobbik évadnyitó rendezvényén a budapesti Dürer Kertben 2019. február 2-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Okoz ugyan feszültséget a Jobbikon belül, hogy sorra jelennek meg a kormánysajtóban a politikusaikról, elsősorban Sneider Tamás elnökről a különféle kompromittáló felvételek, de jelentősebb, érdemi roncsolódástól mégsem tartanak. A Magyar Hang információi szerint ugyanis az a belső vélekedés, hogy a társadalom már egyre szkeptikusabb a titokban készített felvételekkel szemben, még akkor is, ha azok igencsak antiszemita, vagy éppen rasszista kicsengésűek. Azt persze elismerik, hogy az alapvetően bizonytalan, de feléjük nyitó szavazóknál vethet fel kérdéseket, de nagyfokú lemorzsolódásra nem számítanak.

Az elmúlt időszakban rövid időn belül két kínos felvétel is napvilágot látott a pártelnökről: elsőként két évvel ezelőtti esküvőjéről szivárgott ki egy videó, ahol a nyakában ülő felesége több különféle integetés mellett náci karlendítéssel is pózolt a fotós előtt. A politikus ezt azzal magyarázta, hogy az valójában nem karlendítés. A másik egy olyan hangfelvétel, ahol a pártelnök úgy fogalmaz „jöhetnek a cigányok, én mindenkit agyonütök”. Ennek kapcsán Sneider Tamás azzal védekezett, hogy manipulált a felvétel, ő igazából arról beszélt, hogy a média milyen képet festett le róla.

Lapunknak jobbikos politikusok azt mondták, biztosak benne, hogy a lejáratás minimum az európai parlamenti választásokig folytatódni fog, és ha például Gyöngyösi Márton kerülne a listájuk élére, abban a pillanatban ő is célkeresztbe kerülne. Többen is azt mondták, hogy az elmúlt 2,5–3 évben már annyi mindenen átmentek, hogy ők maguk sem tudják igazán komolyan venni az ilyen ügyeket. – Eddig a hanukaüdvözlet volt a baj, meg a néppártosodás – mondta egyikük.

Egybehangzó vélemények szerint a Fidesznek az a célja a lejáratásokkal, hogy éket verjen a Jobbik és a baloldali pártok bármilyen szintű együttműködése közé. Hiszen tavaly év végén az ellenzéki oldalon rabszolgatörvénynek nevezett szabályozás ellen szerveződött tüntetéseken látványosan egymásra talált a Jobbik a baloldali pártokkal, ám utóbbiakat a nyilvánosság előtt elbizonytalaníthatja, hogy valóban együtt akarnak-e működni olyan párttal, amelyre ismét rásütötték rasszista bélyeget.

A Jobbik politikusai szerint ugyanakkor a háttérben zajló beszélgetések és tárgyalások közben ez érdemben nem merült fel. Pontosan tudja ugyanis szerintük a többi ellenzéki párt is, hogy a Jobbik nem kerülhető meg az önkormányzati választásokon, még ha a nyilvánosság előtt egy kicsit visszafogottabbá váltak is velük kapcsolatban. Ráadásul tapasztalataik szerint azzal is tisztában vannak a többiek, hogy bármelyik pillanatban bárki ellen indíthat lejárató kampányt a kormányoldali média.

Beszélgetéseink közben az is kiderült, hogy a történtek miatt nem inog Sneider elnöki széke, aminek több nyilvánvaló oka is van. Egyrészt értelmetlen lenne belemennie a pártnak a következő, kampányokkal terhelt időszakban egy tisztújításba, arról nem is beszélve, hogy nagy kérdés, ki lehetne egyáltalán a párt vezetője. De azt is felvetették többen, hogyha minden, a kormánypárti sajtó által terjesztett hazugságra – mert hazugságnak tekintik az eddig kiszivárgottakat – elmozdítanák a posztjáról az adott embert, akkor egy idő után nem maradna senki a pártban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/5. számában jelent meg, 2019. február 1-jén.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/5. Magyar Hangban? Itt megnézheti.