Hétfőn találkozik Orbán Viktor az amerikai külügyminiszterrel

Hétfőn találkozik Orbán Viktor az amerikai külügyminiszterrel

Mike Pompeo (Fotó: Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn érkezik Budapestre Mike Pompeo – ezt az ATV.hu-nak erősítette meg elsőként Menczer Tamás, a külügyminisztérium tájékoztatásért felelős államtitkára. Azt már korábban tudni lehetett, hogy a politikus hazánkba látogat, de mostanra már a csúcstalálkozó időpontja is ismert.

A látogatás kapcsán érdemes felidézni a Wall Street Journal korábbi cikkét, amely szerint Orbán Viktor amerikai diplomatáknak arról beszélt, hogy semleges akar lenni, mint Ausztria. Az írás szerint a magyar kormányfő Washington értésére adta, hogy hiába NATO-tag Magyarország, Oroszországhoz és Kínához is közeledik, annak ellenére, hogy az Egyesült Államoknak ez nincs az ínyére. Ezt Orbán Viktor személyesen cáfolta. Azt közölte, hogy a nemzetközi és a magyar sajtóban álhírek jelentek meg Magyarországgal kapcsolatban, amelyek célja a zavarkeltés az amerikai külügyminiszter hamarosan esedékes látogatása előtt.

Nem sokkal később a kormánypárti sajtó számolt be arról, hogy Orbán Viktor XII. kerületi otthonában fogadta az Egyesült Államok budapesti nagykövetét, David B. Cornseint.

Szijjártó Péter külügyminiszter most azt mondta az állami hírügynökségnek, hogy a jövő heti látogatás is bizonyítja, hogy Magyarország megbízható NATO-szövetséges. Közlése szerint Magyarország és az Egyesült Államok politikai kapcsolatai a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta folyamatosan javulnak. – Mára el lehet mondani, hogy a politikai kapcsolatrendszerünk is lassan eléri a gazdasági és védelmi együttműködés szintjét – fogalmazott.