Újabb sztrájk, ezúttal Miskolcon

Újabb sztrájk, ezúttal Miskolcon

Az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezetének tagjai egy fővárosi demonstráción (Fotó: Etmosz Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két órára lényegében leállt a munka az indítómotorok és generátorok gyártásával foglalkozó miskolci SEG Automotive gyárban, miután a szakszervezet nem tudott megállapodni a munkáltatóval a béremelésekről és egyéb juttatásokról. Janik Tamás, az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezetének (Etmosz) elnöke a Magyar Hang megkeresésére sikeresnek minősítette az akciót.

Mint mondta, a fizikai területen dolgozók túlnyomó többsége részt vett a munkabeszüntetésben, de bőven voltak közöttük szellemi alkalmazottak is. Pontos számot nem tudott mondani a sztrájkban résztvevőkről, de 3-400 körülire becsülte azok számát, akik délelőtt 9 és 11 óra között nem vették fel a munkát és az étkezőben várakoztak. Ez az éppen bent lévők nagy többsége - mondta az érdekképviseleti vezető.

A szakszervezet a fizikia és szellemi dolgozóknak egyaránt fix 12,5 százalékos alapbéremelést szeretne, lojalitási bónusz bevezetését, illetve azt, hogy a munkáltató finanszírozza a munkába járást. Emellett szeretnének nettó 15 ezer forint értékben karácsonyi ajándékot, jubileumi jutalmakat, nettó 30 ezer forintnyi SZÉP kártyát karácsony előtt, valamint a hölgyeknek nőnapi ajándékot.

A sztrájk idején egyébként a szakszervezeti vezető szerint éppen a helyszínen volt a BMW egyik illetékese, aki vélhetően megrendelője lehetne a későbbiekben cégnek. - Elég jól időzítettünk - mondta.

Egy héttel ezelőtt az Audi győri gyárában állt le a munka majdnem egy teljes hétre, ott végül a szakszervezetnek sikerült megállapodnia a munkáltatóval.