HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Kormányinfó: ...

Kormányinfó: Palkovics nem vitt javaslatot MTA-ügyben a kormány elé

HIRDETÉS

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) átalakítása, a kutatóintézeteinek kiszervezése volt az egyik központi témája Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki kormányinfójának.

HIRDETÉS

Az erre vonatkozó kérdésekre azonban kevés érdemi válasszal tudott szolgálni. Ezt azzal magyarázta, az MTA-ügy teljes egészében Palkovics László technológiai és innovációs miniszterhez tartoznak, ő pedig még nem állt a kormány elé semmilyen javaslattal. Néhány figyelemre méltó gondolatot azonban kihúztak belőle a meghívott média munkatársai (A Magyar Hang ezúttal sem kapott meghívót). Így derült ki, hogy egyetért Palkoviccsal abban, hogy helyes áttérni a kutatóintézeteknél és az államilag finanszírozott kutatásoknál az állami normatíváról a pályázati finanszírozásra. „Kutatási pénzekből nem villanyszámlát kell fizetni” – erősítette meg az ATV érdeklődésére. Szerinte egyébként az akadémiai tag Palkovics László végül olyan javaslattal fog a kormány elé állni, ami a kutatási források leghatékonyabb felhasználását fogja szolgálni.

A hazahívott kutatók is követelik az MTA lerohanásának megállítását | Magyar Hang

A Lendület-program 91 kutatója levélben kereste meg Orbán Viktor miniszterelnököt.

Téma volt az a Századvég által készített tanulmány is, amely magatartási kódex bevezetésével javasolja szigorítani az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló jogszabályokat. Erről először az Index írt. Gulyás Gergely – utalva a december 12-i botrányos ülésre, amikor az ellenzéki képviselők például elállták az elnöki pulpitushoz vezető utat – arról beszélt, ha valaki a német Bundestagban hasonló cselekedetekre vetemedne, akkor legalább 30 napig nem vehetne részt a testület munkájában. Azt mondta, ehhez képest a magyar szabályozás az enyhék közé tartozik Európában. Gulyás a képviselői jogkorlátozást egyébként nem tartja indokoltnak, és szerinte az etikai kódexnek a közélet jelenlegi állapotában kevés értelme volna.

Szóba került Varga István – korábbi fideszes parlamenti képviselő – hétfőn nyilvánosságot kapott nyilatkozata is, amely miatt lemondani kényszerült a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) kuratóriumi elnöki megbizatásáról. Vargának a kormánysajtóban nagy sértődést kiváltó szavaira szűkszavúan csak annyit jegyzett meg, hogy azt reméli, a jó tollú újságírók konzervatív oldalon vannak. Az Index kérdésére ezt azzal egészítette ki, hogy Varga lemondásához nincs köze a kormánynak.

A miniszter azt is bejelentette: kiváltják a Budapesti Corvinus Egyetem ppp-programos épületét, ez 24 milliárd forintba kerül. Hozzátette: a kormány összeállítást kért arról, hogy a ppp-konstrukcióban létrejött beruházások milyen kötelezettségeket hárítanak a kabinetre a mai napig – derül ki az MTI összefoglalójából. A politikus egyébként azt is közölte: Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszédében a családvédelmi akciótervet ismerteti.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,771lájkolóTetszik
2,389követőKövetés
16,718feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Elhallgatások és hazugságok – Magyar Hang-ajánló

Thuróczy Szabolcs-interjú. Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter. Vannak anyák, akik maguk is árulják a drogot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ki fog el kit? Geopolitikai játszma a tengereken

Nem mindennapi politikai huzavonának lehettünk tanúi az elmúlt hetekben.