HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Nyilvánosságr...

Nyilvánosságra kell hozni Paks II. szerződéseit

HIRDETÉS

Ki kell adnia a magyar kormánynak a paksi bővítésre az orosz Roszatommal kötött megállapodást – jelentette be a közösségi oldalán Jávor Benedek, a Párbeszéd Európa parlamenti képviselője. A Paks II.-re vonatkozó szerződéseket 2014-ben kötötte meg a kormány az orosz állami atomipari vállalattal, azokat azonban titkosították.

HIRDETÉS

Jávor felidézte: ő ugyan kapott betekintést a szerződésekbe, ám azt szerette volna, ha az abban foglaltak mindenki számára megismerhetőek legyenek. Ezért fordult az adatvédelmi hatósághoz azzal a kéréssel, hogy vizsgálják felül, indokolt-e a titkosítás. Ennek hatására a kormány ugyan ezt feloldotta, de mégsem adták ki a szerződéseket. Így jutott el bíróságig az ügy.

Ma másodfokon hirdettek jogerős határozatot, és Jávor Benedek tájékoztatása szerint a bíróság megerősítette az első fokon hozott ítéletet. A döntés lényege, hogy nem lehet általánosan titkosnak minősíteni a szerződést. A bíróság által megjelölt, üzleti titkok kivételével nyilvánosságra kell hozni az egyezség részleteit. Ezzel elvileg megtudhatjuk, hogy mit tartalmaz a szerződés, de kiderülhet az is, hogy milyen ára van a szerződés felmondásának, és ezért milyen kompenzáció illetheti az orosz felet. Jávor azonban arra számít, hogy kormány a Kúriához fordul felülvizsgálati kérelemmel.

Az EP-képviselővel egyébként lapunk pénteken megjelent számában olvashatnak interjút.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,634lájkolóTetszik
2,793követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Egyenlő pályák

Egyetlen kapavágás sem történt még az atlétikai stadionnál, máris többmilliárdos kár ért mindenkit. A közömböseket éppúgy, mint a sportszerető közönséget és a keményen küzdő atlétákat.