HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A sajtó előtt...

A sajtó előtt kerülte a kényes témákat Pompeo és Szijjártó

HIRDETÉS

Alig félórás sajtótájékoztatóval zárult Mike Pompeo háromállomásos közép-európai útjának első napja, amelyen az egyesült államok külügyminisztere magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel közösen számolt be a találkozó eredményeiről. (A sajtótájékoztatóra szokás szerint lapunk nem kapott meghívást, ezért más sajtóorgánumok, így az eseményt élőben közvetítő Hvg.hu, valamint az MTI tájékoztatásai alapján állítottuk össze beszámolónkat.)

Politikai kapcsolatok, Ukrajna, védelmi ügyek

HIRDETÉS

Szijjártó Péter a sajtó képviselői előtt kifejtette, hogy elkezdték újraépíteni a magyar-amerikai kapcsolatrendszer harmadik pillérét, a gazdasági után újra épülésnek indultak a politikai kapcsolatok is. A külgazdasági és külügyminiszter szerint mind a magyar, mind az amerikai kormányzat nemzeti politikát folytat. Így tudtak együttműködni az ENSZ globális migrációcsomagja elleni küzdelemben is.

A külgazdasági és külügyminiszter szűkszavúan nyilatkozott az egyeztetések egyik fő témájaként beharangozott ukránkérdésről. A kárpátaljai magyarságot illetően mindössze a szokásos klisé hangzott el, miszerint „mindig is ki fogunk állni a kárpátaljai magyarokért”. Szijjártó elmondta, hogy megbízható védelmi és katonai szövetségesként is számíthat ránk az Egyesült Államok. Mint mondta, lezárták Magyarország és az Egyesült Államok védelmi együttműködésének megállapodását, a szöveg már a jövő héten a honvédelmi bizottság elé kerülhet és döntés születhet a középhatóságú légvédelmi rendszer beszerzéséről is.

Putyin, aki éket ver

Mike Pompeo beszéde elején a magyar-amerikai együttműködést méltatta kiemelve, mennyire fontos a védelmi együttműködési megállapodás megkötése. Egyúttal üdvözölte, hogy Magyarország újabb védelmi eszközöket szerez be az Egyesült Államoktól.

Pompeo Ukrajnáról szólva kijelentette, támogatni kell a Magyarországgal szomszédos ország területi integritását. „ Nem engedhetjük meg, hogy Putyin éket verjen közénk és a barátaink közé” – emeli ki, aki a kínai befolyás veszélyeire is figyelmeztet. Megjegyezte: Oroszország és Kína nem osztják a szabad országok vágyát, amiért amerikaiak és magyarok együtt harcoltak.

HIRDETÉS

Korábbi külügyminiszterek: Mike Pompeo listája kényes kérdéseket feszeget | Magyar Hang

Noha a kormányzati kommunikáció arról szólt az elmúlt napokban, hogy az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo látogatása is azt bizonyítja, nincs semmi probléma az amerikai-magyar kapcsolatokban, ám az amerikai külügyi tárca által közreadott lista – ez tartalmazza, milyen pontokat szeretne érinteni az amerikai fél a tárgyalások alatt – messze nem ezt igazolja vissza.

Szijjártó: képmutatás van

Újságírói kérdésre reagálva Szijjátó Péter kifetjette: amikor Oroszországról és Kínáról van szó, az együttműködés nem veszélyezteti azt, hogy megbízható partnerei legyünk a NATO-nak és az Egyesült Államoknak. Utalva a Huawei kínai infotechnológiai óriáscégre, amely amerikai embargó alatt áll, megjegyezte, azt is, hogy nem Magyarország, amely megváltoztatja a játékszabályt Kína és az Egyesült Államok között.

„Óriási képmutatás van Kínával kapcsolatban: nem a magyarok készülnek arra, hogy megépítsék a Gazprom hálózatot, nem a magyar energiacégek ültek együtt Putyinnal, nem a magyar kormányfőt hívták meg sztárként Szentpétervárra, hanem a franciát – sorolja Szijjártó, miért van elegük a képmutatásból.

A Reures hírügynökség beszámolója szerint Mike Pompeo arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államok megosztja Magyarországgal a Huawei-jel kapcsolatban szerzett információkat. „Ha a Huawei berendezései olyan helyen működnek, ahol fontos amerikai rendszerek is elhelyezkednek, az megnehezíti az együttműködést” – fogalmazott a hírügynökség szerint a politikus. A berendezések alatt vélhetően a kínai cég hálózatait érthette, az amerikai rendszerek pedig lehetnek katonai, de akár üzleti célúak is.

Gáz

A sajtótájékoztatón szóba került a közép-európai gázellátás is. Ahogy arról a Hvg.hu beszámolt, Szijjártó kifejtette, hogy kizárólag a szövetségeseinken múlik, hogy tudjuk-e diverzifikálni az energiaellátásunkat. Ezért is várják például, hogy az Exxon Mobil elkezdi a kitermelést a Fekete-tenger alatti gáztározóból Romániában. A magyar külügyminiszter szerint viszont Nyugat-Európának most nem érdeke, hogy Közép-Európa diverzifikálni tudja a gázbeszerzését. Ezért is építenek gázvezetéket Németország és Oroszország között, ami Nyugat-Európa gázellátását biztosítja, minket pedig kihagynak belőle. Pompeo azt fűzte hozzá mindehhez, hogy az energiaellátás diverzifikációja számukra nem az amerikai gáz eladásáról szól, hanem a régió biztonságáról.

Irány Amerika

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy gimnazisták is mehetnek majd az Egyesült Államokba egyéves ösztöndíjra, így próbálják erősíteni a két ország kapcsolatait.

Pompeo és a civilek

Pompeo nap közben Civil szervezetek képviselőivel is találkozott, amelyről a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) adott ki közleményt. A tájékoztatás szerint a találkozó alkalmával “kiemelt figyelmet kaptak a jogállamisággal kapcsolatos aggályok és a civilek helyzete”.

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke többek között a hatalommegosztás és a független igazságszolgáltatás csorbításáról, a jogállamiságot gyengítő kormányzati intézkedésekről és azokról az elmúlt években elfogadott törvényekről beszélt, amelyek gyengítik a magyar demokrácia szilárdságát. 

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója a független és sokszínű sajtó demokratikus fontosságáról beszélt, míg Léderer Sándor, a K-Monitor igazgatója a korrupció helyzetéről számolt be a találkozón. A civil szervezetek szerint a találkozó létrejötte és a véleményük iránti nyitottság ismét bizonyította, hogy az amerikai vezetés szövetségi kapcsolataiban is elkötelezett a jogállamiság értékeinek és a civil társadalom szerepének megvédésében.


HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,771lájkolóTetszik
2,389követőKövetés
16,718feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Elhallgatások és hazugságok – Magyar Hang-ajánló

Thuróczy Szabolcs-interjú. Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter. Vannak anyák, akik maguk is árulják a drogot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ki fog el kit? Geopolitikai játszma a tengereken

Nem mindennapi politikai huzavonának lehettünk tanúi az elmúlt hetekben.