Korábbi külügyminiszterek: Mike Pompeo listája kényes kérdéseket feszeget

Korábbi külügyminiszterek: Mike Pompeo listája kényes kérdéseket feszeget

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen a hivatalos látogatásra érkezõ Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Liszt Ferenc-repülõtéren 2019. február 11-én. (Fotó: MTI/KKM/Kovács Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha a kormányzati kommunikáció arról szólt az elmúlt napokban, hogy az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo látogatása is azt bizonyítja, nincs semmi probléma az amerikai-magyar kapcsolatokban, ám az amerikai külügyi tárca által közreadott lista – ez tartalmazza, milyen pontokat szeretne érinteni az amerikai fél a tárgyalások alatt – messze nem ezt igazolja vissza. Inkább rendreutasító, mint udvarias hangú közleményben persze vannak olyan témák is, amiben elégedettek az amerikaiak, ám ezek a témák vannak kisebbségben. Például az Egyesült Államok elismeri a magyar erőfeszítéseket a rendszerváltás fordulatában és az azóta eltelt időben, valamint a NATO-tagságunkkal kapcsolatosan is.

Ugyanakkor nem lesz egyszerű pozitívan kijönnie a magyar félnek azokból a témákból, amelyek a szövetségesi kötelezettségünkről szólnak például Ukrajna ügyében, a civiltársadalmak és a független média helyzetének ügyében, vagy az energiabiztonság kérdésében. Ugyanis az amerikai kormány és a törvényhozás egyáltalán nem nézi jó szemmel az erősödő orosz és kínai befolyást Nem véletlenül írták tehát, hogy „a szövetségeseinket akként is kezeljük, és elvárjuk, hogy megtartsák vállalásaikat". A gazdasággal kapcsolatos amerikai észrevétel lényege, hogy a térségi energiabiztonságnak fontos eleme lenne a Krk szigeti folyékonygáz-állomás, és a Turkstream gázvezeték mellett és a Nordstream II gázvezeték elleni fellépést is sürgeti és elvárja az amerikai külügyminisztérium Magyarországtól és Szlovákiától.

Az Antall-kormány külügyminisztere, Jeszenszky Géza a Magyar Hangnak nyilatkozva úgy vélte, egyértelmű, hogy az amerikai külügyminisztérium által kiadott listában foglaltak nem előnyösek Magyarországra nézve.

„Az Egyesült Államoknak régi és új panaszai is vannak az orbáni külpolitikával szemben. A legfontosabb, hogy egy szövetséges kormányfő adhat-e olyan állítólag elhangzott nyilatkozatot, miszerint egyes ügyekben az osztrák típusú semlegesség a célunk. Miután a NATO tagjai vagyunk, nem kellene használni sem az osztrák, sem a semleges szót” – közölte lapunk megkeresésére Jeszenszky Géza.

Az egykori politikus szerint az nem gond például az orosz-magyar viszonyban, hogy két állam gazdaságilag jó kapcsolatokra törekszik egymással, ám az már igen, ha ez a kapcsolat egyre meghittebb, ha Vlagyimir Putyin már szinte hazajár Magyarországra, és többek között ezért nem NATO-kompatibilis a hozzáállásunk például az ukránkérdésben.

Azért is örülök Mike Pompeo látogatásának, mert a tárgyalás fontos része lesz az ukránkérdés. Orbán Viktornak most remek alkalma lesz arra, hogy első kézből mondja el az amerikai külügyminiszternek, hogy az ukránok milyen kisebbségellenes lépéseket tettek, hogy olyan iskolatörvényt fogadtak el, ami homlokegyenest ellentétben van az 1991-ben aláírt magyar-ukrán szerződéssel. Mert nem elég, ha azt nyilatkozza a magyar kormányfő, miszerint Budapesten ukrán-barát kormány van, Kijevben viszont magyarellenes

– nyilatkozta a volt külügyminiszter.

Jeszenszky Géza szerint megint az a válasz várható a civil társadalmak és a független sajtó ügyét feszegető kérdésekre, hogy senki se szóljon bele a belső ügyeinkbe, ám ez a kommunista rendszer egyik doktrínája volt, amit manapság már nem szerencsés követni. „A szövetségesek azért vannak, hogyha valamelyik baráti ország letér a helyes útról, azt figyelmeztessék. Ez a kötelességük, hiszen egy táborhoz tartoznak” – tette hozzá.

A Bajnai-kormány egykori külügyminisztere, Balázs Péter kijelentette, Orbán Viktor szemszögéből nézve csupa kellemetlen, tisztázó kérdések kerülnek napirendre az amerikai külügyminiszterrel folytatandó tárgyalásokon, mint például a kétoldalú viszony, illetve a szövetségi rendszerek és az ahhoz való hozzáállás kérdése.

„Ezek a Mike Pompeo által felvetett pontok igencsak elevenébe vághattak Orbán Viktornak, hiszen az általa követett külpolitika sarokpontjait érintik, például az egyre mélyülő orosz függőséget. Az amerikaiak lényegre törően tárgyalnak, bizony ők megkérdezik majd, valójában hova tartozunk, a NATO vagy az orosz-kínai vonal mellett kötelezzük el magunkat” – állította lapunk kérdésére Balázs Péter.

Hétfőn találkozik Orbán Viktor az amerikai külügyminiszterrel | Magyar Hang

Hétfőn érkezik Budapestre Mike Pompeo - ezt az ATV.hu-nak erősítette meg elsőként Menczer Tamás, a külügyminisztérium tájékoztatásért felelős államtitkára. Azt már korábban tudni lehetett, hogy a politikus hazánkba látogat, de mostanra már a csúcstalálkozó időpontja is ismert. A látogatás kapcsán érdemes felidézni a Wall Street Journal korábbi cikkét, amely szerint Orbán Viktor amerikai diplomatáknak arról beszélt, hogy semleges akar lenni, mint Ausztria.

Ráadásul

Pompeo Budapestről előbb a szlovák, majd a lengyel fővárosba fog

utazni, ezek után pedig nem egyenként, hanem a régiót egyben

értékeli az amerikai külügyminisztérium. Félő, hogy az ebbe

kerülő összehasonlítás nem lesz előnyös a magyarokra nézve.

„Orbán Viktor túlfeszítette a húrt, de abban reménykedik, hogy egyrészt itthon azt csinál, amit akar, másrészt a májusi EP-választáson az ő nézeteit vallók fognak megerősödni. Szerintem alapvetően téved” - tette hozzá a volt külügyminiszter.

Mike Pompeo egyébiránt nem sokkal 11 óra után érkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Az amerikai diplomácia vezetőjét Magyar Levente külügyi államtitkár köszöntötte a repülőgép lépcsőjénél.