HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Beismerő vall...

Beismerő vallomás? – 13 milliárdot tapsolhatunk el az Elios-ügy elsikálására

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Várhatóan a költségvetésből fogja kifizetni a magyar állam azt a 13 milliárd forintot amire az Elios pályázott volna az Európai Uniónál. A hírt Jávor Benedek közölte és a hvg.hu szúrta ki.

HIRDETÉS

A közelgő uniós választás kapcsán kapunknak is nyilatkozó EP-képviselő szerint ez egyben beismerő vallomás is. Jávor több egymástól független magyar és uniós forrásból értesült úgy, hogy a magyar kormány kiveszi az Európai Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, és az EU csalás elleni hivatala, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit.

Az EP-képviselő szerint ezzel a kormány „gyakorlatilag lemond az uniós finanszírozásról, reménytelennek ítélve, hogy meggyőzze Brüsszelt a projektek jogszerűségéről. Ez lényegében beismerése annak, hogy a Tiborcz István, foglalkozására nézve vő, érdekeltségébe tartozó cég törvénytelen, korrupt módon nyúlta le az uniós pénzt.”

Az Elios-számlák jóváhagyására Jávor forrásai szerint azért nem került sor, mert a kormány képtelen volt meggyőzni a bizottságot, hogy az OLAF-jelentés megalapozatlan, és az Elios-beruházások szabályszerűek voltak, ezért ebből az utolsó csomagból kivette a korábban Tiborcz István érdekeltségébe tartozó cég közvilágítási beruházásainak számláit, magyarán „nem igényel uniós támogatást az Elios-projektekhez”.

HIRDETÉS

Jávor korábban két helyről – a Legfőbb Ügyészségtől és az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól – is próbálta közadatigényléssel kikérni az OLAF-nak az Elios-ügyről készült jelentését, de nem járt sikerrel. A Palkovics László vezette minisztérium azt válaszolta, hogy ők nem adatkezelők, ami azért furcsa Jávor szerint, mert a kormány a 4-es metróról készült OLAF-jelentést simán közölte. Másrészt a minisztérium szerint csak akkor hozhatnák nyilvánosságra a jelentést, „ha a közzétételhez nyomós közérdek fűződik.” Szerintük Tiborcz István volt cége ügyeinél ez nem áll fent.

Szanyi Tibor: Az unió be kívánja fejezni a fideszes oligarchia hizlalását | Magyar Hang

Uniós közbeszerzések, migráció, brexit, közös hadsereg és szociális ügyek – többek között e témákról beszélgettünk Szanyi Tibor szocialista EP-képviselővel.

Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselő is éppen azt valószínűsítette a Magyar Hangnak adott EP-választási ráhangoló interjújában, ami Jávor információi szerint be fog következni. Szanyi ugyanis azt nyilatkozta lapunknak, hogy „már most sem jön sok esetben pénz az állítólagos visszaélések miatt, a folyamatban lévő fejlesztések közül többet a kormány előlegezett meg. Szerintem lesznek olyan tételek, amelyeket végül egyáltalán nem fizetnek ki. Az unió egyébként is be kívánja fejezni a fideszes oligarchia hizlalását.”

A hvg.hu egyébként hétfőn arról írt, hogy több városban is le kell cserélni a korábban Tiborcz István érdekeltségébe tartozó cég által kihelyezett lámpatesteket, mert túl sötét van; Hódmezővásárhelyen pedig pont Lázár János kedvenc fejlesztése, a „tram-train” villamosprojekt miatt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,281lájkolóTetszik
3,039követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Vivát, vivát, vivát!

A baloldali, illetve a polgári, nemzeti, keresztény politikai közösséget egyaránt felzabálták a vezérnek mindent elnéző szekták. Ahol már nincs érték, minden csak politikai termék.